A Web 2.0-höz és a Social Web

A Web 2.0-höz és a Social Web-hez vezető 7-lépéses-stratégia. Ahhoz, hogy a Web 2.0-őt vállalkozásként kihasználjuk, nem kell mindjárt blogolnia és közösséget fölépítenie Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb dolgokat, amelyeket a Social Web-en érdemes tenni illetve mellőzni.

Blog-Monitoring
Még ha nem is akarja, hogy köze legyen a Web 2.0-höz – mások beszélnek Önről. Tehát rendszeresen kövesse nyomon a Technorati.com blogkeresőben a cégnevének megjelenését. A keresési eredményt meg is rendelheti RSS-Feed-ként. Az Ön haszna: értékes visszajelzéseket kap a vállalkozásáról.

RSS-Feed-ek
A legtöbb hír a Web 2.0-n Newsticker-ként van jelen, mint RSS. Az Ön számára érdekes összes RSS-Feed-et kényelmesen megjelenítheti egy oldalon: az iGoogle és a Netvibes példák az ilyen személyre szabott News-Aggregator-okra. Az Ön haszna: egy pillantással áttekintheti az Ön számára legfontosabb híreket.

Közösségi könyvjelzők
Adja meg a lehetőséget a látogatóinak, hogy az Ön internetes megjelenésének érdekes oldalait közvetlenül bejelenthessék a Social Bookmark-szolgáltatóknál. Jelen cikk alatt is talál ilyen lehetőséget. Az Ön haszna: további látogatókat szerez és javítja a pozícióját a keresőkben.

Wikipedia
Az Ön vállalkozása se hiányozzon a világ legnagyobb online-enciklopédiájából. Ha pedig benne van, figyelje a bejegyzést. Az Ön haszna: további látogatókat szerez és javítja a pozícióját a keresőkben.

Youtube, Flickr & Co.
A felhasználók sok időt töltenek videó- és fotóportálokon. Figyelje, mi van már fönt Önről ezeken az oldalakon és adja be a cége nevét a keresőbe. Tegyen föl Ön is saját videókat és fotókat. Az Ön haszna: tájékoztatást ad olyan embereknek, akik célzottan keresik azokat.

Weblogok
Jó, ha Ön is blogol, amennyiben legalább a következő feltételek egyike teljesül az Ön esetében: vannak olyan munkatársai, akiket szívesen hallgatnak az emberek beszélgetések során, nekik pedig van elegendő idejük valamint érdekli őket a lehetőség, hogy személyes nézeteiket nyilvánosságra hozzák. Vagy az Ön vállalkozása házon belül és kívül meglehetősen közvetlen stílusban kommunikál. Ilyen vállalati kultúrában érdekes lehet egy céges blog is. Ha hiányzik a blogoláshoz szükséges bátorság és munkatárs, inkább tartsa távol magát e területtől.

Közösség & Kommentárok
A valódi Social Web azt jelenti, hogy a cégét online demokratizálja: mindenki részt vehet, és közzé teheti véleményét az Ön(ök) termékeiről. Ennek előfeltétele a vállalati gondolkodás megváltozása és a megfelelő webszoftver. A „Light-Version“ egy zárt Online-fórum. Oda olyan ügyfeleket hívhat meg, akik különösen is kötődnek az Ön vállalkozásához, és akikben Ön is megbízik. Ebben az ellenőrzött környezetben megtanulhatók a nyílt kommunikációhoz szükséges első lépések.

Web 2.0 checklista

Blog-Monitoring
Keressen rá a Technorati.com–on az Ön cégének nevére.

RSS-Feed-ek
Használja az iGoogle-t, Netvibes-t vagy saját RSS-Reader-t és rendelje meg a fontos Feed-eket.

Közösségi könyvjelzők
Látogassa meg a digg.com vagy a del.icio.us oldalakat és nézze meg, képviselve van-e ott az Ön vállalkozása.

Wikipedia
Keressen rá a Wikipedián az Ön vállalkozásának nevére. Írjon be valamit.

Youtube, Flickr & Co.
Nézzen utána, mi van már fönt Önről és adja be egyszer a keresőbe a cége nevét.

Weblogok
Hozzon létre saját Weblogot.

Közösség & Kommentárok
Tanuljon meg részt venni a vitákban azáltal, hogy Ön is kommentál blogbejegyzéseket.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.