OnPage optimalizálás a Google-ra

Hogy is néz ki általában egy újság: van egyszer [1] az újság neve (“Blikk”, “Metro”, “Népszabadság”), a címlapon a [2] vezércikk (amely gyakran folytatódik további oldalakon), [3] képek és képaláírások (talán nincs is olyan napilap, ahol nincs kép a címlapon); az egyes [4] cikkeknek van [5] címe, [6] kivonata vagy bevezetője a legfontosabb tényekkel, a nagyobb cikkeknek vannak [7] alcímei; a kezdőlapon található egy kis [8] tartalomjegyzék az egyes rovatokról és a fontos [9] írásokról a borítón belül; jó, ha az újságok [10] “vastagok”, hogy az olvasóknak legyen mit lapozniuk; az évek óta létező újságoknak [11] bizalmi előnyük van az olyan lapokkal szemben, amelyek frissek a piacon; és természetesen fontos, hogy egy újság [12] aktuális legyen.

Hogyan alkalmazhatjuk tehát ezeket a keresőoptimalizálásra vonatkozó felismeréseket a Google-ra, Yahoo-ra és MSN-re?

Általános és optimalizált struktúra: a régi domaineknek van némi [11] bizalmi előnyük a Google-nál. Aki egy témához passzoló régi domain nevet tud szerezni (Tipp: A Yahoo-jegyzékben minden domainnek van már bizonyos kora), az ezt részesítse előnyben egy friss névvel szemben. A beszédes domain-neveket nem csak az emberek jegyzik meg könnyebben, ezeket a Google is honorálja. Ha egy web-projekt a nyugat-magyarországi Bük fürdőjével foglalkozik, akkor hasznos, ha valahol a [1] domainnévben elő is fordul Bükfürdő szó. Ez azonban nem azt jelenti, hogy kilométeres domain-kígyók létrehozására biztatunk. Végül is egy budapesti lapnak Észak-Magyaroszágon is nagy az olvasótábora.

Célszerű, ha a [2] kezdőlap is a globális téma támogatására irányul, azaz ha témánál maradunk: egy általános cikkel, amely bemutatja Bükfürdőt, [9] utalásokkal további al-oldalakra, például “látnivalók Bükfürdőn”, “Szállodák Bükfürdőn”, “Gasztronómia Bükfürdőn “. Minden al-oldalra kerüljön egy menü [8]. Ha megvalósítható, a szövegből is érdemes értelemszerűen linkelni az egyes al-oldalakra. A szövegben lévő képeknek legyen képleírása, attributum címe (Attribut Title) Mivel a (normál) Google-keresésben is gyakran keresnek “képre”, nem árt, ha ez a szó szerepel a képleírásban is, akárcsak a szövegben. Minél több [10] al-oldala van egy projektnek, annál jobb ez a Ranking szempontjából. Hasznos az is, ha időnként adunk valami új olvasnivalót a Google-nak, és beteszünk [12] új al-oldalakat.

Milyen legyen tehát egy optimalizált al-oldal? Minden al-oldalt egyetlen Key-re (kulcsszóra) érdemes optimalizálni és ez ideális esetben egy fogalomkombináció a kezdőlap főkulcsszavával (ahogy már fentebb említettük … például “Hotel Bükfürdő”). Ezután ez a Key jelenjen meg néhány szavas, velős mondatba ágyazva és a Title-Tag-ben. Az első, amit a Google a Body-Tag után el szeretne olvasni, az egy [5] alcím H1-ben, majd egy szép, közepesen hosszú szöveg, akár további [7] alcímekkel H2 és H3 Tag-ekben. Természetesen az oldal kulcsszópárjának meg kell jelennie a címben, és más kombinációkban (esetleg egyszer többes számban!) az alcímekben. Épp úgy, ahogy egy újságcikkben, egy online-cikknél is úgy illik, hogy a legfontosabbak álljanak az elején, ezért jó, ha a kívánatos kulcsszópárt mindjárt az első mondatban szerepeltetjük. Ha ez a kulcsszópár 3-5 alkalommal előfordul egy normál hosszú online szövegben (250-350 szó), az már elegendő. Az első előfordulás nyugodtan lehet egy B-Tag-ben, a második egy I-Tag-ben.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.