A linképítés stratégiája – 3. rész

Web-es ajánlatok a látogatók részvételével: fórumok, Wiki-k, közösségek. Természetesen nem kell a következő technikák mindegyikét egyszerre megvalósítania. Válasszon ki közülük kettőt vagy hármat, és azután koncentráljon szép sorban mindig egy adott technikára ezek közül.

Fórumok

A fórumokon keresztül történő linképítés ugyanannyi idős (ha nem idősebb), mint maga a keresőoptimalizálás. Ne említse a saját ajánlatait mindjárt az első hozzászólásánál. Először csak levelezzen egy darabig, tegye hasznossá magát és mutassa meg a szaktudását. Ha aztán már felépítette a “fórum-arcát (karmáját)”, akkor utalhat a saját weboldalaira is. Talán először csak az aláírásában, később már magában a hozzászólásban elhelyezett linkekkel is. Esetleg az egyik fórum-tag kérdésére részletesen válaszolhat saját weboldalán/blogjában – természetesen azután linkelhet is erre. Ha őszinte és segítőkész, nagyon sokat hozhat a fórumos stratégia – méghozzá nem csupán linkeket.

Wiki-k

Itt is hasonló a helyzet, mint a fórumoknál. Először itt is fel kell építenie bizonyos hitelességet.
Ha az Ön oldala illik a témához, akkor megpróbálhatja linkelni is. Ez még a Wikipediában is működik (bár ott, ahogy már említettük, NoFollow-Linkekről van szó). Ha a közösségben hasznos tagnak bizonyul, linkelési próbálkozásait sokkal elnézőbben fogadják majd.

Ha az Ön honlapja egyértelműen kereskedelmi irányultságú, növelheti a permanens linkek esélyeit azzal, ha kialakít egy kevésbé kereskedelmi jellegű területet, például egy blogot, és ott célzott, információorientált cikkeket tesz közzé, nem eladással terhelt szövegeket.

Ha egy elismert céget vagy közhasznú egyesületet vezet, akkor azzal is próbálkozhat, hogy elhelyez erről egy oldalt a Wikipediában.
Ha a közvetlen link nem kívánatos vagy törlik azt, akkor legjobb, ha olyan oldalakra linkel, amelyeken aztán megint vannak Önre mutató linkek.

Közösségek

A világhálón számtalan közösségi oldal (Community-Website) van, amelyek megengedik a vitákat és/vagy kérdezz-felelek-játékokat. Alapjában véve nagyon hasonlítanak a fórumokra, azzal a különbséggel, hogy ezeket általában nagy szolgáltatók szerverein hostolják. Két példa:

Yahoo Clever egy tudásközösség, ahol bármilyen természetű kérdést fel lehet tenni. A Community pedig válaszol. Csak csatlakoznia kell tagként, hogy Ön is válaszolhasson. A linkeket ugyan sajnos már NoFollow-ra állítják, de a Yahoo Clever ennek ellenére hozhat új látogatókat. Például a kérdésre adott választ részben a saját weboldalán publikálhatja, a többit pedig közvetlenül a Yahoo Clever-en. Egy példa: szövegben válaszol egy számítógépes kérdésre, és a honlapjára felvesz egy Screencast-ot (videótanfolyam), amelyben bemutatja, hogyan lehet a felvetett problémát megoldani. Ezután egyszerűen normál szövegként hagyja meg a linket. Sokan fogják kimásolással és beszúrással használni.

Google Groups eredetileg a Usenet-re alapult. Még ma is amolyan hídfélét jelentenek a Google Groups (Google csoportok) a Usenet felé; ugyanakkor afféle szuperfórumok is. Minden témára van csoport, ezekben Ön is közreműködhet. Erre a célra be van építve egy E-mail listafunkció és saját oldalakat is létrehozhat. Saját csoportot is létrehozhat saját arculattal. A linkek időközben itt is mind NoFollow-sok lettek. Ennek ellenére: eltekintve az újabb látogatóktól, egy témaspecifikus csoporttal felépítheti a hírnevét. Mindenesetre semmi nem szól az ellen, hogy a csoportnevekben megörökítse saját Domainjét. Tesztelés céljára például én minden gond nélkül adhatnám a csoportomnak a “SEO @ Hungary keresőoptimalizálás” nevet. Ez hatásos is.

Még sok más ilyen web- vagy tudásközösség létezik. Kapcsolódjon be Ön is és reklámozzon saját know-how-jával.

Kommentárok blogokon

A jó kommentárok közvetlen látogatókat jelenthetnek, mivel az olvasók többet akarnak megtudni a “kommentátorról”. Itt nagyon fontos, hogy nevével a saját blogjára mutasson és adjon lehetőséget, hogy a bejegyzéseit Feed útján (RSS/Atom) megrendelhessék. Így megkönnyíti olvasói számára mindannak nyomon-követését, amit a jövőben ír – és linkelhet is erre, méghozzá itt NoFollow nélkül.

Kérem, gondoljon a három varázsigére. A bloggereket érdekli a társalgás. Ha konstruktívan részt vesz a társalgásban, azt gyakran linkkel jutalmazzák.

De soha ne kezdje a beszélgetést közvetlen linkkéréssel. Ennek magától kell jönnie, vagy úgysem jön egyáltalán.

Vendégkönyvek

Régi aranyszabály: írjon valami kedveset egy vendégkönyvbe és hagyja meg a linkjét. Gondoljon arra: ha visszaél a vendégkönyvvel, az Ön bejegyzése vagy az egész vendégkönyv előbb vagy utóbb eltűnik. Akkor pedig a linkje is elvész.

Megfelelő vendégkönyvet igazán könnyen lehet találni: egyszerűen keressen rá [az én témám+vendégkönyv].

Social Media és híroldalak

digg.com, del.icio.us, valamint a Folkd, Stumbleupon és a Spurl a híroldalak egy egy újfajta képviselői: tagjaik számára lehetővé teszik, hogy meghatározzák a hírbejegyzéseket és azok pozícióját. Ennek a neve aztán Social News, Social Bookmarking. Minél több szavazatot kap egy bejegyzés, annál magasabbra kerül a listán. Azonban „le is lehet szavazni“ a bejegyzést vagy spam-ként bejelenteni. Az olyan bejegyzést, amely egészen magasra küzdi fel magát, rengetegen meglátogatják, a digg.com-nál ez néhány ezer, sőt akár tízezer látogatót is jelenthet egy óra alatt!!!

A keresőoptimalizálás szempontjából azonban nem is annyira maguk a linkek fontosak a digg.com-on, hanem sokkal inkább az a hatás, hogy bloggerek és webmesterek is olvassák, és linkelnek a jó hozzászólásokra, méghozzá közvetlenül. Az angol nyelvű területen a népszerű tartalmak így sokezer linket szerezhetnek. Magyarországon ez nyilván sokkal szerényebb mértékű, mégis működhet. Csak éppen a magyar webmesterek és bloggerek azt akarják, hogy valamivel ravaszabb módon szedjék rá őket.

Egy angol nyelvű lista, rajta további 38 Social Media Sites.

Profil a digg, flickr & Co oldalakon

A “Web2.0.”-korszak sok online-szolgáltatása, mint például a digg.com és a flickr felkínálják a felhasználónak a profil-oldal lehetőségét, ahol URL-t is megadhatunk. Sok, elsősorban új szolgáltatásnál ezeket még nem látják el NoFollow-val (… amíg az üzemeltetők meg nem ismerkednek túlbuzgó optimalizálókkal, akik naponta automatikusan ezernyi Account-ot nyitnak.) Németországban a Dr. Web-en megtalálható sok Web 2.0-szolgáltatás.

Értékelések, teszt-beszámolók és recenziók

Írjon vásárlói illetve ügyfélértékelést valamely termék- illetve árösszehasonlító felületen vagy hasonló szolgáltatásnál. Például a környékbeli üzleteket publikálhatja a Qype-nál. Előtte bizonyosodjon meg arról, hogy tudja linkelni a honlapját a profiljában. Ha ez nem megy, még mindig megadhatja a profiljában a saját honlapját: saját-kereskedelmi-weboldalam.xy. Ez ugyan nem link, de ha jók az értékelései, akkor így is lesznek látogatói.

Linképítés fénykép útján

Fotósok vagy más webmesterek, akiknek sok fényképük van, feltöltik a képeiket a flickr-nál vagy más hasonló képszolgáltatónál és a leírásban elhelyezett linkkel kapcsolják össze a képeiket azzal az oldallal, ahol a kép beépül a saját honlapjukba. Minél vagányabbak a képek, annál több látogatója lesz.

Bejegyzés listákra, katalógusokba

Linkkatalógusok

A linkkatalógusok még mindig érdekesek lehetnek. Mindazonáltal a Google az utóbbi időben nagyon kritikusan szemléli ezeket: egy weboldal ne létezzen csak azért a Google és más keresőmotorok számára, hogy manipulálja a keresőket. Sajnos azonban épp ez a helyzet a legtöbb katalógusnál.

Ha már a kezdőlapon valami olyasmi áll, hogy “szerezzen egy linket a keresőoptimalizáláshoz”, akkor az ilyet inkább felejtsük el. Ha azonban a jegyzéknek van szerkesztői irányvonala és minden felvett honlaphoz ír még egy megfelelő szöveget is, akkor az viszont már a minőség jele. Elvben semmi nem szól a katalógusok ellen – a keresőmotorok előtt ezek jelentették az egyedüli tájékozódási lehetőséget a világhálón.

Hogyan találja meg a megfelelő linkkatalógusokat? Keressen egyszerűen rá [az én témám+linkkatalógus].

Nyugodtan próbáljon meg felvetetni magát a DMOZ-ba is. Hiszen lehet, hogy sikerül! Esetleg Önre vár még egy kis piaci-hézag, amit még senki nem képvisel a DMOZ-ben vagy Önnek van új ötlete. Akkor egyszerűen szerkesztővé lehet a DMOZ-ben.

Cikkjegyzékek

Itt nem kommentált linkeket, hanem cikkeket illetve szövegeket publikálnak. A cikkjegyzékekkel is erőteljesen visszaéltek már agresszív keresőoptimalizálók, jelenleg azért mégis elég jól működnek link-forrásként. Azonban csak idő kérdése, hogy a Google aktivizálódjon: a legtöbb ilyen jegyzék csak a link-népszerűsítést szolgálja és egészen nyomorúságos szövegtöredékeket hoznak, amelyek az emberi olvasó számára értéktelenek.

A jobb cikkjegyzékek nem vesznek föl egyszerűen akármilyen hitványságot, hanem végeznek bizonyos szerkesztői ellenőrzést. Ha a minőség rendben van, akkor semmi nem szól az ellen, hogy néhány saját cikket elhelyezzünk különféle jegyzékekben. Ez különösen akkor hasznos, ha maguk a cikkek jó pozíciót érnek el. Egyszerűen keressen rá néhány kulcsszóra a meglévő cikkek címeiben. Ha ezek az oldalak benne vannak a Top 30-ban, akkor érdemes ott Önnek is publikálnia.

Hogyan találja meg a téma szempontjából releváns cikkjegyzékeket? Egyszerűen keressen rá [az én témám+cikkjegyzék].

Share

Hozzászólás nem lehetséges.