Az a dolog a linkekkel

A “beérkező link”, “Inlink”, “Backlink” ranking kritérium – vagy nevezzük őket akárhogyan is – egyértelműen túlértékeltek, és jelenleg a keresésnél túl nagy hangsúlyt kapnak. Egy link olyan, mint egy szavazat, a keresőgép pedig a szavazatok alapján igyekszik felismerni, milyen jó vagy rossz egy URL illetve egy weboldal. A sok = sikeres szabály már rég nem számít. Sokkal inkább a link minősége, pozícionálása, időtartama és szerkesztési környezete a fontos.

A Google nagy erőkkel dolgozik azon, hogy megakadályozza a találati oldal pozitív befolyásolására irányuló manipulációs próbálkozásokat. Mivel a “linkek” jelenleg az egyik legerősebb kritériumot jelentik, ami alapján egy URL jó pozíciót ér el a keresési eredmények között, egyre kifinomultabbak a “linkek” generálására szolgáló eszközök. A cél a perfekt link megalkotása.

A tökéletes link:

  1. minőségileg nagy értékű és megbízható host-ról érkezik (pénz kérdése)
  2. a Content-területen van elhelyezve (InLinks)
  3. tartós, nem vándorol egyenest egy archívumba (megrendelési időtartam kérdése)
  4. a tartalom, amelyben a link elhelyezkedik, illik a témához (ez a linket adó partner választásától függ)
  5. egyedi, példátlan (a vásárolt linkeknél többnyire egy kommerciális Keyword a kapaszkodó)

A kérdések, amelyeket jelenleg újra meg újra fölteszek magamnak:

  • Milyen következtetéseket vonnak le majd ebből a jövőben a keresőmotorok?
  • Vajon a “link” kritériumot kevésbé fontosnak értékelik majd a keresőmotorok?

Bizonyosan, hiszen a “szavazatok” a világhálón különféle helyeken láthatók a keresőmotorok számára – hogy ebben mereven megragadjanak a linkeknél, az hosszú távon nem lenne valódi eszköz egy webes dokumentum relevanciájának meghatározására. Csak a nagyon keveseknek adatik meg az a lehetőség a világhálón, hogy “linkek” útján fejezzék ki, hogy nekik tetszik egy bizonyos oldal / URL.

Milyen módszereket fognak kifejleszteni a keresőmotorok, hogy megkülönböztessenek egy tökéletes linket a látszólag tökéletes linkektől?

Mi különböztet meg például egy “InLink”-et egy tökéletes linktől?

Eltér az időpont – míg egy tökéletes linket a Content felfedezésével azonos időben mutatnak be a Crawler előtt, addig az InLink olyan link, amelyet a meglévő, a Crawler számára már ismert Content-ben helyeznek el. A keresőmotornak tehát több figyelmet kellene fordítania a “link discovery date”-re és ezt összevetni a “content discovery date”-tel – ha a kettő nem azonos, akkor itt egy utólagosan a Content-be beültetett linkről van szó, amely kevesebb vagy akár semmilyen súllyal nem esik majd latba.

Mi különböztet meg egy Content-Link-et egy tökéletes linktől?

A Content-Link esetében a Content-területen egy szövegszakasz tartalmazza a linket. Itt is eltér a “kiegészítő Contents” időpontja az eredeti Contents publikálásának időpontjától. Különösen a blogok esetében indexelik igen rövid időn belül a tartalmakat, és így röviddel a közzététel után az indexbe kerülnek. Ha ilyenkor érkezik egy Content-Link megrendelés, akkor a tartalmat utólag módosítják és hozzáfűzik az ügyfél linkjét. Ezen felül a legtöbb esetben az adott bekezdésben kizárólag az “ügyfél” linkje jelenik meg. Az olyan cikkek, amelyek sok Content-ből állnak össze, és folyton & kommersz módon kifelé linkelnek, könnyen leleplezhetők, mint vásárolt linkek.

A vásárolt linkek mindig egy mintát fognak követni, végül is pénzről van szó, és olyan link, amelyben például egyszerűen belinkelnek egy URL-t, Anchor vagy SEO szempontból releváns Keyword nélkül, aligha akad a vásárolt linkek között. Akik pénzt adnak ki a linkekért, azok mindig törekedni fognak rá, hogy a Top-Keyword-jeiket belegyömöszöljék egy link Anchor-be. Ha túl nagy a “tökéletes” Anchor-linkek sűrűsége, az szintén arra utal, hogy a cél-URL linknépszerűsége mesterséges.

Tehát:
Ahogy láthatjuk, különféle lehetőségek vannak arra, hogy a jövőben is átlássunk a linkárusok és linkvásárlók mesterkedésein. Mindazonáltal az ilyen Detection-módszerek mindig nagy számítástechnikai kapacitást igényelnek, ami pedig drága. Ráadásul a túl pontatlan szűrőkkel gyakran túl sok “ártatlant” is fülön csípünk – azaz többnyire nem takaríthatjuk meg az utólagos, kézi ellenőrzést, ez erőforrást igényel, ami pénzbe kerül, és mindezek után, mivel emberi tényezőről van szó, meglehetősen nagy a hibalehetőség. Mindezek következtében abból indulok ki, hogy előbb vagy utóbb a “link” kritérium, valamint a “link + tematikusan odaillő Content” & “Link+Trust” egy webes dokumentumon belül, mint ranking kritérium tovább veszít a fontosságából, és más tényezőket is be fognak vonni egy dokumentum relevanciájának meghatározásánál.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.