Az online-keresés növeli az offline-forgalmat is

A legtöbb online-stratégia célja az online-eladások növelése. Aktuális tanulmányok azonban azt mutatják, hogy ez nem elég messzemenő indíték. Aki keresőoptimalizálást akar végezni és online-hirdetéseket alkalmazni, az ne hagyja figyelmen kívül az offline-forgalmat se.

Két tanulmány vizsgálta az online-hirdetések és a keresési tevékenység hatását az offline-vásárlási magatartásra. Az első felmérés kimutatta, hogy azok a vásárlók, akik az online-keresés során hirdetéseket is láttak, a bolti vásárlásnál 41%-kal többet adtak ki, mint azok az ügyfelek, akik nem látták az online-hirdetéseket.

A második tanulmány a lokális keresési magatartással foglalkozott. Eszerint az ügyfelek 82%-a egy lokális keresés után valóban elmegy az üzletbe vagy telefonon lép kapcsolatba a szolgáltatóval. E személyek 61%-a végül vásárolt is.

Fontos tehát a keresőoptimalizálás során lokális szempontokat is figyelembe venni. Azon személyek 60%-a számára, akik lokális kínálatot kerestek a világhálón, az első eredmények voltak a legfontosabbak. Sőt a keresők 25%-a csak azokat a keresési eredményeket veszi figyelembe, amelyek lapozás (oldalgörgetés – Scroll) nélkül láthatók. A tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a klasszikus reklám befolyásolja az online-keresést. Az erősen reklámozott piaci szegmensekre érkező keresőkérdések 60-90%-a (pl. pizza, biztosítások, bankok és pénzügyi szolgáltatások) egy márkára vonatkozik. A kevésbé márka-függő területeken (pl. otthoni szolgáltatások) a keresőkérdések 30-50%-a általános jellegű volt.

Meglepő, hogy még mindig a nyomtatott ágazati jegyzékek jelentik a legfontosabb forrást az összes fogyasztó 33%-a számára, ha lokális vállalat információkat keresnek. Lehetséges, hogy a lokális keresési eredmények még mindig rossz minőségűek vagy a lokális kínálat még nem eléggé ismert a keresők számára. Ezeket az eredményeket további kutatások is megerősítik: bár a megkérdezettek 67%-a szívesebben vásárol boltban, 69%-uk online tájékozódik a termékekről és 68%-uk online hasonlítja össze az árakat.

Ha nagyobb értékű áruk (500$ fölött) vásárlásának folyamata a világhálón kezdődik, akkor az esetek 90%-ában offline végződik. Ez magyarázza azt, hogy az Egyesült Államokban az E-Commerce kiadások csak a kereskedelem teljes forgalmának 2,5%-át teszik ki.

Share
Címkék:

Hozzászólás nem lehetséges.