Az online keresés mechanizmusai

Az internet ugyan globális faluvá tette a világot, azonban ha az ajánlat megfelelő, a felhasználó továbbra is regionálisan fedezi a szükségleteit – az internetet is felhasználva. Az internet gyors, és az információs kínálata gyakran felülmúlja az analóg világét. Több mint 4,5 millió magyar használja a világhálót, ez több mint 60 százalékkal haladja meg a tavalyi állapotot (3,5 millió). Sokak számára ma már természetes csatlakozási felület az internet mindenféle szükségletük fedezésére – Magyarországon és szerte a világban. Felmérések tanúsága szerint egyre több magyar internet-felhasználó keres saját régiójából származó információkat. Az ilyen lokális kutatások fő célpontjait a szolgáltatások, termékek és kulturális ajánlatok jelentik.

A kínálat és kereslet interakciója dinamikus a weben: a műszaki elérhetőséget feltételezve a felhasználó megtalálja, ami online rendelkezésére áll – és használja is. A megfelelő kereslet aztán motiválja a szolgáltatót is, hogy egyre erőteljesebben és professzionálisabban jelen legyen az online világban. Ennek következtében aztán gyakorlatilag minden piaci résztvevő számára keményebb lesz az online verseny – a média-szolgáltatóknak éppúgy, mint a lokális kereskedőknek vagy disztribútoroknak.

Ebben a versenyben az offline világban bevált, elismert márkák előnyt élveznek, mivel építhetnek a már meglévő piaci ismertségükre. Ez az előny azonban elolvad, ha a vállalkozásnak nem sikerül az offline világból származó fő erősségeit átvinni az online világba és ezt kiépíteni. Különösen az online keresés terén hatalmas a verseny, és egyértelmű USP nélkül a legnagyobb offline-világ-beli piaci ismertség sem használ semmit.

Az online keresés mechanizmusai
Az internet ledönti a földrajzi gátakat az információk keresésében. Végül is nincs jelentősége, melyik városból vagy faluból tették fel az információkat a világhálóra, ezek globálisan elérhetők. Nem mond le az internetes keresgélésről még az sem, akinek fontos, hogy a termékeket vásárlás előtt személyesen “láthassa és érezhesse”. A megváltozott keresési magatartás ellenére a szolgáltató regionális közelsége marad az egyik legfontosabb vásárlási és szerződési érv. A tapinthatóság iránti igény mellett szerepet játszanak a cserefeltételek és az alacsonyabb utazási- vagy szállítási költségek.

Ha a felhasználó lokális információkat keres, akár 65 százalékban a Google keresőt használja – ezt követi a két magyar szolgáltató, a lap.hu (25 százalék) és a vizsla24.hu (7 százalék).

A keresés: célratörő vagy inspirált
Maga a keresési magatartás két különböző intenciónak felel meg: a célratörő keresésnél a felhasználónak van egy pontosan meghatározott információigénye, amelyet a lehető leggyorsabban ki kell elégíteni (pl. keres egy telefonszámot vagy címet).

Az “inspirált” keresésnél ezzel szemben kevésbé összpontosít a felhasználó és először is általában kíván informálódni, tájékozódni egy téma- vagy termékcsoportról. A “kereső-utazása” sokszor a horizont szélesítését vagy az összehasonlítást is szolgálja. A használt onlinemédia túlnyomórészt azonos, csak a használt keresőfogalmak váltakoznak.

A regionális keresésnél – mindegy, hogy a felhasználó célratörően vagy inspiráltan keres – az olyan keresők, mint a Google vagy a Yahoo sokszor túl globálisnak és rendezetlennek bizonyulnak. Mivel minden keresés végső soron az egyénileg leginkább megfelelő információs és termékkínálatra irányul, könnyen ébred a felhasználóban olyan érzés, hogy “elvész az információáradatban”. Annak ellenére, hogy kész engedni az online inspirációnak, a felhasználó mégis szeretné a megfoghatatlan www-kínálatot önmaga számára kézzelfoghatóvá tenni. Akár célratörő, akár inspirált is a keresés – itt a strukturált ágazati jegyzékeknek megvan a maguk USP-je: gyakorlatorientált és ugyanakkor inspiráló közvetítőként a felhasználó és a kínálat között.

Melyik a megfelelő partner?
Ha egy megfelelő online ágazati keresőszolgálat tekintetében kell döntést hozniuk, úgy bármely ágazat szolgáltatóinak ismerniük kell a siker szempontjából releváns paramétereket. Legfontosabbnak bizonyulnak e téren az adott keresőszolgálat ismertségi foka, a kereső fogalmak tekintetében nagyvonalú beadási lehetőségek, sajátkezű módosítási opciók, térkép megjelenítés, linkelési lehetőség a saját honlapra valamint az ingyenes telefonhívási szolgáltatás (Click-to-Call). Az elérhető találati pontosság és minőség – épp a lokális keresés esetében – lényegesebb, mint tisztán a találati mennyiség.

Ha a fogyasztó öröméről van szó, végül a világhálón is meglehetősen konvencionális kritériumok érvényesek: az “elhelyezkedés” mint shop-szempont helyébe sokszor az onlineranking-en belüli elhelyezkedés lép. És a felhasználó természetesen a hálón is pozitívan reagál arra, ha a tartalmakat ügyesen és hozzáértéssel az ő személyes igényeihez szabják – akárcsak a bolti ügyfél.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.