A megfelelő URL

Nem mindegy milyen az URL, és a kis, finom eltérések időnként gonosz meglepetésekhez vezethetnek. Miben különböznek hát az URL-ek, és milyennek kellene lennie a megfelelő URL-nek?I tt még a Search Engine Journal sem tud konkrét tippet adni. De legalább van egy olyan lista az előnyökről és hátrányokról, amely mindenki számára megkönnyítheti a döntést.

Abszolút vagy relatív URL-ek

Az abszolút URL-ek úgyszólván teljesek és a href-Tag-el http://-el kezdődnek. Az abszolút URL-ekkel sok szempontból biztonságban érezhetjük magunkat, akár egy CMS-re való átálláskor, akár a Site-Hijacking vagy a tartalomlopás elleni harc során.

A tartalmak mail-ben való továbbadásánál is biztosabbak lehetünk abban egy abszolút URL-el, hogy valóban működik majd a továbbítás egy kattintásra. Valószínűleg a keresőmotorok is nagyobb örömüket lelik az abszolút linkekben, mivel ezekkel mentesülnek a relatív URL-ek abszolúttá való átalakításának munkájától.

A relatív URL-ek mindig az aktuális helyre vonatkoznak és megkönnyítik a váltást egyik domainról a másikra. Igaz ugyan, hogy más kiindulási pontokról nem használhatók. Rövidebbek, ami esetleg jelentkezhet az oldalak rövidebb letöltési idejében.

Www-vel vagy anélkül?
A felhasználó számára gyakran kevés vagy semmi különbséget nem jelent, hogy egy URL www-vel kezdődik vagy sem. A keresőmotorok esetében azonban más a helyzet, és ha azoknak több URL-t kínálunk fel, kénytelenek egyetlen mellett dönteni.

Alapvetően tehát közömbös, hogy melyik URL-t használjuk, már amennyiben egy mellett döntünk és minden külső link is erre az URL-re mutatnak. Általában a www-változat az elterjedtebb, és így ez az inkább javasolható is. Minden egyéb változatot át kellene vezetni egy 301-tereléssel a “one-and-only”-URL-re.

És még egy aktuális No-Go
A Google ugyan nem akarja nagydobra verni, azonban a SEO-Hungary teamnek megengedte, hogy továbbadjon egy felismerést, amelyre egy meglepetés nyomán jutottunk. A SEO-Hungary.com oldal ugyanis egy nemzetközi SEO Web 2.0-versenyen egyik napról a másikra kirepült a Google-nál (de nem a Yahoo-nál!) az indexből és a Page Rank 0-ra zuhant.

Az ok egész egyszerűen a beszédes URL volt, amely “.0″-ra végződött. A Google nyilván úgy tapasztalta, hogy az ilyen tartalmú URL-ek gyakran tartoznak spam-oldalakhoz, és ezeket feketelistára tette. Ugyanakkor az olyan URL-ek, amelyek “.2″-vel vagy _0-val végződnek, nem jelentenek problémát.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.