Linképítés 2009

Ahogy az a legtöbbek számára valószínűleg egyértelmű, az ésszerű és tartós linképítés 2009-ban is az egyik legfontosabb tényező lesz a keresőmotoroknál elérendő jó ranking szempontjából. Ha korábban viszonylag egyszerű volt (a minőségtől függően és különösebb ráfordítás nélkül) webes jegyzékekbe vagy cikkjegyzékekbe való bejegyzéssel generálni backlinkeket, 2009-ben a linképítés alighanem lényegesen nehezebb lesz, illetve a jó minőségű linkek generálásának követelményei érezhetően magasabbak lesznek.

Némely hobbi-SEO számára ez bizonyosan nem teszi egyszerűbbé az életet, középtávon azonban egészében pozitív hatással lehet a komoly optimalizálási intézkedésekre – bár a ráfordítás nyilván nem csökkeni fog. A keresőoptimalizálás területén épp ezért 2009-ben még inkább érvényes lesz a régi közmondás “Szorgalmas munka nélkül nincs eredmény”.

Abból indulok ki, hogy különösen a Social Media optimalizálás jelentősége fog megnövekedni. Aki (még) nem tud mit kezdeni ezzel a fogalommal, annak ajánlom figyelmébe a következő blogbejegyzéseket: “A legfontosabbak a Social Media Marketingről” és “Social Media Marketing (SMM) és Social Media optimalizálás SMO.

Mostanra különösen az Egyesült Államokban tettek szert rendkívüli befolyásra a Social Media platformok, mint a Digg vagy a del.icio.us a sikeres linképítés illetve Linkbaiting és a megfelelő optimalizálási intézkedések tekintetében.

Azoknak a portáloknak is növekedni fog a jelentősége 2009-ben, amelyek a felhasználók által generált tartalmak (User Generated Contents) témáját helyezték a fókuszba – részben még szavazási mechanizmusokkal is kombinálva.

Aki most keres megfelelő oldalakat vagy forrásokat, az itt Magyarországon talán még nem talál túl sokat.

Az “elegy” szempontjából érdekesek itt még a PR-portálok, amelyeken sajtójelentéseket lehet – többnyire ingyenesen – közzétenni. Itt az jelent előnyt, hogy az ilyen jellegű bejegyzéseket, ha van egy kis szerencsénk, a Google News és hasonlók átveszik és így egész rendes forgalomról gondoskodhatnak. Egy következő blogbejegyzésben hozunk egy áttekintést ilyen jellegű sajtószolgálatokról.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.