A linképítés stratégiája–1. rész

Hogyan szerezhetek linkeket a honlapomra? Ha gyakran teszi fel magának ezt a kérdést, akkor mi, a seo-hungary.com egy sor praktikus ötlettel szolgálhatunk Önnek – valamint néhány alapvető megfontolással és stratégiával a linkek felépítéséhez: így szerezhet linkeket a honlapjára.

Általános linképítési tippek

Ha számos link mutat az Ön honlapjára, az a Google számára annak jele, hogy az oldala jó minőségű.

A linkek száma önmagában azonban még nem döntő – fontos a linkek profilja is. A keresőmotor megpróbálja kiszűrni a “mesterségesen létrehozott”, azaz linkvásárlás, csereüzlet és hasonlók által létrejött linkeket a pozitív értékelésből. Ezért jó, ha a linkelés kívülről “természetesnek” hat: a linkprofil – az Ön honlapjára mutató összes linkek fajtája és eloszlása – legyen sokrétű és különféle.

A következő link-stratégiai irányelvek váltak be a mi gyakorlatunkban:

Ügyeljen a linkszövegek különbözőségére, amennyiben van ráhatása. Például a fő kulcsszavak helyett más szavakat is használjon, vagy egyszerűen a Domain-nevet. Ha az Ön oldalaira mutató linkek 90%-ának szövege “betegbiztosítás” vagy “hitelek”, az egyértelműen jelzi “Ezek vásárolt linkek!”.

Próbáljon meg olyan oldalaktól linket szerezni, amelyek relevánsak az Ön témája szempontjából. Az ilyen linkeknek nagyobb a súlya a többinél, még akkor is, ha a PageRank nem magasabb. A téma szempontjából releváns linkek megtalálásáról részletesen olvashat egy külön cikkben. Röviden: ha a [Hotel Balaton] kifejezésre optimalizál, keressen rá pontosan ezekre a szavakra és lépjen kapcsolatba a találati listán szereplő első 100-200 honlappal. (Megjegyzés: a keresőfogalmakat ebben a cikkben mindig [szögletes zárójelben, dőlt betűkkel] írom.)

Igyekezzen egynél több linket szerezni minden Domain-től. Ha egy honlap néhányszor “beszél” Önről, az azt mutatja, hogy valóban fontosnak tartja az Ön honlapját/oldalát.

Használjon ki minden lehetőséget, hogy saját al-oldalaira linkeljen (“Deeplinks” – mélylinkelés). A linkek lehetőleg ne csak az Ön főoldalára mutassanak.

Nem kell egy linknek mindig a céloldalra mutatnia ahhoz, hogy hasznos legyen. Egy honlap bármely oldalára mutató link is erősíti a Domain népszerűségét, és ezzel az egész honlap találati hatékonyságát (Rankingpower).

Jó, ha a linkek nem csak új, hanem régi honlapokról illetve oldalakról is jönnek.

Egy jó link olyan, mint egy jó bor. Érik, és idővel egyre jobb lesz. Ha az Ön oldalára mutató linkek folyton on-/offline módba kapcsolnak, az nagyon természetellenes jelzés: linkbérlés szagú a dolog.

Jó, ha linkek nem mind a linkelő oldal láblécében találhatók. Ezt a területet klasszikusan a szponzorok használják. (Márpedig a szponzorált link nem természetes.)

A linkek nagyobb része ne “rossz szomszédságból” származzon, azaz szex, gyógyszer, szerencsejáték és hasonló oldalakról (kivéve, ha az Ön honlapja ezen témák valamelyikével foglalkozik).

A linkek ne is főként olyan honlapokról érkezzenek, amelyek maguk szintén “rossz szomszédokkal” vannak összelinkelve.

Cseréljen linkeket! Igen, jól olvasta. A kölcsönösség alapján cserélt linkek talán nem hoznak túl sok hasznot a jobb helyezés szempontjából. De természetesebbé teszik az Ön linkprofilját. (Ezen kívül talán így talál rá Önre némely érdeklődő is.)

Ha a keresők szempontjából szeretne profitálni a linkekből, akkor meg kell „tisztítania“ ezeket, azaz háromszög vagy akár négyszög szisztéma szerint érdemes a linkeket cserélni.

Legjobb, ha linkek körül semmilyen árulkodó szó nem jelenik meg, mint például “szponzorok”, “hirdetés”, “reklámok” stb.

Döntő a megfelelő nyelv. Ha egy magyar honlapra 80 %-ban orosz linkek mutatnak, az nem igazán jó jelzés.

Nem kell mindig linkeket használni. Néha jobb megoldás egy permanens Redirect (301 átirányítás), például ha Ön vásárolta meg az URL-eket illetve a honlapot. Az átirányítás az egyik oldal által gyűjtött link-népszerűséget egy csapásra átörökítheti egy másik helyre.

Néha egyszerűen nincs lehetőség saját Domainre linkelni. Ilyen esetben próbálkozzon olyan oldalakra mutatni, amelyek viszont ismét az Ön oldalaira linkelnek. Ez a “megkerülő-optimalizálás” is működik! Minél erősebbekké válnak azok a linkek, amelyekre Ön mutat, annál nagyobb erőt származtatnak az Ön oldalaira is.

A linkjei különböző IP-címekről eredjenek, pontosabban különböző “C-osztályokból”.

Minden Domain hozzá van rendelve egy IP-címhez, akárcsak a telefonhálózat “tagjai” egy telefonszámhoz – ha túl sok link származik egy “fővonal mellékállomásairól”, azt negatívan értékelhetik. Pontosabban: ha szinte minden link egy IP-cím “Range”-éből ered, amelyek mind egyetlen Hosting-szolgáltatóhoz tartoznak (pl. 195.195.195.111 – 195.195.195.112 – 195.195.195.113), az negatív jelzés lehet.

Talán szemléletesebb lesz mindez a Webmaster Toolkit “Class C Checker” segítségével. A keresőoptimalizálók között egyébként igen vitatott ez a tétel. Némelyek úgy hiszik, hogy ez nem lényeges. De ha manapság talán nem is használják még, nagyon könnyen lehet, hogy ezt a kritériumot a jövőben jelzésként fogják használni. Lehetőség szerint tehát igenis figyelni kell rá.

Megjegyzés: To Follow or to NoFollow …

Ismeretes, hogy 2005 elején a Google bevezette a NoFollow-Standard-et, amelyet például a Yahoo vagy az MSN is figyelembe vesz.: egy

<a href="http://www.domain.com" rel="nofollow">Keyword Link</a>

forrásszövegű linket a keresőmotorok ignorálnak.

Azóta kérdéses, fárasszuk-e magunkat egyáltalán NoFollow-Attribut-os linkekkel. A keresőoptimalizálás szempontjából a valódi linkek (NoFollow nélkül) természetesen mindig jobbak. Azonban egy NoFollow-Link is hoz látogatókat és ők adott esetben ismét linkelnek az Ön oldalaira (NoFollow nélkül) vagy akár ügyfelekké is válnak. Egy NoFollow-Link kevesebbet ér. De nem árt. A Wikipedia például alapvetően NoFollow-Link-eket használ. Ennek ellenére értékes egy Wikipedia-Link: közvetlen, céltudatos látogatókat hoz.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.