Google-Penalty orosz és lengyel linkek miatt

2008. februárjában egy rövid időre amolyan véleményező szakértő voltam egy vevőnél az OnPage optimalizálás területén, amelyet OffPage optimalizálás területén egy másik SEO ügynökség képviselt. Akkoriban a vevő tartósan és jól szerepelt a Google találati listáin. Az első hely egy értékes és általános kulcsszó esetében, 3 millió találat esetén azért nem rossz dolog.

Egészen véletlenül ma újra megnéztem az oldalt és annak akkori top helyezéseit. Semmi. A projekt sehol sem volt az első 30 pozíción. Egy 90-es évekbeli Domain majdnem teljesen eltüntetve az Indexből. Ez meg hogy történhetett?

Megnéztem a Backlink felépítését. Ami feltűnő volt: Webkatalógusok dominálnak, közötte a legerősebb link-oldalak Oroszországból és Lengyelországból. A linkek 70%-a hazai oldalakról jön, az egyértelműen kelet-európai rész (most figyelmen kívül hagyva a .com, .org. stb. oldalakat) alig éri el az 5%-ot. Vezethet ilyesmi büntetéshez?

Mindenesetre a szcéna most épp erről diskurál. Igazából idegesít, ha SEO-k orosz linkeket bérelnek, veszélybe sodorva ezzel a vevőket. Ha bizonyos emberek nem akarnak tudomást venni tetteik következményeiről, hogy egy lecsúszott Onlineshop a cég létezését veszélyeztetheti, akkor rendesen megfájdul a fejem!

A vevőnek tisztában kell lennie azzal, milyen kockázatot vállal fel. Jelenleg például abból indulok ki, hogy a webkatalógusokból érkező linkek nem árthatnak, még akkor sem ha nem is hoznak túl sokat az oldalnak. Viszont van, aki tényleg olyan hülyének gondolja a Google-t, hogy nem vesz észre egy tiszta katalógusbejegyzés és orosz linkmixet? Hogy egy ilyen esetben az igazán tisztának tűnő magyar linkek alátámasztó ereje annyira hiányzik, hogy a kevés százalékot kitevő, mégis egyedüli erős kelet-európai linkek mégis feltűnőek a linkmix-ben?

A Penalty (büntetés) időpontja körülbelül 2008. szeptemberre tehető. 2008. július végén kezdődött a lejtmenet, amely 2008. augusztus végére teljesedett be. Még én sem tudom egyértelműen kijelenteni: a büntetés oka az orosz és lengyel oldalakról érkező linkek. Főképp azért, mert van egynéhány olyan oldal, amely hasonló Backlink felépítéssel működik, mégis a listák elején szerepel. De kérdezem én, nem lehetséges, hogy a Google 2008 augusztusában egy olyan szélesebb körben észrevétlen(!), első figyelmeztető lövést adott le azokra az oldalakra, amelyeknél a linkmix ilyen jellegű, egyértelmű tendenciája volt megfigyelhető?

Ami tény: Miért is linkelnének orosz oldalak, amelyek motorsporttal, divattal, szociális témákkal, IT-val vagy történelemmel foglalkoznak, olyan magyar oldalakra, amelyek teljesen más témákkal foglalkoznak? Az idegen nyelvűség és a hiányzó témarelevancia kombinációja nagyon feltűnő, ugyanúgy mint a láblécben halmozódó online gyógyszertárakra, utazási oldalakra, stb. mutató kimenő linkek. Ráadásul ha a belinkelt oldalak korábban rendes PageRank értékkel bírtak, most viszont ezeknek jó része azt elveszítette vagy csak 0-ás PR-al rendelkeznek, véleményem szerint itt nagy a valószínűsége, hogy itt beavatkoztak a dolgokba.

Persze, mindig vannak rések a Google algoritmusában, amelyeket a ravasz SEO-k szeretnek kihasználni. Vannak olyanok is, amelyeket kockázat szempontjából nehezen tudunk megbecsülni, mint például: “Honnantól válik feltűnővé a linkmix és a helyezések és PageRank kombinációja?”. Viszont pontosan a linképítés területén világossá kell tenni a vevő számára, hogy fennáll némi kockázat. És a legjobb, ha a megfelelő szerződésekkel / Általános Üzleti Feltétellel bebiztosítjuk magunkat a kártérítési követelések ellen – máskülönben egy ebben érintett SEO ügynökség egyetlen mentsvára az lehet, hogy talán nem deríthető ki teljes bizonyossággal, hogy a linképítési tevékenység okozta-e az index elejéről való kizárást. Tisztán látás mindkét oldalon – ez sokat segítene abban, hogy a fellendülő szakaszban lévő, de már most rossz hírében álló iparágunkat ne húzzuk mélyebbre.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.