Tippek a sikeres B2B-bloghoz

Mostanra a marketing-részlegeken nem vitatják azt a felismerést, hogy a blogok fontos részét képezik az átfogó online-marketing stratégiának. Ez mindenek előtt a B2C-területen érvényes. Hogy állunk akkor a B2B-terület vállalkozásaival? Mi a közös a sikeres B2B-blogokban? Néhányszáz B2B-blog elemzése alapján nyolc közös vonás rajzolódott ki. Ezekből születtek az alábbi tippek, hogyan építhetünk föl olyan B2B-blogot, amely ösztönzi a lojalitást (és a linkelést).

Írjon rendszeresen … de csak akkor, ha valami érdemlegeset tud kínálni. Hogy a „rendszeresen” milyen gyakoriságot jelent, azt mindenki maga döntheti el. De jó, ha felállítunk egy menetrendet és azt tartjuk is, persze nem úgy, hogy akármit összeirkálunk. A B2B-blogok olvasói belső információkat keresnek, tippeket a karrierjükhöz és javaslatokat a fejlődésükhöz. Gondoskodjon tehát arról, hogy minden bejegyzés tartalmazzon valamit ezekről a témákról.

Építsen be képeket és más médiát. A legtöbb B2B-blog jelenleg pusztán szöveg. Adjon a saját blogjának egyedi megjelenést fotókkal, képekkel, grafikákkal és videókkal. Ezáltal könnyebben olvasható lesz a blogja és az olvasói nagyobb valószínűséggel térnek vissza illetve linkelnek a blogjára.

Legyen vidám. A humor fokozhatja az olvasók hűségét. Ki ne nevetne vagy somolyogna szívesen? Tehát írjon rendszeresen valami vidámat is, tegyen be egy rövid képregényt valami fontos témáról vagy utaljon más, vidám tartalmakra. Erre nem számítanak egy egy B2B-blogban. Ha azonban a látogatói humorral találkoznak, a mosolyt kapcsolják össze az Ön blogjával, újra meglátogatják és beszélgetésekben és linkek által továbbajánlják a blogját.

Legyen autentikus. Írjon úgy, mintha beszélgetne. Mutassa meg a személyiségét, hogy az olvasói a szavak mögött álló személyt vegyék észre. A szerzőket nem a választékosságuk, hanem a stílusuk miatt értékelik. Használja a saját stílusát és engedje, hogy a személyisége kiérződjön az írásából – mert így alakul ki személyes kötődés.

Hozzon újat. A B2B-területen egy bloggal átveheti a vélemények formálását és felépítheti a vállalkozása és saját személye hitelességét. A véleményformálók nem papagájok, akik csak mások kijelentéseire utalnak, azokat ismételgetik. Mutassa meg a saját véleményét, interpretálja mások számára, amit lát. Bíztasson másokat is a gondolkodás megszokott kerékvágásától való elszakadásra. Hozzon új gondolatokat, olyanokat, amelyeket másutt nem talál meg az olvasó.

Ne kínálja túl nyíltan a saját portékáját. Mert ezzel igen gyorsan el is veszítheti a blog-olvasóit. Nyilván el akar adni valamit, de a B2B-blogok olvasói a blogon nem vásárlásra bíztató érveket akarnak olvasni. Természetesen írhat valamit a termékeiről vagy szolgáltatásairól, de úgy, hogy azzal az olvasóit segítse és ne a forgalmazásra összpontosítson.

Állítson össze egy viselkedési kódexet. Tudassa a blogjában az olvasókkal és szerzőkkel, hogy mit vár. Így kitűzheti az elvárt viselkedési határokat a szerzők és minden más résztvevő számára. Egy ilyen viselkedési kódex különféle területeket érinthet, például: érdekkonfliktusok feltárását, helyes idézést és linkelést, a hibák azonnali javításának kötelezettségét, azt, hogy minden kommentárt nyilvánosságra hoz-e, stb. Ezzel a kódexszel önmagáról és a vállalkozásáról is elárul valamit a látogatóinak.

Maradjon a témánál. Az üzleti világban nem újabb „generalistákra” van szükség, akik mindenről beszélnek, amit látnak. Úgy pozícionálja magát, mint aki egy bizonyos terület szakértője. Lényegesen egyszerűbb hitelességet felépíteni egy körülhatárolt témában, mint egy tág területen. Ezáltal ugyan valamelyest szűkül az olvasóinak serege, ők viszont lojálisabbak lesznek.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.