Cikkek cseréje avagy Content Swap

Kezdetben voltak a Web-jegyzékek. Amint ezek már nem hozták a kívánt hatást a keresőmotoroknál, számos web-mester és keresőoptimalizáló áttért arra a módszerre, hogy linkeket generáltak a cikkekből, amelyeket aztán cikkjegyzékekben helyeztek el. Ez valamivel több ráfordítást igényelt ugyan, mint az egyszerű bejegyzés egy katalógusba, de profibb megoldásnak is tekintették.

További változatként időközben létrejött a cikkcsere is. Ez mögött a következő egyszerű ötlet áll: a cikkcsere-börze működtetője ír egy cikket, amelyben szerepel egy az ő valamelyik oldalára mutató link, és ezt publikálják a B honlapon. Ugyanígy a B honlap üzemeltetője is ír egy cikket, egy a saját oldalai valamelyikére mutató linkkel, és ezt közzé teszi a cikkcsere-börzén. Mindkettejüknek ugyanannyiba kerül, azaz a cikk megírásába, és ugyanakkora a hasznuk is, egy külső link, amely a saját oldalukra mutat és friss tartalom a saját honlapjukon. Minden jogszerű, semmi fizetés nem történik, tehát ezt a fáradozást honorálniuk kellene a keresőmotoroknak. Eddig az elmélet. De vajon tartható-e mindez a gyakorlatban is? Gondoljuk végig részletesen:

Hogyan is működik a cikkcsere-börze?

Az, hogy a cikkjegyzékekben és cikkcsere-börzéken el kell választani a tiszta búzát az ocsútól, nyilván világos. Természetesen sok közte a “sajátkezű barkácsolás”, layout, amitől égnek áll a hajunk, reklámhegyek és bizonyos területekre vonatkozó linkek vagy cikkek tömkelege (biztosítások, hitelek…).

De mi koncentráljunk most a búzára és elemezzünk tárgyilagosan. Minden cikkcsere-börze mögött egy személy áll. Ez a személy pénzt szeretne keresni a honlapjával a reklámokon keresztül. Ez csak akkor működik, ha az oldalnak sok a látogatója. Bevált eszköz a látogatók csalogatására a sok, más oldalról jövő link, a keresőmotoroknál elért pozíció szempontjából éppúgy, mint a linkekre kattintó emberek számára.

Ezen kívül a jó tartalmak fontosak egy oldal népszerűségéhez. Ha jó hozzászólások vannak egy bizonyos témához, az szakmai körökben szájról szájra jár. És minél több a szakmailag érdeklődő látogató, annál érdekesebbekké válnak az oldalak a szakmára vonatkozó reklámok szempontjából is. Az üzemeltetőnek tehát jók az esélyei a célja elérésére – feltéve, hogy elvégzi az egyéb “házi feladatait” is, azaz hogy ismertté és kedveltté tegye a honlapját.

Szüksége van tehát jó cikkekre. És ezeket nem készpénzben fizeti meg, hanem saját cikkekkel. Úgy látom, hogy itt van a kutya elásva: vajon képes-e egyetlen személy sok, különféle témához értékes cikkeket írni? Természetesen vannak Ghostwriter-ek is, de ők sem dolgoznak ingyen. Aki pedig valóban rendelkezik speciális szaktudással, az nem fogja azt átadni egy idegen honlapért és linkért, hanem közvetlenül felhasználja saját céljaira.

Hogyan működik a cikkcsere-partner?

Új látogatókat remél a cikkben található információktól és a linktől, valamint a keresési eredményekben jobb pozíciót. A cserepartner cikkétől azt reméli, hogy vonzóbbá teszi az oldalát, hitelesebben jelenik meg a látogatói előtt, akiket végül is ügyfelekké tesz. Szép, szép, de….

Lesz-e kellően vonzó és specializált a cikkcsere-börzén kapott cikk ahhoz, hogy az legyen a partneroldal számára a “hab a tortán”? Aki ugyanis a honlapján például fűnyírókat értékesít, az nem fog tudni mit kezdeni egy mégoly remek, télikabátokról szóló cikkel. Nem fognak-e a felhasználók átlátni a taktikán, ha a Backlink a cikkcsere-börzére mutat és így felismerhető, hogyan is jött létre az egész cikk? Vajon a cserebörzének az adott cikket tartalmazó oldala kellően keresőoptimalizált-e ahhoz, hogy valóban meg is találják? Miért adná a cserepartner a speciális tudását egy vegyes árubörzére ahelyett, hogy saját blogot építene fel, ahol mondhatni “fajtatisztán” írhatna a saját témájáról?

Hogyan működik ez jobban?

A tartalmak cseréje bizonyosan jó dolog. De ilyen egyszerűen, nem specializált cserebörzéken keresztül az egész aligha hozza a remélt sikert. A cserepartnereknek a szakterületük alapján kellene egymást kiválasztaniuk, és úgy kezdeni együttműködést. Mindkét partner legyen specialistája egy szakterületnek, és ott legalább semi-professzionális termékeket vagy szolgáltatásokat kínáljon. Ezek a termékeknek vagy szolgáltatásoknak pedig bizonyos összefüggésben kell állniuk anélkül, hogy a két fél konkurense lenne egymásnak. Ha tehát a tésztagyártó összefog a paradicsomszósz gyártójával, az kiváló lenne, hasznára volna mindkettejüknek és ügyfeleiknek is. Így a tésztagyártó bemutathatná a paradicsomszószhoz a megfelelő tésztákat és receptötleteket adhatna hozzájuk, míg a szószgyártó viszont bemutathatná a termékeit a tésztagyártónál, megmutatva, milyen egyszerűen készíthetők a két termékből ízletes fogások.

Összefoglalva

Ismét beigazolódik, hogy a komoly keresőoptimalizálás jó ötleteket és sok kézi munkát igényel. Lehetetlen és mindig az is lesz egyszerűen, gyorsan és egy csapásra sikereket elérni. A nagy pénz sem vár csak úgy minden sarkon a világhálón. Ez azonban azt is jelenti, hogy a siker valószínűsége sokkal magasabb a kreatívak és szorgalmasak számára.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.