Hogyan történik az Inhouse SEO – II. rész

IV. A tervezés

A jó előkészítés fél siker. Tűzzünk ki célokat!!!

Még mielőtt belefogunk egy SEO-csapat felépítésébe, tisztában kellene lennünk a céljainkkal. Mit kívánunk elérni hosszú-, illetve rövidtávon? Tervezzük meg az átstrukturálást és az integrációt.

Melyik részlegbe kívánjuk integrálni az (egy vagy több) SEO-t? Kivel kell együttdolgozniuk? Kinek kell jelentést készíteniük? Kit kell oktatniuk? Lehetségesek átfedések többek között a szerkesztőséggel, design, fejlesztés, Marketing és Public Relations részlegekkel.

Egy apró tipp: a SEO az Online Marketing részlegen van a legjobb helyen (feltéve, hogy már létezik ilyen).

Ha sok részleg van ráutalva a keresőoptimalizálással való információcserére, és még nincs belső Knowledge Management koncepció (Confluence mint Knowledge Management eszköz), úgy itt az ideje ezt kialakítani és megvalósítani. Rettentő sok olyan pont van, amelyeket a különböző részlegeknek figyelembe kell venniük. Itt nagyon sok időt lehet megtakarítani, ha minden részleg kap egyszer egy értesítést (a SEO-tól), majd ezután minden szükséges dokumentáció központilag rendelkezésre áll. Ezzel megspórolhatjuk magunknak azt, hogy kész termékeket (legyenek azok cikkek, online applikációk vagy desing) még folyvást javítgatni kelljen csak azért, mert a SEO mindig talál valami kifogásolnivalót. A Knowledge Management céljára felvetem a Confluence és SharePoint lehetőségét.

V. Mit kell tudnia az Inhouse SEO-nak

Az alábbi követelményeknek mindenképp meg kellene felelnie / technikák.

Minden SEO-nak szüksége van bizonyos technikai készségekre. Az, hogy egy web-szerver optimális konfigurálásához szüksége van az IT részleg segítségére, rendjén van, de mindenképp jól kell ismernie az olyan technológiákat, mint az FTP, HTML, CSS és JavaScript. Ezen felül előnyös a PHP, ASP, Ruby on Rails, Perl, Python nyelvek ismerete, hogy a tartalmakat dinamikusan is tudja prezentálni. Ebbe beleértendő természetesen fenti nyelvekkel harmonizáló adatbázisok kezelésének ismerete is.

Némi tehetség a design és a képfeldolgozás terén szintén nem hátrány, de ezen feladatokhoz is nyugodtan igénybe vehetjük a többi részleget (ha vannak ilyenek). Ha túl sok részfeladatot kell másnak kiadni, az viszont megdrágítja a dolgot.

VI. Elemző típus

Bizonyos mértékű matematikai és elemző érzék is kell, ha az ember minden nap Logfile-okkal gyötrődik és olyan értékek alakulását igyekszik elemezni, mint a Conversion Rate vagy Bounce Rate, hogy azokból trendeket olvasson ki.

Az eredményes keresőoptimalizáláshoz fontos, hogy nagy mennyiségű adaton rágjuk át magunkat, kiszűrve a fontosakat, majd ezeket egymáshoz viszonytsuk, kapcsolatba hozzuk egymással. Különösen az ezernyi al-oldallal rendelkező honlapoknál (és egy Inhouse SEO-nak jó eséllyel rendszeresen van dolga ilyenekkel) ritkán engedhetjük meg magunknak, hogy csupán egyetlen apró változtatást végezzünk, aztán két hétig várjuk, milyen hatása lesz. Itt egy oldalcímet kell megfelelően átalakítani, amott egy URL-t vagy Alt-attribútumot módosítani. Mindezek a dolgok párhuzamosan és folyamatosan futnak. Ehhez jönnek még esetleg naponként újabb szövegek a szerkesztőségtől. Ahhoz, hogy itt ne veszítsük el a fonalat, kínos pontossággal könyvet kell vezetnünk az oldal felépítésébe történt beavatkozásokról és a ranking-változásokról (keresőben elért helyezés).

Ezt a feladatot nem szabad olyan valakire bízni, aki visszariad a rengeteg számmal való zsonglőrködéstől, vagy aki gyorsan elveszíti az áttekintést, ha nagy táblázatokkal szembesül.

Tudásszomj

Minden keresőoptimalizálónak szinte csillapíthatatlan tudásszomjjal kellene rendelkeznie. Csak így lehet meg a kellő motivációja arra, hogy minden algoritmusmódosítás után ellenőrizze az összes apró részletet. A megbízható SEO munka egyik alappillére, hogy mindent teszteljünk, és folyton újabb kutatásokat indítsunk.

Ha pedig mégis felmerülnek problémák, egy jó SEO nem nyughat addig, míg meg nem találta a megoldást.

Csapatmunka

Sok keresőoptimalizáló magányos harcosként próbál boldogulni, még akkor is ha jelentéseket készít, vásárokra vagy konferenciákra jár és közben vevőkkel egyezteti a kondíciókat, akkor is a központi tevékenységében többnyire egyedül van. A belső tevékenységekhez azonban rettentően fontos, hogy csapatjátékos legyen!

VII. Hogyan köthetjük a SEO-t a céghez

A SEO szakemberek akut hiánya (pontosabban olyanokból van hiány, akik mind tisztán szakmai készségekkel, mind pedig a megfelelő Softskill-el is rendelkeznek) valamint azok a pozitív kilátások, amelyekkel egy jó SEO számolhat, ha önállósodni akar, megnehezítik a jó emberek hosszútávú megtartását.

Piaci boom

Bár a piac nagy tempóban növekszik (pl. Japánban 25%) és a jövőre vonatkozó prognózisok is meglehetősen pozitívak, a keresőoptimalizálás fejlődési görbéjének szempontjait még egyetlen hivatalos tantervben sem találjuk meg. Képzett vagy tanult web-designerek, közgazdasági informatikusok, Webfejlesztők, sajtó- és marketing szakemberek többségükben soha nem hallanak olyan témákról, mint Crawlability vagy keresők általi ösztönzés.

A legtöbb végzős tehát még azt sem tudja, hogy létezik egy Online Marketing irány, így sok tehetség elvész az ágazat számára. Hiányzik a megfelelő toborzás és a képzési intézkedések, így pedig a jó SEO-k iránti keresletet egyszerűen nem lehet kielégíteni.

Néhány számadat az Egyesült Államokból:

  • 2005 és 2009 februárja között enyhén csökkent az állásajánlatok száma a marketing területén. Azonban a Search Marketing specifikációnál (keresőmarketing) 175%-os volt a növekedés (via Indeed.com).
  • Az összes vállalkozások 64%-a azt mondja, hogy nehezebb jó SEO specialistát találni, mint más szakterületeken meglelni a megfelelő embert (via Marketing Sherpa’s 2008 Search Marketing Benchmark Guide).
  • Azok a cégek, amelyek sok pénzt áldoznak a keresőmarketingre (havonta több mint $25.000), a SEO-k alkalmazását éppolyan nehéznek találják, mint saját SEO-stratégiájuk megvalósítását és implementálását (szintén Marketing Sherpa).

Európában sem más a helyzet. Ha a Xing-es profilomra érkező minden állásajánlatért egy eurót kapnék, felvehetnék valakit, aki számolgatná, tekercsekbe csomagolná, és a bankba vinné a pénzérméket helyettem. (De ez valóban nyomorúságos éhbér lenne.) És ezzel biztosan nem csak én vagyok így.

Hogyan elégítsük ki egy SEO igényeit

Egy szakértő alapvető követelményei alighanem világosak:

  • Jó fizetés
  • Karrier lehetőség
  • Szolgálati gépkocsi, szolgálati mobiltelefon, szolgálati laptop, szolgálati DSL-Flatrate otthonra, szolgálati UMTS-Flatrate ha úton van
  • Kellemes munkalégkör

Kérem, nézzék el nekem a kicsit kiélezett példákat.

Mindehhez járulnak még a legtöbb keresőoptimalizáló esetében az alábbiak:

  • Szívesebben dolgozik olyan projekten, amelyben lehetősége nyílik saját képességeinek javítására, fejlesztésére. Senki nem szeretne minden nap azonos séma szerinti kis MFA-oldalakat (Adsense számára készült) “összeklikkelgetni”.
  • Ki akarna első helyen lenni a Google-ban úgy, hogy aztán nem vághat fel ezzel (némely esetekben persze célszerű inkább tartani a szánkat, de erre nincs mindig szükség)? Az olyan záradék, amely megtiltja a saját sikerek konferenciákon pozitív példaként való bemutatását, tehát nem engedi, hogy a SEO-szakmában elismeréshez jusson, kiválóság lehessen a munkatársa, bizony igen demotiváló.
  • És persze ott vannak még a különféle SEO-összejövetelek: természetesen ezeken kevés újdonságot mondanak el, de itt úgyis a Networking-ről és ismeretségekről, Socializing-ról van szó a szakma többi résztvevőjével. Ha oda elküldjük a SEO-t, attól nem lesz ugyan jobb, de boldogabb biztosan.

Hogyan történik az Inhouse SEO – Part I

Share

Hozzászólás nem lehetséges.