A linképítés stratégiája – 4. rész

Linképítés nyereményjátékok, ajándékok, termékminták stb. segítségével

Nyereményjátékok

Ha nyerni lehet valamit, abban sokan szívesen részt vesznek. Mások meg továbbmesélik – többnyire egy linkkel.

Természetesen forszírozhatja is a linkelést, ha szabályokat határoz meg: ahhoz, hogy valaki részt vehessen, szükséges egy saját honlap vagy blog, ahonnan linkelnie kell a kívánt oldalra. Vagy: a kommentárok beküldői között kisorsolnak valamilyen díjat – ez növeli a kommentárok számát is és adott esetben még a regisztrációkét is. Díjként akár valami apróság is elegendő 20 vagy 30 Euro értékben.

Ajándékok és ingyenes termékminták

Természetesen közvetlenül is ajándékozhatja a saját termékeit. Ha ezek érdekes dolgok és tájékoztatja róluk a megfelelő bloggereket vagy weblapokat, az is igen gyorsan újabb linkeket hoz.

Linkekért kódolni

Kaphat úgy is linkeket, ha valami olyat tartalmaznak az oldalai, ami feltűnik a programozóknak vagy honlapszerkesztőknek:

Látványos, hatásos honlap-layout

Olyan honlap-layoutot alakítson ki a weblapjának, amely valóban szemrevaló, vagy készíttesse el. Azután jelentse be a CSS-Topsites-ra. Ott lehetőség van közvetlen link megszerzésére legalább 37 másik weblapról (2008. áprilisi állapot). Ha valóban jó a layout, akkor számíthat rá, hogy más Webdesign-orientált honlapok is felkapják és megjelentetik.

Hatásos funkcionalitás

Ugyanez az elv: építsen be a honlapjába látványos, új Web 2.0-es funkciókat. Ajax-alkalmazások, hasznos számolóprogramok, konvertálók vagy hasonlók. Az ilyesmivel is elcsíphet pár linket a fejlesztőblogokról. “Ezt nézd meg: egy horgolási tippeket tartalmazó oldalon van egy Ajax-alkalmazás.”

Sok linket kaphat akkor is, ha programokat, online-eszközöket, template-eket vagy hasonlókat kínál ingyenesen:

Freeware

Az emberek imádják az ingyenes szoftvereket. Ha egy ilyen szoftvert kínálunk letöltésre a saját honlapunkon, az valódi többletértéket jelent. Sok programozó van, akik néhányszáz vagy ezer euróért fejlesztenek Önnek egy hasznos Freeware-t (legjobb Windows-ra). Példák ilyen szoftverekre: valutaátszámító, mértékegység-átváltó, TCO-számító, költség-kalkulátorok, ROI-számító, tarifa-kalkulátorok, összehasonlító szoftverek, energiahatékonyság-számító, játékok stb. Ha valami ágazat-specifikus ajánlata van, az növeli a tematikailag rokon linkek arányát.

Template Sponsoring

Készítsen egy szép Template-et a sokat használt Open-Source-Blogging- illetve CMS-Plattform-okra mint a WordPress stb. (vagy készíttessen ilyet) és tegye közzé mindenki számára. Természetesen be kell kerülnie a linkjének a láblécbe. Mivel a közelmúltban voltak gondok ezzel a módszerrel – úgy tűnik, túl jól működik – ajánlatos a saját honlapján létrehozni egy al-oldalt, amelyre ilyenkor linkel. (Domain-népszerűség). Legjobb, ha gondoskodik arról, hogy ne mindig ugyanazzal a kulcsszóval linkeljék be. Ezt elérheti programozással vagy azzal, hogy minden héten változtatja a linket a saját letöltő csomagjában.

Online-Tool-ok

Készítsen valamit, ami mindenkinek hasznára lehet és tegye fel a világhálóra. Ilyen például a csodálatos Izzy-menügenerátor: a néhány héttel ezelőtti közzététel után tízezrével záporoztak a linkek.

Widget-ek vagy Firefox-bővítmények

A Widget-ek és a bővítmények (Extensions) kis programocskák és bővítmények a browserhez vagy az operációs rendszerhez, amelyek hasznos funkciókat bocsátanak rendelkezésre – például speciális keresőléceket. Rendkívül kedveltek. A népszerű Widget-ek sokkal többek jó linkötletnél, jelentős látogatói létszámnövekedést hozhatnak. Ma már szinte minden nagy szoftvercég kínál saját Widget-oldalt:

  • Google Desktop-Gadgets
  • Yahoo Widgets
  • Microsoft Gadgets
  • Mac Widgets
  • Firefox Extensions

Fizetni a linkekért

A webmesterek/bloggerek/honlapüzemeltetők “megvesztegetése”

Ha nehézségei vannak a párbeszéd kialakításával vagy egyszerűen nincs rá ideje, akkor megpróbálhatja “megvesztegetni” a bloggert (webmestert, honlapüzemeltetőt … ).

Alkalmasak a termékei vagy az ajánlata próbára, tesztelésre? A legtöbb blogger/webmester biztosan örül egy tesztpéldánynak illetve tesztlicencnek, amelyet ingyenesen tesztelhet, azután megtarthat.

Ne kívánja kimondottan azt, hogy a blogger mindenképp linkeljen az Ön vagy a terméke oldalára, hogy megtarthassa a próbaterméket vagy igénybe vehesse az Ön tesztajánlatát. Semmi sem lenne rosszabb, mint ha ezt a blogger nyilvánosságra hozná. Inkább valahogy így fogalmazzon:

“Kedves Blogger Asszony,

érdeklődéssel figyeljük immár több hónapja az Ön kiváló stílusban írt blogját a Kék Cuccok témában. Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére a Kék Cucc GT modellünkkel kapcsolatban, ezért mellékelten küldünk Önnek egy termékmintát. Nagy örömünkre szolgálna, ha jutna ideje rá, és írna róla a blogjában. Mi az, ami különösen elnyerte a tetszését és mit javíthatunk még a terméken? Azonban az ajánlatunk az Ön számára nem jelent semminemű kötelezettséget. Mindenesetre sok örömet kívánunk a termékminta kipróbálásához és örömmel várjuk jövőbeli cikkét.

A Kék Cuccok csapata kek-cuccok.xy

PS: További részletes információkat talál Kék Cucc GT modellünkről a következő oldalunkon http://www.kek-cuccok.xy/kek-cucc-gt.html”

A linképítésnek ez a változata remekül alkalmas online shop-ok keresőoptimalizálására, amelyek egyébként szinte soha nem kapnak megfelelő linkeket a termékeik részletes információs oldalára.

Linkek, oldalak vagy egész honlapok megvásárlása illetve bérlése

Az íráshoz lusta, de nagy tőkével rendelkező webmesterek közvetlenül is megvásárolhatják illetve bérelhetik a linkjeiket. A legnagyobb nemzetközi platform a Text Link Ads. További szolgáltatókat talál a következő kereséssel [linkek vásárlása].

Azonban ilyen szolgáltatóknál vásárolni linket szinte már túl egyszerű és talán gyorsabban le is bukik, mint ha Ön személyesen próbál alkudozni más webmesterekkel. Itt csodákat tehet, ha kézbe veszi a telefont.

Ne vigye túlzásba a linkvásárlást. Gondoljon a linkprofilja természetességére. Bizonyos kockázat természetesen mindig marad, hiszen a Google újabban felkínál egy olyan űrlapot, amelyekkel fel lehet jelenteni valakit direkt a linkvásárlás miatt.

Gondoljon bele abba is, hogy a vásárolt linkek el is tűnnek, mihelyst Ön nem fizet értük tovább. Tehát elegendő időt kell beterveznie (legalább kettő, de inkább három-négy hónapot), hogy a linkek ki is fejtsék a hatásukat. Ha egy linket csak néhány hétre kapcsol be, előfordulhat, hogy az még az oldal helyezési erejét sem javítja (Rankingpower) és Ön hiába költötte rá a pénzét.

Még két dolog: ki a fene akar linket vásárolni, ha megvehet közvetlenül egy egész oldalt is? Ki akar egyes oldalakat venni, ha egy egész honlapot megvehet? Ez megszokott az olyan területeken, amelyekért sokan harcolnak. Sok fogalom esetében a Top-30 között hobby-webmesterek honlapjait találja. Ők talán örülnek, ha valaki vásárlási ajánlatot tesz nekik néhány száz vagy ezer euró értékben. Egy megkérdezést megér.

Site-hálózatok / Blog-hálózatok felépítése

Ez a tipp csak akkor alkalmas az Ön számára, ha hosszú távra keres megoldást. Egy blog-hálózat olyan blog-gyűjtemény, amely egyedül és csakis a linkelést szolgálja. Minél jobbak a tartalmak, annál jobb nyilván a saját linkek attraktivitása – valójában azonban többnyire nem a szöveg minősége a súlypont. Hosting-csomagokat ma már bagóért megkaphatunk Béreljen például 5-10 különböző hosting-cégnél (a különböző IP-címek érdekében) némi tárhelyet adatbázissal. Ezekre installáljon egy-egy ingyenes blogging-csomagot (pl. WordPress, Serendipity, Textpattern vagy valamely más alternatívát). Minden blognak adjon egyedi layout-ot.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.