Az SEM affiliate 10 parancsolata

A SEO Hungary csapata elgondolkodott, milyen alapvető tippek és trükkök lehetnek hasznosak a SEM affiliate területén. Ebből született meg a SEM affiliate 10 parancsolata. Szeretnénk az egyes pontokat röviden megmagyarázni és egy listában összefoglalni.

Itt lenne is egy kérésünk Felétek, “kintieknek”: segítsetek nekünk kiegészíteni ezt a listát! Ha van olyan jó tanácsotok, ötletetek, trükkötök, Hack, Do vagy Don’t, amelyet megosztanátok velünk, kérjük, írjátok meg hozzászólásként ehhez a cikkhez! Reméljük, hogy az idő multával széleskörű lista alakul ki, különösen SEO-k és SEM-újoncok számára, amely mindenkinek jó áttekintést nyújt majd.

Cél: A SEM Affiliate 10 parancsolatából jöjjön létre ki a 99 tipp & trükk SEM Affiliate számára. Kíváncsiak vagyunk, vajon mekkora számot érünk el.

A SEM Affiliate 10 parancsolata:

1. Ne legyen más keresőmotorod a Google mellett!

Ha belekezdesz az SEM-be, a kampányodat először is a Google-nál indítsd el. A Yahoo-val, MSN-nel és Miva-val később is foglalkozhatsz, ha az AdWord-kampányaid már jól futnak.

2. Ne élj vissza a látogató szemével!

Ne építs csúnya, visszataszító, ízléstelen Affiliate-oldalakat! A “Fogok valami Template-et, aztán belepakolom az Affiliate-linkjeimet” című nóta nem jön be a SEM-területen! Sokba fog kerülne az áhított traffic. Épp ezért különösen fontosak a jó kattintási és konverziós mutatók a Landing-oldalaitokon. Tehát készítsetek szép Landing-oldalakat! Vegyétek a fáradságot, hogy szép legyen a design, illeszkedjenek az oldalatok tematikájához. A tapasztalatlan felhasználó is észre fogja venni a különbséget, és hálás lesz érte.

3. Tartsd szentnek a Quality Scorer-t!

Szoktassátok hozzá magatokat a következő gondolatokhoz: előbb vagy utóbb valaki a Google részéről megnézi az AdWords-kampányotokat és a Landing-oldalaitokat. Egészen ódivatú módon, manuálisan. A Quality Scorer arra van kitalálva, hogy óvja a keresési eredmények minőségét – kvázi őrzi a grált. Nem csak a SEO-ban, hanem éppenséggel a SEM-ben is! Képzeljétek magatokat az ő helyébe, ha a Rater ellenőrzi a keresési eredményeket bizonyos kulcsszavak szerint. A Google nem fogad el a keresési olyan értéktelen affiliate-oldalak tömegét, amelyek semmiféle többletet nem nyújtanak a látogató számára. Tehát kínáljatok többletértéket a felhasználónak, és ezzel meggyőzitek a Scorer-t is!

4. Tisztelt apádat és anyádat – és ne zavard össze őket!

Az oldalaitok ne csak szemrevalóak legyenek, hanem felhasználóbarátok is! Ügyeljetek a jó használhatóságra, azaz az egységes oldalszerkezetre, az újra és újra megtalálható menükre, közkeletű megnevezésekre, nagy button-okra, stb. Tegyétek fel önmagatoknak a kérdést: azok a látogatók is el fognak igazodni a honlapotokon, akik NINCSENEK napi 28 órában online? Mi magunk előszeretettel teszteljük az affiliate-hálózatainkat egészen személyes környezetünkön (apa, anya, nagynéni, nagybácsi, barátnők, barátok stb.) s figyeljük, hogyan reagálnak az oldalra. Később aztán A/B- és multivariáns tesztek jelentik a professzionális módszert.

Ügyeljetek a konkrét cselekvési felszólításokra! A hirdetési szövegekben és az oldalaitokon egy olyan célra, akcióra, cselekvésre irányulóan írjatok, amelyre a látogatót bíztatjátok. Menjetek elébe az elvárásainak és mondjátok meg a látogatónak, mit tegyen.

5. Ne ölj (legalább is az elején ne)!

Azaz: maradj mindig fair, ez a legjobb a kármádnak is. Ne kattints a konkurencia hirdetéseire csak azért, hogy így felverd a költségeket, kezdetben ne keveredj ajánlattevői-csatába, ne kezdj akadályokat görgetni versenytársaid útjába. Ezek a piszokságok végül nem visznek előrébb! Inkább arra fordítsátok a drága időtöket és energiátokat, hogy saját projektjeiteket még jobbá tegyétek!

6. Ne használd a Google Content-hálózatot.

Most komolyan, ez a legtöbb esetben semmi hasznot nem hoz. Nagy impresszió, kevés kattintás és még kevesebb értékesítés. Gondoljátok csak végig, miből is áll a Content-hálózat: megint csak affiliate oldalakból, hasonlóan a sajátotokhoz! Kezdetben a látogatóikat egyenest a Google-ből szerezzétek. Az ember hajlamos ilyenkor megfeledkezni arról, hogy a megfelelő „pipát” kivegye az AdWords-interface-ben (ez a „kampány-beállítások” pont alatt található). Később, ha jól fut a kampányotok, akkor indíthattok egy másodikat, és azzal próbálkozhattok a Content-hálózatban pár százalékkal magasabb forgalmat elérni.

7. Ne lopj – tartalmat se!

Az ugye világos, hogy ezzel nem szereztek magatoknak barátokat? Legtöbb esetben maradandó, tartós sikert sem hoz az ilyesmi! Képzeljétek el, hogy egyetlen Keyword-on egy jó affiliate-oldal 3 klónja is fut: mit gondoltok, mit szól ehhez a Quality Scorer? Emlékezzetek a 3. parancsolatra

8. Ne tégy hamis tanúságot – azaz ne ígérj semmit, amit az oldalad nem tud betartani!

Különösen a hirdetési szövegekre érvényes ez a parancsolat. Ne próbáljátok azzal növelni a kattintási mutatótokat, hogy megígéritek a látogatónak a csillagokat az égről. Legkésőbb a honlapotokon rá fog jönni, hogy tulajdonképp nem is azt kínáljátok, amit ő keres. Ez csak fölösleges költségeket okoz, és nem javítja a ti teljesítményeteket. Emlékezzetek a 4. parancsolatra is!

9. Ne kívánd meg felebarátod házát – tehát gyűjts magadnak saját adatokat!

Ne kérdezz más affíliate-eket jó kulcsszavakról, senki sem fogja elárulni a saját piaci rését, amit talált. Találd ki te magad, mi működik a te oldaladon és mi nem. Használd ehhez a Keyword Tracking Tool-okat!

10. Kívánd meg felebarátod asszonyát – a nők jó célcsoport!

Ezt persze kacsintva értendő: egyszerűen fontold meg, ki dönti el nálatok otthon, hogy mit vesztek! Többnyire életed párja, a jobbik feled. Kinek okoz nagyobb örömöt a bevásárlás, a nőknek vagy a férfiaknak? Épp ezért: a nők igen konzum-érzékeny célcsoport és mindig megéri, hogy Landing-oldalt készíts nekik!

Most pedig benneteket kérdezünk: írjátok meg a ti tippjeiteket a SEM affíliákra vonatkozólag!

Előre is köszönjük a lelkes, építő jellegű hozzászólásokat, bővítsük együtt a tízparancsolatot, mindenki örömére és hasznára!

Share

Hozzászólás nem lehetséges.