Az On-Page-n túl, az Off-Page-kritériumok felé

A keresőoptimalizálás mindig szorosan összekapcsolódik a kereső motorok technológiai fejlődésével. Senki sem vitatja, hogy a Google által ma nyújtott keresési eredmények minősége jobb, mint amit az Altavista 1995-ben nyújtott. Ezzel együtt az utóbbi években paradigmaváltás ment végbe, amely mellett a Meta-Tags és a keresőkbe való beregisztrálás jelentősége elhalványul: ez az On-Page

Az On-Page-kritériumok egy adott oldalhoz tartozó kritériumok. Ha az a cél, hogy egy bizonyos oldal pl. a “automata mosógép” keresőfogalomra a találati lista legelején jelenjen meg, akkor az adott kulcsszavaknak, “automata” illetve “mosógép”, az oldal tartalmában is elő kell fordulniuk – sőt lehetőleg egymás mellett, a megfelelő sorrendben. Az olyan oldal, amelyen a fogalom háromszor fordul elő, tendencia szerint relevánsabb az olyannál, amelyen az csupán egyszer jelenik meg. Ha azonban a fogalom százszor fordul elő, az sem szolgálja a Ranking-ot: az optimális arányon múlik, a “varázsszó” a Keyword Density, azaz kulcsszósűrűség.

Mindebből az következne, hogy elegendő egyre finomítani (optimalizálni) egy oldalt, hogy egyre inkább eltalálja a keresőmotorok ízlését, és így mindig előrébb jelenjen meg a keresési eredmények listáján. Még ha ez működhetett is valaha, amióta a Google, Yahoo! és az MSN uralják a keresőmotorok világát, már biztosan nem megy.

Ugyanis a fókusz az On-Page-kritériumokról egyre inkább az Off-Page-kritériumokra tevődik át – tehát olyan kritériumokra, amelyeknek semmi közük a tulajdonképpeni oldalhoz. Legkésőbb akkor, amikor a Google bevezette a link-elemzést, megpecsételődött a tisztán On-Page-kritériumok sorsa: a Google ugyanis feltételezi, hogy egy olyan honlap, amelyre sok más honlap linkje mutat, alapvetően relevánsabb az olyan oldalnál, amelyre senki nem linkel.

A Google PageRank egy mennyiségi mérce a linkelésre, nem mond azonban semmit a honlap valódi minőségéről!

Az olyan honlapnak, amelyre egyetlen küldő link sem mutat, a PageRank értéke 0, amelyikre nagyon sok link mutat, annál az oldalnál a PageRank értéke 10. Egy “normál” weboldal PageRank értéke 4 vagy több. Azonban a PageRank csak rövidítése azon tényeknek, amelyekkel a Google rendelkezik; belső köreiben a Google bizonyosan több részletet tud figyelembe venni. Így tehát nem csak a linkek puszta mennyisége számít, hanem az is, hogy ezek tematikusan mennyire találóak. A Google PageRank mára rég elveszítette korábbi jelentőségét, amellyel bevezetésekor még rendelkezett. Ezért különösen érthetetlen, hogy lehetséges, hogy honlap-üzemeltetők még ma is hagyják rávenni magukat “botcsinálta SEO-k” által a válogatás nélküli linkcserékre, sőt képesek linkeket vásárolni vagy bérelni.

Ezen felül természetesen léteznek további Off-Page-kritériumok, pl. a honlap mérete: ha kereső fogalomként beadja azt hogy “ADHD”, az eredmények között főként egészségügyi portálokat fog találni, számtalan oldallal. Úgy tűnik, némely keresőmotornál a honlap kora is fontos.


A kalkulálható keresőmotor-rankingra már nincs lehetőség az Off-Page-kritériumoknál

A paradigmaváltás fontossága és jelentősége megmutatkozik egy honlap optimalizálásánál. Ha korábban igaz volt, hogy egy profi nagyon pontosan ismerte a keresőmotorok On-Page-kritériumait, akkor elvileg lehetséges volt a pontos találat: így bizonyos mértékig kalkulálható volt a kereső-ranking.

Az Off-Page-kritériumok esetében azonban ez így már nem működik. Mivel nagyon fontosak egy honlap linkkapcsolatai, a későbbiekben a ranking már nem csupán az oldalak optimalizáltsága szerint történik. Ha tehát az optimalizálás után nem jelentkeznek a kívánt eredmények, annak különféle okai lehetnek: talán a konkurens honlapok linkkapcsolatai jobbak. A “jobb” fogalma azonban itt sajnos nehezen megfogható. Hiba lenne, ha ezt kizárólag a PageRank-hez kötnénk, hiszen ez csupán egy számérték, amely semmit nem mond a tematikus minőségről.

Egy honlap optimalizálásának iteratív folyamatnak kell lennie

A honlapot egyszer “végig kell optimalizálni”, egészében, azután pedig folyamatosan táplálni kell új, szintén optimalizált tartalmakkal. Ugyanígy folyamatos, aktív tevékenységnek kell lennie a linképítésnek is.

Még ha a Google-nak talán nem is állt közvetlenül szándékában: az Off-Page-kritériumok irányába történt paradigmaváltás elsősorban azt jelenti a vállalkozások számára, hogy honlapjuk nem porosodhat passzívan a világháló valamelyik zugában, hanem aktív működtetést igényel. És a sok, vonzó tartalom bizonyosan nem csupán a keresőmotoroknak érdekes, hanem a potenciális ügyfelek számára is.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.