Keyword Insertion

A Keyword Insertion alkalmazása során gyakori a hibázás, miáltal vagy rossz hirdetések jönnek létre, vagy egyáltalán nem rendelik meg a hirdetést. Ezért úgy döntöttünk, írunk erről egy rövid kis bejegyzést.

Mi a Keyword Insertion?

A Keyword Insertion esetében olyan funkcióról van szó, amelynek célja, hogy megkönnyítse egy több kulcsszóra készült releváns hirdetési szöveg megírását segítése. Annak függvényében, hogy melyik kulcsszó váltja ki a hirdetések megrendelését, a hirdetés individuális tartalommal jelenik meg.

Ha tehát egy hirdetéscsoport a “pénzt befektetni” és “pénzbefektetés” kulcsszavakat tartalmazza, akkor ezek a kifejezések meghatározható helyek majd a hirdetésben is megjelennek – aszerint, hogy a felhasználó keresési gondolkodásmódja a “pénzt befektetni” vagy a “pénzbefektetés” kulcsszavakat eredményezi-e.

Döntő fontosságú azt tudnunk, hogy a Keyword Insertion használatakor nem a keresőfogalom jelenik meg a hirdetési szövegben, hanem a beillesztett kulcsszó. Ez teszi ezt a funkciót hasznossá a távoli, de odaillő kulcsszavak és szócsoportos kulcsszavak esetén is.

A Keyword Insertion egy Tag segítségével működik: {keyword: pénzt befektetni }
A Tag-ek helyére a mindenkori kulcsszót képezzük le, kivéve ha az túlságosan hosszú. Ebben az esetben a kulcsszavak helyett a Keyword Insertion-ök (jelen esetben: “pénzt befektetni”) jelennek meg.

Megfelelő alkalmazás a címben és a szövegben

A Keyword Insertion alkalmazása egy hirdetés címében viszonylag egyszerű dolog – legalábbis akkor, ha egy hirdetéscsoport kulcsszavai illenek egymáshoz, azaz, ha hasonló a jelentésük és a hosszúságuk is. Akkor általában elegendő a Keyword Insertion elé vagy mögé beírni még egy szót, amelyik az összes kulcsszóhoz illik. Hosszú kulcsszavak esetében (25 karakterig) elegendő csak a Keyword Insertion használata.

Akkor jelentkeznek a problémák, ha egy csoporton belül vannak hosszabb és rövidebb kulcsszavak is, pl. “szappan” és “kézzel gyártott borotvaszappan”:

  1. cím: {keyword: szappan} vásárlás – a cím túl hosszú lesz a “kézzel gyártott borotvaszappan” esetében.
  2. cím: {keyword: szappan} – a cím csupán hét karakter a “szappan” kulcsszó esetében és nem ösztönöz klikkelésre.

Kétes esetben az ilyen kulcsszavakat egymástól elválasztva, különböző hirdetéscsoportokba érdemes tenni.

A Keyword Insertion elhelyezése a szövegben nem kevésbé nehéz. Ahhoz, hogy ezt észszerűen valósítsuk meg, az egy hirdetéscsoportba tartozó kulcsszavaknak mind hasonló hosszúságúnak és hasonló jelentésűnek kell lennie. Lehetőség szerint legyenek nyelvtanilag is egymáshoz illőek. Bár a “fekete kalap ” és a “kalap fekete ” ugyanarra utalnak, és a hosszúságuk is megegyezik – egy nyelvtanilag helyes mondatban azonban nem cserélhetők fel egymással. Ha a Keyword Insertion nyelvtanilag értelmetlen mondatokhoz vezet a hirdetési szövegben, akkor a kulcsszavak nem jelennek meg a hirdetési szövegben, helyettük csak a Keyword Insertion (már amennyiben ez nyelvtanilag értelmes).

Hirdetési URL

Itt a Domain mögött alapvetően szuggerálható egy olyan specifikus cél, amely ilyen formán voltaképp nem is létezik. Ezért egy hirdetési URL következő lehet:

www.domain.hu/keyword

Amennyiben több kulcsszó is van egy hirdetéscsoportban, akkor a Display URL-ben is folyamodhatunk a Keyword Insertion-höz: www.domain.hu/ {keyword:kulcsszó} A tapasztalat azt mutatja, hogy a kulcsszó beszúrása a hirdetési URL-be jó hatással van kattintási arány növelésére (bárha nem is mindig). Mindenesetre ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a kulcsszót elhelyezzük a hirdetésben anélkül, hogy nyelvtanilag értelmes mondatokon kellene törnünk a fejünket.

Azonban legyünk figyelmesek: az ékezetes kulcsszavak már problémásabbak. A Google általában nem fogadja el az URL-ekben az ékezeteket. Ha Keyword Insertion-t használunk, a Google ennek ellenére is megjeleníti az ékezetes szavakat, ami ahhoz vezet, hogy a “körte” “k%F6rte” lesz, és ez nem hat valami professzionálisan.

Cél-URL

Ha mindenegyes kulcsszóhoz egyedi cél-URL-t kívánunk használni, de az egyes URL-ek kézi létrehozásával járó sok munkát is meg akarjuk spórolni magunknak, akkor egy megfelelően alkalmazott Keyword Insertion lehet a megoldás. Ez az eljárás különösen akkor lehet célszerű, ha az oldalon belüli keresésre akarunk linkelni. Így a felhasználó Google-on belüli keresése közvetlenül a cél-weboldalra viheti Őt. Egy ilyen cél-URL a következő formájú lehet:

www.domain.hu/?query={keyword:keyword}

De vigyázat: az ékezetek és a több szóból álló kulcsszavak itt is gondot okozhatnak.

Kulcsszavak nagy betűvel írása

A Keyword Insertion Tag segítségével irányíthatjuk, hogy a kulcsszó a hirdetési szövegben nagy vagy kisbetűvel jelenjen meg. A “pénzt befektetni” kulcsszónál például a következő lehetőségeink vannak:

{keyword: } – “pénzt befektetni” (minden szó kisbetűvel van írva)
{Keyword: } – “Pénzt befektetni” (az első szó nagybetűvel kezdődik)
{KeyWord: } – “Pénzt Befektetni” (minden szó nagybetűvel kezdődik)
{KEYWord: } – “Pénzt Befektetni” (az első szó csupa nagybetűvel van írva)
{KEYWORD: } – “Pénzt Befektetni ” (minden szó csupa nagybetűvel van írva)

De: Az Adwords-hirdetések a Google-irányelvek szerint nem tartalmazhatnak mértéktelenül sok nagybetűs szót. Ezért az utóbbi két változatot csak márkanevek, technikai kifejezések és betűszavak (pl. PC, ADSL, DNS, FTP) esetén alkalmazzuk.

A Keyword Insertion – ha helyesen alkalmazzuk – igen hasznos funkció lehet. Jó kompromisszumot jelent a túl általános hirdetési szövegek és a kulcsszavak sokféle hirdetési csoportba való túl fáradságos és időigényes lebontása között.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.