Marketingtrendek 2009

Egy új tanulmány a 2009-es marketingtrendekről meglehetősen világos eredményt hozott: a megkérdezett marketing szakértők 78 százaléka az online-marketinget látja a csúcson, nyomában az integrált párbeszédmarketing-programokkal és a mobil marketinggel.

E kutatás során a marketing-ágazat topmenedzsereit kérdezték. A beavatottak számára az eredmény nem jelent igazi meglepetést, hiszen ez a tendencia már jó ideje kirajzolódott.

A marketing-menedzserek 84 százaléka a keresőoptimalizálás (SEO) növekvő jelentősége mellett érvel, 76 százalék számol azzal, hogy megnő a jelentőssége a honlapok használhatóságának (Usability), következő helyen az E-mail marketing áll 74 százalékkal. A megkérdezettek kétharmada szerint ezen felül a Web2.0-technológiák, az affiliate-marketing és az online-reklám/-szponzorálás számít az online-marketingmix 2008 legfontosabb eszközei közé.

Arra a kérdésre, mely területek fognak a következő évben még erősebben összekapcsolódni az online-marketinggel, a válaszadók 70 százaléka nevezte meg a terjesztést, forgalmazást és 68 százalék a branding-et és a piacvezetést. Ez az eredmény sem okozott különösebb meglepetést. Hiszen elsősorban arról van szó, hogy forgalmat generáljunk a világhálón keresztül és/vagy növeljük egy márka ismertségi fokát, illetve felépítsünk egy bizonyos imidzset. Ezen felül már nem is marad ki túl sok terület…

Íme 2009. 7 legfontosabb marketingtrendje:

  • Online-marketing (78%)
  • Integrált párbeszédmarketing-programok (68%)
  • Mobil marketing (64%)
  • Integrált direktmarketing (40%)
  • Televíziós reklám (28%)
  • Rádióreklám (26%)
  • Klasszikus reklám (26%)

Érdekes ezzel összefüggésben egy pillantást vetnünk a Google Trends-re is. Eszerint a keresőmarketing (SEM) keresési volumenében 2007. év eleje óta folyamatos felfelé mutató trend figyelhető meg, ezzel szemben a keresőoptimalizálás (SEO) esetében ez a növekedés lassabb és nem igazán közelít a SEO volumenéhez. A Social Media Optimization (SMO) érthetetlen módon továbbra is csak amolyan árnyékként létezik??

Keresőmarketing (SEM) Keresőoptimalizálás (SEO) Social Media Optimization (SMO)

Itt nagyon érdekes még megnézni, honnan is érkeznek a keresések:

Keresőmarketing (SEM) Keresőoptimalizálás (SEO) Social Media Optimization (SMO)

Share

Hozzászólás nem lehetséges.