Social Bookmarking

Míg korábban a világhálón maroknyi nagy portálra koncentrálódott a figyelem, a mai felhasználó végtelenül széles sávban, számtalan oldal között szörföl. A honlapok száma az utóbbi években folyamatosan megduplázódik. Minden speciális témának vannak már saját közösségek, un. Communities, bármiről és bárkiről találunk blog-bejegyzéseket, szövegeket és cikkeket; videók és képek teszik tarkává és interaktívvá a világhálót. A “csináld-magad-web”, tehát a felhasználók által generált tartalmak egyre erősebb elterjedése ösztönzi ezt az alig csak most elkezdődött folyamatot. Ezáltal változik az aktív felhasználók szerveződési és keresési magatartása is, akik gyakran különböző helyekről használják az internetet. Az igény a weboldalak (honlapok) megjegyzésére, saját rendszer szerinti osztályozására és arra, hogy ezek bárhonnan, még mobil eszközről is elérhetőek legyenek, szárnyakat ad az épp ezen igényeket kielégítő Social Bookmarking divatjának.

Az eddig rendelkezésre álló lehetőségek, mint például a könyvjelzők Browser-en belüli kezelése e célra aligha alkalmas. A klasszikus keresőkön végzett célzott keresés, amely egyre gyakrabban elégtelen és gyakorlatilag végeláthatatlan találati listákat eredményez, más megoldások után kiált. Az új honlapok felfedezése nyújtotta öröm, és más felhasználok tippjeinek böngészése válik lehetővé a Social Bookmarking által.

A Social Bookmarking alkalmazása azt jelenti, hogy a felhasználók kedvelt honlapjaikat bejelölhetik kedvencükként, úgynevezett Bookmark-kal majd ezeket saját kulcsszavaikkal ellátva nyilvánosan, online tárolhatják. Az összes felhasználó által tárolt honlapokból emberek által értékelt internetoldalak jegyzéke áll össze, amely sok területen jobb és demokratikusabb keresési eredményeket ad a hagyományos keresőknél.

Mik azok a társasági könyvjelzők, a Social Bookmarks-ok?

A társasági könyvjelzők a saját kedvenceink a világhálón, amelyeket megosztunk másokkal. Így személyes online-jegyzék születik a kedvenc oldalainkról, amelyekhez a helyi géptől függetlenül bárhonnan hozzáférhet az ember. Minden könyvjelzőt ellátunk kulcsszavakkal, úgynevezett “Tag”-ekkel, így azok könnyen visszatalálhatóak. Hosszú távon olyan jegyzék áll össze így, amely bizonyos témákban a keresők jó alternatívája lesz, hiszen az oldalakat nem gépek, hanem emberek gyűjtik össze. Ez a hatás annál jobb, minél több és különböző ember osztja meg tudását és gyakran látogatott honlapjait másokkal.

Angol nyelvű területen a legnagyobb ilyen jellegű szolgáltatók közé tartozik a del.icio.us és a Digg. A könyvjelző-portálok jelenlegi generációjához tartozik a Folkd, Stumbleupon és a Spurl. Időközben léteznek már tisztán ország-specifikus szolgáltatók is, Németországban pl. a Netselektor, Webnews, YiGG (Digg Clone), Mister Wong és a Oneview.

A Social Bookmarking használatának lehetőségei

  • magán célra: tanulás, kutatás, szórakozás, tudástár, szervezési eszköz
  • szakmai: komplex projektek, belső tudásmenedzsment, munkaszervezés
  • vállalati szinten: kommunikáció, marketing és PR

A Social Bookmarking és a SEO

A keresőoptimalizálás (SEO – Search Engine Optimization) tekintetében is érdekesek a Social Bookmarks-ok. Nem csupán arra adnak lehetőséget, hogy ismertebbé tegyenek egy honlapot, hanem további Backlinks-ekhez is hozzájárulnak. Ugyanakkor nem kívánatos a saját honlap túlzott bejegyzése különféle Social Bookmarking-szogáltatókhoz, mert ezt már Spam-ként büntetik.

Social Bookmarking az Online-Marketing részeként

Az online-mediák, blogok és internetes portálok a Social Bookmarking segítségével olyan új szolgáltatást nyújtanak olvasóiknak, amelyből mind a média, mind az olvasó profitál: gombok a cikkek alatt, amelyek megkönnyítik egy-egy bejegyzés hozzáfűzését.

Az előny: minél több cikket tárolnak egy Social Bookmarking szolgáltatónál, annál nagyobb az esély arra, hogy az további külső látogatókat vezessen a saját honlapunkra. Ezen felül nő a linkek popularitása, ami a fellehetőség fontos tényezője a klasszikus keresőkben.

Miért éri meg aktívan működtetni Social Bookmarking-ot?

A Social Bookmarking portálokon való aktív részvétellel a saját vállalkozás olyan attraktív célcsoport számára válik láthatóvá, amely a céges honlapokon keresztül csak nehezen érhető el. Mivel a Social Bookmarks oldalak jól megtalálhatóak a keresőkben, további Traffic (forgalom) generálható a saját oldalaunkra. A Social Bookmarks-ban való kutatás segítségével ráadásul fölmérhetőek az új trendek. Aki ezeket a lépéseket hitelt érdemlően és a felhasználók számára is többletértéket hozzáadva alkalmazza, az újabb kommunikációs csatornákat teremt és jó hatással van a Online-Maketing-re is.

A Social Bookmarks használatának lehetőségei az Online-Marketings részeként

  • Saját Accounts (profil) a célcsoporttal való kommunikáció céljára. Példa: egy szakember saját neve vagy cégneve alatt érdekes Bookmarks-okat helyez el a cég témáiról
  • Saját oldalunkon elhelyezett Buttons (gombok) arra ösztönzik az olvasót, céges oldalunkra mutató Bookmark-ot (könyvjelzőt) helyezzen el, ezzel további látogatókat hozva.
  • Csoportok létrehozása a vállalat vagy részlegek számára, amelyekben szervezni, kezelni lehet a munkához használt Bookmarks-okat. Ez lehetséges nem nyilvánosan nézetben is.

Update:
104 social bookmarking oldal

Share

2 Hozzászólások
Hozzászólok »

  1. [...] hogy meghatározzák a hírbejegyzéseket és azok pozícióját. Ennek a neve aztán Social News, Social Bookmarking. Minél több szavazatot kap egy bejegyzés, annál magasabbra kerül a listán. Azonban „le is [...]

  2. [...] könyvjelzőkkel láthatják el a Digg, Mr. Wong, delicous és minden más oldalon. Mindez a Social Media optimalizálás (SMO) témakörbe [...]