Online-marketing sajtóközleményekkel

A sajtóközlemények áttekinthetetlen áradata egyre nehezebbé teszi a vállalkozások számára a saját sajtóközleményeik sikeres elhelyezését. Az online-sajtóközlemények ennek ellenére nagyon érdekes eszközt jelentenek a vállalkozás híreinek terjesztésében, mivel egyre több újságíró a világhálón vadássza az érdekes híreket és cikkeket.

Sikert azonban csak azoktól a közleményektől remélhetünk, amelyek valóságos többletértéket és érdekes tartalmat kínálnak – tehát elsősorban emberek számára készülnek és ezen felül a keresőmotorok számára is optimalizáltuk őket.

Miért éri meg optimalizált online-sajtóközleményeket készíteni:

Egy józanul optimalizált és világosan fókuszált sajtóközleményt közismert hírforrások (pl. a Google News) is megjelentethet.

Az optimalizált online-sajtóközlemények számos (hosszú életű) backlinket szerezhetnek azáltal, hogy a sajtóközleményeket különböző portálok, blogok és más hírforrások is közzéteszik.

A sajtóközlemények eredményezhetik látogatóink számának szignifikáns növekedését. Ez természetesen csak akkor működik, ha a PR-beszámolók tartalma érdekes és előnyt, hasznot kínál a felhasználók számára. Saját tesztek azonban azt igazolják, hogy ezen a módon minden további nélkül lehetséges 200%-os vagy még magasabb növekedési arányt elérni.

Online-PR-jelentésekkel branding-hatást is elérhetünk, ezáltal promotálva a saját vállalkozásunkat, valamint pozitívan befolyásolhatjuk az imidzsünket.

Az ilyen PR-jelentések igen költségkímélőek. Amennyiben az ember maga készíti a sajtóbeszámolót, akkor az gyakran térítésmentesen publikálható a legkülönbözőbb, akár nemzetközi (pl. Németország) platformokon.

Sajtóközleményekkel Ön pozitív befolyást gyakorolhat az online-profiljára, hiszen gondoskodik a megfelelő webes jelenlétről.

Célzott online-PR által célzottan generálhat nagyobb látogatottságot. Ezáltal a Pay-per-Click-kampányokban realizálhatja a megtakarítási lehetőségeket.

Mire érdemes ügyelnie a sajtóközleményeinél:

A kevesebb gyakran több. A sajtóközlemény terjedelme lehetőség szerint ne legyen 500 szónál több. Igyekezzen tömören és velősen fogalmazni – regényeket ebben a közegben ma már senki sem olvas!

Írjon harmadik személyben.

Fordítson különös figyelmet sajtóközleményei címének megfogalmazására, a cím legyen figyelemfelkeltő és velős és lehetőség szerint ne haladja meg a 80 leütést.

A címet támogassa egy alcím, amelyben egy-két mondatban említi a sajtóközlemény lényeges pontjait.

Az első bekezdés legyen amolyan Roadmap a jelentésről: ki, mit tesz, mikor, hol, miért és hogyan (6 kérdőszó)?

A főrész tartalmazza az összes lényeges információt, beleértve az idézeteket és továbbvezető információkat.

Az utolsó bekezdést tartsa fenn a vállalkozására vonatkozó fontos és alapvető információk számára.

A sajtóközlemény végén tegye közzé az összes elérhetőségét. Ezen felül jó, ha megadja a sajtóközlemény karakterszámát is.

Hogyan optimalizálhatja a sajtóközleményeit a maximális hatás elérése érdekében:

Először is természetesen kívánatos, hogy a sajtóközleményeket emberek fogalmazzák emberek számára. Azonban különösen az online-PR-jelentésekben érdemes fokozott figyelmet fordítani a keresőmotorokra, hiszen csak egy sikeresen indikált sajtóközlemény fogja elérni a kívánt hatást.

Keyword-kutatás: A legjobb sajtóközleményeket két-három kulcsszóra-kifejezésre optimalizálják. Az a jó, ha a kulcsszavak lehetőleg közvetlenül kapcsolódnak az Ön sajtóközleményének tartalmához és ahhoz, amit a jelentés átlagolvasója vár. Rendkívül fontos, hogy a megfelelő és kellően frekventált kulcsszavakat használjuk. Itt találhat néhány Tool-t a kulcsszókereséshez (Keyword-kutatás).

Keyword elhelyezése: Amennyiben talált két-három kulcsszót, amelyek a sajtóközleménye alapjául szolgálnak, igyekezzen ezeket lehetőleg célzottan elhelyezni a címben, az alcímben és a szövegben. Általános érvényű kijelentést azonban aligha tehetünk itt a kulcsszavak gyakoriságára vonatkozólag. Annyi mindenesetre kiderült, hogy 400-500 szó terjedelem esetén a kulcsszónak/szavaknak 8–10 alkalommal célszerű előfordulniuk. De itt vegyük figyelembe a különböző nyelvtani alakokat is (pl. többes szám, ragozott alak).

Linkszöveg: Ez a sajtóközlemények legfontosabb részei közé tartozik. Linkeljen a sajtóközlemény két legfontosabb kulcsszavával a honlapja egyik aloldalára, ahol szintén megfelelő, témába vágó tartalmat publikál. Ha például megjelentet egy sajtóközleményt egy “Külkereskedelmi cégportál”-ról, akkor linkeljen a Külkereskedelmi cégportál kulcsszóval egy erre a kulcsszóra optimalizált oldalra.

Szövegformázás: A sajtóközleményben bátran kiemelhet szavakat bold, kurzív vagy aláhúzott szedéssel. Tekintse úgy a PR-jelentéseket, mint egy kis weboldalt, amelynek lehetőleg áttekinthetőnek és figyelemfelkeltőnek kell lennie. Ez azonban azt is jelenti, hogy nem jó túlzásokba esni a kiemelések alkalmazásával!

Branding: Ha módjában áll, építse be a sajtóközleménybe a saját logóját és jogcímét.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.