Forgalom vagy ügyfelek – mire van szüksége?

Aki a világhálón aktív, annak határtalan létszámú a közönsége – de ugyanilyen sok a versenytársa is. Szerencsére azonban számos út vezet az individuális webes sikerhez. Ezeket két nagy csoportra oszthatjuk: forgalom és ügyfelek.

Forgalom elérése
Forgalmat jelent minden olyan személy, aki látja vagy másoknak ajánlja az Ön oldalait. A világhálón a forgalom fizetett vagy szerves keresőoptimalizálás által érhető el. Az oldal behívásainak számának keresési eredmények általi növelése igen időigényes folyamat lehet, amely sok tennivalót jelent. Az eredmények azonban csak annyira jók, amennyire az Ön honlapjának aktuális állapota jó. Ezen felül mindig vannak újabb változások a keresőmotoroknál és a hirdetéseknél is. És az Ön versenytársai is időről időre változtatják az oldalaikat, hogy növeljék a láthatóságukat.

A keresőoptimalizálás a következő intézkedésekből áll össze:

 • Kulcsszavak, linkelési lehetőségek keresése, és az aktuális pozíciók elemzése
 • A honlap felépítésének és tartalmainak javítása
 • Linkek tartalmak, vásárlás és Link-Bait általi felépítése
 • Sikerkontroll
 • És ugyanezen folyamat újbóli megismétlése

Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a keresőoptimalizálás célja a forgalom. Téves tehát egyoldalúan a pozícióra összpontosítani.

A keresés jó lehetőség, ha már jól áll a versenyben. Akkor tovább fejlődhet, javítva a pozícióját és jól viseli majd a keresőmotorok változásait is.

Webes forgalmat a tévében vagy a nyomtatott médiában folytatott offline-marketinggel is el lehet érni. A világháló nem sziget, és a legtöbben már amúgy is immunisak a bannerekre. Néhány ismert cégnek már sikerült a tévéreklámjait webes-forgalomra váltani.

Akinek tehát már van reklámköltségvetése, annak érdemes a honlapját ezekbe a munkákba integrálnia.

Több mint forgalom
Ha már van forgalma vagy nem tud várni, talán nagyon távolinak tűnik a következő mérföldkő. A forgalom gyorsan csökken, ha nem méltatják figyelemre. Ha a kínálatára összepontosít, könnyebben tud növekedni. Mert a jó ajánlatok nem tűnnek el, míg Ön a forgalom növelésével van elfoglalva.

Ha tehát többet akar, mint a saját hiúságát legyezgetni, akkor a keresőoptimalizálás megkezdése előtt fel kell tennie önmagának a kérdést: “Mit kezdek a látogatókkal, ha egyszer már itt vannak?”

Ügyfélmegkötés
Ügyfelek azok, akik használják az Ön oldalát: letöltésre, arra, hogy Önnel kapcsolatba lépjenek, vásároljanak valamit stb. A forgalom fejlesztése túlnyomórészt a disztribúcióra és a láthatóságra irányul, míg az ügyfélkör kiépítése emberekre vonatkozik. Ügyfélbázist retenció és akvizíció útján építhet ki. A retenció lojalitást jelent, azt, hogy minden ügyfélnek okot adunk a visszatérésre. A Zapposnál például egy éves a visszaküldési (elállási) jog. Az ügyfelek újra és újra visszatérnek, mert a vásárlás igen alacsony kockázattal jár. A szolgáltatás pedig olyan magas szintű, hogy némelyek több pár cipőt is vesznek, és ezeket gyakran visszaküldik. A Zappos annyira figyel az ügyfeleire, hogy még virágot is küldenek a mama temetésére.

A Zappos szolgáltatása olyannyira jó, hogy a hűséges ügyfelek még az oldal rossz használhatóságát és a megfelelő cipő megtalálásának kis valószínűségét is vállalják. A jó ügyfélszolgálat ugyan munkaigényes, de Ön ellenőrzése alatt tarthatja és használhatja szájról szájra adott propagandára.

Új ügyfelek által is fejlődhet. A világhálón ezt a konverzió optimalizálásának nevezzük. De hogyan tudjuk konkrétan optimalizálni a konverziónkat? Ténylegesen minden, amire csak befolyással lehet, átválthatja a forgalmat ügyfelekre (ügyféllé teheti a látogatóit):

 • az alkalmazott színek
 • a kínált szolgáltatás
 • a márka iránt keltett érzés

Ha sikeres akar lenni, irányítania kell a felhasználók akcióit és világossá kell tennie a látogatói számára, hová menjenek és mit tegyenek. Ha az akció, amely az Ön üzlete szempontjából fontos, értékes a látogatói számára is, megtalálta a sikeres ügyfélszerzés kulcsát.

Minden intézkedés, amelyre a konverzió optimalizálása érdekében szüksége van, az ön kezében van. Ha a Google megváltoztatja az algoritmusát, az Ön üzenete, garanciái és lojális ügyfelei akkor is megmaradnak. A forgalom fokozását célzó változtatásokat tehát mindig érdemes kombinálni olyan intézkedésekkel, amelyek növelik a konverzió arányát is.

Felépíthetünk márkákat, leépíthetjük a belépési akadályokat, kínálhatunk szórakozást: a cél mindig ugyanaz, méghozzá a több forgalom. Annak a valószínűsége azonban, hogy az ezer új látogató ügyféllé válik, nem magasabb, mint az előző ezer esetében.

Ha tehát megváltoztatja a tartalmakat, hogy ezeket egy kulcsszóra optimalizálja, akkor a látogatók útvonalát is változtatni kell. Ha forgalmat generál, igen hamar újabb akadályok fognak felmerülni. Ha új látogatók ezreit egy szakadt szitával próbálja megfogni, csak lassan következik majd be a fejlődés. Hogyan juthat gyorsabban előre?

 • Módosítsa a visszavételi jogokat.
 • Változtasson a félbehagyott, be nem fejezett vásárlásokra adott reakcióján.
 • Alakítsa át az oldal felső részének arculatát.
 • Gondolja át, mit is szeretne Ön ügyfélként.

Ha épp a keresőoptimalizáláson gondolkodik, azt is vegye fontolóra, miért van szüksége nagyobb forgalomra. Ha azért van szüksége nagyobb forgalomra, mert túl keveset értékesít, akkor hosszú út áll Ön előtt. Ha azért, hogy növekedjen, akkor alternatívaként azt is átgondolhatja, hogyan tudja leépíteni az ügyfelei elé kerülő akadályokat.

Ha a forgalom és az ügyfélszerzés során törődünk az alsó ágak gyümölcseivel is, akkor érhetjük el mindkét vonatkozásban a legnagyobb hasznot.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.