A megfelelő CMS kiválasztása

A szükséges Content-Management-System-megoldás (CMS) méretétől, fajtájától és célirányától függően nagyon különböző szempontjai lehetnek az alkalmas termék kiválasztásának. Kisebb cégek, egyesületek és magánszemélyek weboldalinál nyilván először katalógus-, értékelő- és termék-összehasonlító oldalakat érdemes felkeresni.

Ezek funkcionalitás és ár szerinti áttekintést nyújtanak a piacon elérhető megoldásokról. Példa erre: www.cmsmatrix.org. Az előválogatás után ésszerű felkeresni az e termékekkel kapcsolatos blogokat és vitafórumokat. Itt az ember maga is tehet fel kérdéseket vagy áttekintheti más felhasználók tapasztalatait az egyes megoldásokkal kapcsolatban.

Nagyobb CMS-projektek esetében, ahol várhatóan fizetett szolgáltatásra is szükség lesz a megoldás telepítésénél, először is azt kell eldönteni, akarunk-e pályázatot kiírni a feladatra (ebben is segítenek a fent nevezett portálok) vagy magunk szeretnénk összeállítani az alkalmas termékek listáját. Itt választhatunk, hogy közvetlenül a CMS-termékek gyártóihoz fordulunk vagy ügynökségekhez és rendszerházakhoz, akik ezeket a termékeket installálják és beállítják. A gyártónál többnyire csak a „csupasz” terméket vesszük meg, egy integrátornál a terméket szolgáltatással együtt. Kisebb megoldások esetében közvetlenül folytathatunk tárgyalást a három-négy leginkább alkalmas terméket kínáló cégekkel. Itt bemutathatjuk az ajánlattevőknek saját elképzeléseinket a koncepciónk szerint, és jó esetben kérhetünk egy demonstrációt a szükséges funkciókról, valamint az eszközök alkalmasságáról, továbbá tájékozódhatunk az üzemeltetés, funkcionalitás, költségek és összevethető referenciák illetve referencia-megoldások tekintetében. Nagyobb megoldások esetén ezután azon ajánlattevők prezentációi vagy workshop-jai következnek, akik bekerültek a szűkebb körbe az előválogatás után. Alternatívaként az összetettebb megoldásoknál gyakran először csak egy prototípus elkészítésére adnak megbízást egy vagy két ajánlattevőnek. A végleges döntés egy termék mellett csak egy lehetőleg reális megvalósítás alapos tesztelése után születik meg.

Mindegy, hogy egy kis CMS-ről van szó, vagy egy E-Business-Portal beruházásáról, a kiválasztási folyamat mindenképpen munkával jár. Tekintettel a legkülönfélébb ajánlattevők nagy számára és a vállalkozások igen változatos igényeire tehetünk ugyan ajánlást az eljárás szisztémájára, de magára a kiválasztásra semmiképp. Ezt a döntést ugyanis minden esetben egyedileg kell meghozni. Ami nem egyedi, az csupán az alapkövetelmények sora, amelyeket minden CMS-nek teljesítenie kell, és amelyeket alább zárásként összefoglalunk:

A tartalom, layout és funkcionalitás szétválasztása
Az információk és megjelenítés szétválasztásával dinamikusan generálják a weboldalakat, azaz a tartalmakat a futásidőben befűzik a megjelenítési sablonokba, az úgynevezett template-ekbe. Így például egyfelől garantálható az egységes layout, másfelől a megjelenési formátum hozzáigazítható a felhasználó bizonyos tulajdonságaihoz, például a hozzáférési jogosultságaihoz vagy a megjelenítő eszközeihez, a tartalom pedig tetszés szerint újra használható.

Publikációs folyamat
Nagy weboldalakat csak olyan, pontosan meghatározott, publikációs folyamattal lehet hatékonyan kezelni, amely több személy- és funkciócsoportot átfog. A CMS-nek lehetőséget kell kínálnia arra, hogy a különböző feladatokat hozzárendelhessük szerepekhez, valamint az egyes folyamatlépéseket meghatározhassuk, a felelősségek hozzákapcsolásával együtt.

Integrációs képesség
A CMS nem az egyetlen rendszer lesz az Önök vállalkozásában. Ahhoz, hogy az olyan megoldásokat, mint az ERP- és CRM-rendszerek nagyobb egyeztetési és programozási ráfordítás nélkül integrálni lehessen, nagy jelentőséggel bírnak a nyílt csatlakozások. Csak így lehetséges más rendszerek adatainak bevonása a publikációkba. Egy megoldás jövőbeni alkalmasságának és a külső adatok integrálásának érdekében fontos az xml-adatok importjának és exportjának támogatása is.

Személyre szabás
A személyre szabás lehetővé teszi, hogy a felhasználóra szabott tartalmakat, megjelenítési formákat vagy navigációt bocsássunk rendelkezésre. Itt az egyik út, hogy a rendszer automatikusan alkalmazkodik a felhasználóhoz, vagy a felhasználó maga határozza meg a saját információs igényeinek megfelelő profilját. Ebben az összefüggésben fontos a hozzáférési jogosultságok kezelése, valamint védett területek létrehozásának lehetősége is.

Használhatóság
A webes megjelenést is azoknak a munkatársaknak célszerű gondozniuk, akik a tartalmat összeállítják, például a marketing- vagy PR-részlegnek. A könnyű kezelhetőség a speciális internetes Know-how-val nem rendelkező munkatársak számára is lehetővé teszi e publikációs csatornák használatát, és emellett támogatja a feladatok fő kompetenciák szerinti felosztását is.

Keresőbarát
Senkinek nem hasznos egy olyan webes megjelenés, amelyet nem lehet megtalálni. A megtaláláshoz pedig manapság a releváns tényező a jó helyezés a keresőmotorok találati eredményeiben. Ezen a ponton azonban problémák merülhetnek fel a CMS-generálta weblapokkal: ezeket a dinamikusan létrehozott weboldalakat a keresőrobotok gyakran nem is indexelik be. Ahol ezek a robotok nem találnak kész, statikus HTML-oldalakat, ott megszakítják a keresést, és csak az indexoldalt írják be a jegyzékükbe. Ennek oka, hogy az ilyen dinamikus weboldalak gyakran kriptográfiai URL-ekkel futnak, mint például ez: http://www.domain.hu/info.abc?parax=cool1&paray=cool2. Ezek olyan paramétereket tartalmaznak, amelyek meghatározzák, mely tartalmak jelenítődjenek meg az oldalon. Egy jó CMS lehetőséget ad arra, hogy ezeket a belső címeket rövidítsük vagy felülírjuk olvasható URL-ekkel. Az indexáláshoz ugyanígy fontos annak lehetősége, hogy az oldalak címeit és kivonat-attribútumait szerkeszthessük, hiszen ezeket is olvassák a keresőmotorok és kiértékelik a találati listán való helyezés meghatározásánál.

Továbbfejlesztési lehetőség
A CMS-sel szembeni elvárások változnak a vállalkozás fejlődése során: növekszik a létszám, új applikációkat kell integrálni. Ezekre az esetekre egy jó CMS felkínálja a moduláris bővítés lehetőségét.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.