Web-jegyzékek

Nagy felzúdulást keltett nemrég az Egyesült Államokban, hogy a Google némely web-jegyzéket kézileg távolított el az indexéből. A viták részben heves érzelmekkel fűszerezetten folytak, ami minden bizonnyal abból is fakad, hogy még mindig van egy bizonyos szürke zóna. Mégis leszűrhetünk néhány határozott felismerést és tanácsot a vitákból.

Rossz jegyzékek

A következő esetekben jobb, ha távol tartjuk magunkat az adott katalógusoktól, és nem igyekszünk onnan linkekhez jutni:

Nincs körülhatárolt téma: elvétve létezik néhány jó, témákon átnyúló jegyzék (pl. Yahoo! és DMOZ). Lényegesen több azonban az olyan jegyzék, amely minden témát felvesz, mivel ezáltal maximálhatja a potenciális bevételeit.

Nincsenek hozzáférési korlátozások: még az egyszerűbb algoritmusok is felismerik az olyan jegyzékeket, amelyek gyenge minőségű oldalakra vagy spam-oldalakra linkelnek. A Google már évek óta foglalkozik a rossz linkek és a rossz környezetek témájával.

Fontosabb a PageRank mint a Traffic: a magukat “keresőoptimalizált” vagy “magas Page Rank” szlogennel reklámozó katalógusoknál olyan linkek eladása a fontos, amelyek a ranking-et igyekeznek befolyásolni a keresőmotoroknál, nem pedig a jegyzékbe való felvétel a cél.

Linkek manipulatív felépítése: mivel még mindig a Toolbar-ban megjelenő Page Rank számít legtöbbet a jegyzék-iparban, némely jegyzékek kétes taktikákhoz folyamodnak a linkek felépítésénél: blogok szponzoraként lépnek fel, linkeket vesznek rossz jegyzékekből, haszontalan sajtójelentéseket írnak és affiliate-programokat vagy web-mester fórumokat használnak fel linkek generálására.

Kendőzési technika: néhány jegyzék azáltal akar természetesnek látszani, hogy kormányzati, képzési intézmények vagy fontos médiák oldalaira linkelnek. Ez a taktika igen jól felismerhető, ha a különböző kategóriákat összehasonlítva jelentős különbségeket fedezünk fel.

Prémium-bejegyzések: ha a jegyzékek magasabb díj ellenében további extra linket, jobb elhelyezést kínálnak az oldalon belül vagy linkelést minden kategóriában, akkor tudhatjuk, hogy hamarosan jelentkezni fog náluk a Google Spam-Team.

Közös linkelés más jegyzékekkel: ha egy jegyzékbe való felvételt „kedvezőbb áron vásárolhat meg” további három jegyzékbe való bejegyzéssel együtt, akkor jobb mindjárt az egész költséget megtakarítani.

Legfrissebb bejegyzések: Ha azt látjuk egy jegyzékben, hogy egy plasztikai sebész, egy internetes kaszinó, egy hitelügynök és egy biztosító számítanak legfrissebb új bejegyzéseknek, akkor eléggé biztosak lehetünk abban, hogy ennek a linknek az értékét egy komoly keresőmotor hamarosan igen alacsonyra teszi.

Link árverés: ez az egyik legnyilvánvalóbb link-manipuláló trükk, mert hát ki hiszi el valóban, hogy az ilyen linket egy keresőmotor figyelembe veszi?

Több link választható anker-szövegekkel: ha Ön maga választhatja ki az anker-szövegét és ezzel linkelhet különféle oldalakra, akkor tisztában kellene lennie azzal, hogy a jegyzék nem emberi internet-használóknak készül. A DMOZ, a Yahoo! és a jó jegyzékek csak cégnevet vagy egy oldalleírást használnak linkszövegként, és a felhasználó nem határozhatja meg önmaga az anker-szövegét.

Egy jegyzék banner-reklámja SEO-oldalakon: ez ugyan hoz kattintásokat, bejelentkezéseket és pénzt, de kihívja a keresőmotorok QS-jeit is. Ekkor viszont a jegyzékének meg kell felelnie egy kézi ellenőrzés során is.

Backlink-kötelezettség: ha egy jegyzék backlinket vagy más oldalra mutató linket kíván meg a felvétel vagy kedvezőbb ár fejében, akkor gyakorlatilag biztos, hogy itt a linkeléssel akarják manipulálni a keresési eredményeket.

Ameddig azonban a keresőmotorok az ilyen jegyzékekben található linkelést figyelembe veszik a keresési eredményeknél, addig továbbra is létezni fog a jegyzék-ipar. Ha aztán a keresőmotorok tényleg végezni akarnak a vásárolt linkekkel és manipulatív jegyzékekkel, az jegyzékek ezreit fogja majd érinteni. Viszont azután valódi szavahihetőség állna elő ezen a területen.

Ameddig azonban a jegyzékek a Google büntetése ellenére megtartják a magas PageRank-ot a Toolbar-ban, addig mindig akadnak majd emberek, akik vásárolnak itt linkeket. A Google ugyan tájékoztatja a jegyzékek üzemeltetőit, hogy nem tudják befolyásolni az indexet. De hát ki gondol a nem jól informált webmesterekre, akik még mindig azt hiszik, hogy a linkek vásárlása jó módszer a keresőmarketingben?

Jó jegyzékek

Van egy sereg jó jegyzék is, amelyek nem csupán azzal tűnnek ki, hogy lemondanak a fent felsorolt praktikákról. Fontos az, hogy valóban jó minőségű erőforrásokat bocsássanak rendelkezésre. Ez pedig a következőképp történik:

Keresse ki magának a saját piaci rését: keressen egy olyan témát, amely valóban érdekli Önt, legyenek ezek a madarak, a routerek vagy a ruházati kereskedők a világhálón.

Készítsen több mint egy jegyzéket: helyezzen el a témájához kötődő jó tartalmakat az oldalon: Blog-Post-ok, cikkek, tool-ok, források, listák, diagrammok, invesztigatív újságírás stb.

Kínáljon az Ön piaci szegmensébe illő oldalakról szemlét: de csak akkor linkeljen rájuk, ha valóban jó szívvel tudja ajánlani ezeket az oldalakat.

Indokolja meg a felvételt: csak akkor vegyen fel egy linket valamely oldalra, ha a szakterülete minden érdeklődőjével és szakemberével egy asztalnál ülve el tudná nekik magyarázni, miért vett fel azt a bizonyos oldalt.

Ne kínáljon trükköket vagy “Link Juice”-t: kínáljon olyan hozzászólásokat és linkeket, amelyek érdekesek és hasznosak a látogató számára, akit valóban az Ön témája érdekel. Ha már linkeket értékesít a keresőmotoroknál elérendő jobb pozícióért, akkor letért a jó útról. Bár biztosan lesznek páran, akik a linkek miatt fogják megkeresni Önt. Ha azonban tényleg védettséget szeretne a jövőbeli büntetések vagy leértékelések ellen, akkor nem kellene ezt a szempontot középpontba állítania.

Nem egyszerű jó, szolid linkekhez jutni a jegyzékekből, olyanokhoz, amelyek hosszú távon értékesek. De van néhány ezer jó jegyzék, amelyekben semmi közös nincs a fent leírt jegyzékekkel. És ha a bejelentkezés egyik-másik jegyzéknél ódivatúnak tűnik is, esetleg személyes E-mail címet vagy jó érveket kérnek, miért vegyék fel az Ön oldalát: végső soron pontosan ezek az intézkedések adják az értéket.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.