Linkbait

A Linkbait néhány éve a legújabb divat a keresőmarketingben. Az eljárás egyszerű: az ember rendelkezésre bocsát olyan tartalmakat, amelyekre mások szívesen linkelnek, hátradől és várja a jutalmat. A keresőmarketing területén erős verseny uralkodik. Ez egyre kézenfekvőbbé teszi a Linkbait-et, miközben ezt a felhasználók egyre inkább közönnyel büntetik. Hiszen minél intenzívebben hajtja valaki a Linkbait-et, annál ötletszegényebbek lesznek az emberek és annál unalmasabbak az ötletek.

Az igazi Linkbait természetes
Volt egyszer egy vállalkozás, amely meghirdette a terméke saját ünnepét. Az emberek táncoltak a termékkel New York utcáin, és az ünnepről írtak az AOL és az MSNCB kezdőoldalán, sőt ezernyi újság címlapján: ez Linkbait volt, még mielőtt ez a fogalom elterjedt volna, és amikor még valószínűleg senki nem gondolt arra, hogy ilyen módon gyűjtsön linkeket. Azonban a dolog bizonyosan hozott jó néhány linket. Ennek nagyrészt a meglepetés hatása volt az oka. Senki nem számított rá, nem is a linkek miatt szervezték az ünnepet.

A vágy, hogy valami mást csináljunk, fontos ösztönző és sikertényező azok számára, akik ma innovatív Linkbait-et akarnak végezni.

A Linkbait fontos a keresőmarketingben
A domain kora és a tartalom relevanciája mellett továbbra is fontosak a linkek a keresőmarketingben. Ahhoz azonban, hogy sok linket kapjunk, innovatívnak és leleményesnek kell lennünk. A Linkbait fontos elem, ha az ember kész arra, hogy foglalkozzon az On-Site-elemekkel.

A felhasználók általi siker
A Linkbait akkor is lehet sikeres, ha kevés a látogatónk. Csak meg kell könnyíteni e látogatóink számára a tartalmak továbbterjesztését, azaz feltöltését a Digg, a Mr. Wong vagy más Social Media szolgáltatások oldalaira.

A félénkség itt sem kifizetődő. Ha van az oldalunkon egy-két “linkeljen erre a bejegyzésre…” -mondat tiszta hiperhivatkozással és Anker-szövegekkel, az már megkönnyíti a dolgot. Engedje meg a látogatóinak, hogy a tartalmait felvegyék blog-bejegyzésekbe vagy e-mailben továbbküldjék a barátaiknak. Ezáltal kirakják a csalikat (= bait), és több rendszeres látogatót és olvasót hoznak Önnek.

Összegzés
A Linkbait mindazonáltal nem az egyetlen lehetőség arra, hogy gyorsan jussunk backlink-ekhez. Mert:

  • A Linkbait nem biztos módszer. Ne veszítse hát el a bátorságát.
  • A Linkbait nem feltétlenül az Ön közvetlen célcsoportjára, a tipikus látogatóira irányul, hanem olyanokra, akik Önre akarnak linkelni.
  • A Linkbait nem működik gyorsan. Vidám és furfangos módja a linkvárásnak, de nem egyszerű megoldás.

Más szavakkal: a Linkbait nem oldja meg a problémáit a keresőoptimalizálás terén és nem fog működni, ha nem elég kreatív vagy nincs olyan remek ötlete, amellyel oda tudja csalogatni az olvasókat.

Mielőtt a következő Linkbait-kampányát elindítaná, végezzen piacelemzést. Nézze meg, mi működik az ágazatában, mik a legkedveltebb Thread-ek a Social Bookmarking szolgáltatóknál és mi az aktualitás épp a fórumokon. Biztosítsa azt is, hogy nyújt valamit az olvasóinak a linkekért cserébe.

Gondoljon mindig arra: a Linkbait-nek feltűnőnek kell lennie! Ne csináljon tehát semmi olyat, ami megszokott vagy általános. Vágjon bele és legyen kreatív!

Share

Hozzászólás nem lehetséges.