Technológiák, amelyek akadályozzák a keresőket

Azok a technológiák, amelyeket egy oldal kialakításánál alkalmaznak, jelentős befolyást gyakorolhatnak az adott oldal sikerére a kereső találatai között. Ez elsősorban azon múlik, hogy némely technológiát a keresők nem tudnak olvasni és elemezni, ez pedig hátráltatja az eredmények közti besorolást.

1. Flash
A Flash-t egyes keresők már képesek kiolvasni és interpretálni. Azonban a tartalmak típusától, a verziótól valamint a nyelvtől függően van néhány különlegesség, amelyekre ügyelni kell. Épp ezért ésszerű, ahol csak lehetséges, lemondani a Flash-ről, illetve a tartalmakat alternatív módon még szövegként is megjeleníteni a HTML-dokumentumon belül.

2. Java
A Java-t a keresők semmilyen módon nem képesek indexálni. Ennek okai főként abban keresendők, hogy a kereső és az applikáció közötti interakció, amelyre gyakran szükség lenne, nem valósítható meg. Ezen kívül igen nehéz a számítógép teljesítményét a részben komplex alkalmazások rendelkezésére bocsátani. Épp ezért ajánlott minden olyan esetben lemondani a Java-ról, amikor a tartalmak relevánsak lehetnek a keresőkben a Ranking szempontjából.

3. Shockwave
A Shockwave esetében ugyanaz érvényes, mint a Flash-nél, főként a formátumok közti hasonlóságok következtében.

4. JavaScript/AJAX
A JavaScript/AJAX által megjelenített tartalmak jelentősége drámaian megnövekedett. Ennek ellenére sajnos még mindig az a helyzet, hogy a JavaScript-tel megjelenített tartalmak csak részben „emészthetőek”. Ennek oka, hogy csak azon tartalmakat tudják interpretálni a keresők, amelyek már egy HTML-dokumentum kezdeti betöltésekor szerepelnek annak forrásszövegében.
Mindazon tartalmak, amelyeket az Includes skript nyelven vagy utántöltéssel jelenítenek meg, láthatatlanok a keresők számára.

5. Videók
A videók, a JavaScript-kódhoz hasonlóan egyre fontosabb információforrást jelentenek az internet-felhasználóknak, és ezért egyre inkább belekerülnek a keresők látókörébe. Ahhoz azonban, hogy ezeket a tartalmakat pontosan értsék, jelenleg csak metainformációkat értékelnek ki.
Segédeszközként a keresők a „social engineerings“-hez folyamodnak, amelyekben a felhasználók kommentálják vagy osztályozzák a videó információit, azaz „tag”-elnek. Épp ezért érdemes írásban is elkészíteni a videó összefoglalóját.

6. Audio
Az audio-tartalmak, mint a Podcast-ok szintén nagy problémát jelentenek a keresők számára. Itt is rászorulnak a felhasználók segítségére. Itt is érvényes, hogy az összefoglaló vagy leírt szöveg jó lehetőség a tartalmak megbízható bejuttatására a keresőkbe.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.