A legfontosabbak a Social Media Marketingről

A Social Media-szolgáltatások manapság nem csak divatosak és trendik, hanem a keresőmarketingben is fontos szempontot képviselnek. Ez önmagában nem is nagyon meglepő, hiszen 2006 és 2008 áprilisa között a Social Media-szolgáltatások használata 668%-kal növekedett. A legtöbb felhasználó azonban csak fogyaszt, azaz elenyésző azon felhasználók aránya, akik tartalmat is hoznak. Csupán a YouTube-felhasználók 0,16%-a tesz föl videókat, a Flickr-nél is mindössze a felhasználók 0,2 %-ától származnak a képek. A Wikipédia jelenti a csúcsot, itt a felhasználók 4,59%-a járul hozzá aktívan a tartalomhoz.

A blogírásban az ázsiaiak az éllovasok. A japánok 75%-a rendszeresen olvas blogokat, míg az Egyesült Államokban ez az arány csupán 27%. Egy-egy blog új olvasóinak 67,3%-a más blogokról ide mutató linkeken keresztül érkezik. Mivel itt Magyarországon szabályos linkirigységi őrület dúl a bloggerek között akár az átkozott nofollow linkelésig menően, itt alighanem eltart még egy darabig, amíg ez a felismerés elterjed és sokan megértik, hogy elég nagy a torta, jut belőle mindenkinek…

Ajánlások hozzák az új olvasók 22,9 %-át, keresőmotorok a 19,6 %-át. A speciális blog-keresőkön keresztül jön a blogokra az új olvasók 5,6 %-a.

A blog minősége döntő jelentőségű. Egy felmérésben a megkérdezettek 43,9%-a azt mondta, hogy a legfontosabb ok egy blog olvasására annak minősége. Itt minőség alatt az írás minőségét értik. Emellett a hűséges olvasótábor felépítésénél és megtartásánál természetesen fontos tényezőt jelentenek az aktuális témák és a bejegyzések gyakorisága. Ezt különösen itt, Magyarországon érdemes megszívlelni.

Aki úgy gondolja, hogy a Social Media-szolgáltatások csak a fiataloknak valók, az téved, mert nagy vállalatok éppúgy vannak a blogok, videók, szociális hálózatok stb. lelkes használói között, mint egyetemek. A videókat az esetek háromnegyedében link-küldés útján osztják meg a baráti körrel és a családdal. A videók tartalma tekintetében a csúcstartók 37%-kal a hírek és 31%-kal a Comedy.

A Social Media szolgálatok sikere természetesen a részvételen áll vagy bukik. A részvételt ösztönző ismert márkák és vállalatok jutalma a megnövekedett hitelesség, nagyobb forgalom és nagyobb figyelem.

Segíti-e az SMM az SEM-et?

Kezdetben voltak a Meta-Tag-ek, azután jött a PageRank, ma pedig már olyan módszereket alkalmaznak a keresőmotorok, amelyekkel a ranking során figyelembe vehetik a weblapok megbízhatóságát, minőségét és a linkek értelmességét is. És itt kezdődik a Social Media Marketing: hiszen a linkeket tekinthetjük értékeléseknek, persze csak akkor, ha valóban ajánlásokra vagy szerkesztői döntésre épülnek. Néhány linkfelépítési stratégia azonban veszedelmes lehet, ahogy a Google fizetett linkek elleni támadása is mutatta.

Legnagyobb hasznot azok a linkek hozzák, amelyek

 • bloggerektől
 • jegyzékek, webkatalógusok tulajdonosaitól
 • rajongóktól
 • kutatóktól

származnak. Ilyen személyekkel kapcsolatba léphetünk közösségi hálózati oldalakon, fórumokon vagy blogokon keresztül, elektronikus levél útján vagy rendezvényeken. Sikert ígérő módszer virális tartalmak felajánlása, azaz weboldalak szolid dizájnnal, reklámmentes tartalmakkal, érdekes grafikákkal és világos kifejezésmóddal. Rosszak a kilátásaink többek között rámenős reklámokkal, rossz felépítéssel, rossz keresési lehetőségekkel az oldalon belül, ha kényszerítjük a regisztrációt, ha nem profi a dizájn és ha hosszú az URL, mert az ilyet nehéz továbbküldeni, stb.

Végül még a Social Media Marketing jellemző területei:

 • hírportálok
 • közösségi oldalak (Social Networking Communities)
 • olyan oldalak, amelyek tartalma a felhasználóktól származik
 • ismert blogok
 • Social Bookmarking Sites
 • piaci rések és bizonyos témák olyan oldalai, amelyeket a felhasználók is alakíthatnak
 • blogok, fórumok és csoportok, amelyek online-kommunikációt kínálnak piaci rések területén
 • felhasználók részvétele ismert média-portálokon
Share

Egy hozzászólás
Hozzászólok »

 1. [...] mit kezdeni ezzel a fogalommal, annak ajánlom figyelmébe a következő blogbejegyzéseket: “A legfontosabbak a Social Media Marketingről” és “Social Media Marketing (SMM) és Social Media optimalizálás [...]