A tartalom marad az alfa és az omega

Manapság mindenki jelen akar lenni a világhálón az egyesületektől a szabadúszókon át a nagy vállalatokig. Amikor aztán az oldalak kialakításáról, megjelenéséről és tartalmáról van szó, újra meg újra ijesztő módon mutatkozik meg, hogy a fejekben még mindig milyen sok téves feltételezés van jelen.

Volt idő, amikor a Social Media szolgáltatóknál és a keresőoptimalizálásban (SEO) teljesen a kezdőlapra koncentrált mindenki. Hogy mi történik a kezdőlapra érkezett látogatóval, az mindegy volt. Azóta azonban továbbfejlődtek a Social Media szolgáltatók és fontos eszközzé váltak mind az online-marketingben, mind a linkek felépítésében. A közösségek (Communities) persze időközben már átlátnak a szitán és figyelembe veszik ezt a trükköt az algoritmusaikban, úgyhogy most már nehezebb a tartalmakat bejuttatni a legismertebb közösségek kezdőlapjára.

Aki több RSS-Feed megrendelőt szeretne, több látogatót, nagyobb forgalmat vagy több beérkező linket, annak alaposan meg kell figyelnie és értékelnie a Social Media szolgálatokat, és jó stratégiát kell kidolgoznia a céljai elérése érdekében.

Van egy szempont, amely egyformán fontos a keresőoptimalizálás, a Social Media szolgálatokban való ismertség valamint az online-üzlet sikere szempontjából: a jó minőségű, értékes tartalom. Ez ugyan már szakállas mondás, de még mindig igaz és a tartalmak most is nagyon fontosak, akárcsak korábban.

A jó tartalom miatt térnek vissza a látogatók egy oldalra, ezért iratkoznak fel az RSS-Feed-re. A bloggerek és webmesterek szívesen linkelnek hasznos tartalmakra – ami végső soron jobb helyezést hoz a keresőmotoroknál.

Íme néhány tipp olyan tartalmak előállítására, amelyeket jól fogadnak a Social Media szolgálatokban és amelyek növelik a konverzió esélyét – akármilyen egységben mérik is azt.

Kutatás
Mindenek kezdete a kutatás, mert a jó tartalom ötletei ritkán jönnek maguktól. Először fontolja meg, milyen témát akar elindítani, azaz milyen termékek vagy szolgáltatások értékesítését kívánja támogatni. Ezután állítsa össze a témához tartozó fogalmakat és keressen jó tartalmakat a keresőmotorokon és a Social Media szolgáltatóknál, például olyan keresőfogalmakkal is, mint „Top 10“, „hasznos“, „legjobb“. Ezekből az eredményekből különféle ötletek fejleszthetők ki. Írjon föl mindent, ami eszébe jut, amíg össze nem áll egy jó ötletgyűjtemény.

Vizualizálás – megjelenítés
Fotók, grafikák és videók igen hasznosak lehetnek a tartalom életre keltésében. A vizuális ingerek felértékelik a tartalmat, és ezeket jól fogadják a látogatók. A legtöbb internet-felhasználó ideje korlátos, az olvasandó oldalak száma azonban igen magas. Aki ebben a helyzetben tiszta szövegtartalmakat kínál, az kevésbé vonzó a látogatók számára. A képek vagy videók fellazítják a tartalmakat, gyorsan érthetővé és sikeressé teszik a bejegyzést.

Nagy a különbség az online-média számára vagy nyomtatott dokumentumnak, könyvnek készülő szövegek között. Az online-szövegekben a hosszabb szakaszokat több bekezdésre érdemes tagolni, üres sorokkal lazítani, hogy a tartalom megjelenése hívogató legyen és könnyen emészthetőnek látsszon.

Ön adjon mindent
Soha ne kívánja az olvasóitól, hogy keresgéljék a sztori végét. Tegye fel önmagának azokat a kérdéseket, amelyek előreláthatólag fel fognak merülni az olvasókban és mindjárt válaszolja is meg ezeket. Vizsgálja meg, vannak-e olyan háttér információk, amelyek többletet jelenthetnek az olvasói számára. Ha szükséges, linkeljen más forrásokra, amelyek továbbvezető vagy a témába vágó más információkat tartalmaznak.

Lépjen párbeszédbe
Vonja be a közönséget és bővítse a tartalmakat azáltal, hogy kérdéseket tesz fel vagy kommentálásra bíztatja az olvasóit. Az ilyen visszajelzések által a cikke sokat gazdagodhat.

Ne feledkezzen meg a keresőoptimalizálásról
Fontolja meg, mely fogalmak alatt szeretné, hogy megtalálják. Ezeket használja a címben és a szövegben is. A címeket is alaposan gondolja át, hiszen ezeket használják a linkeléshez.

Tegye egyszerűvé az Ön oldalaira való linkelést
Kínáljon fel egy ügyes összefoglalást bevezetésként és ezt egészítse ki néhány jó mondattal vagy idézettel, amelyeket felhasználhat, aki linkelni akar az Ön oldalára vagy írni akar az Ön bejegyzéséről. Ügyeljen rá, hogy a cím jól adja vissza a tartalmakat, hogy használható legyen linknek Anker-szövegként.

Ha egyszerűen lehet Önre linkelni, gyakrabban meg is fogják tenni. Ha rászánja az időt, hogy jó tartalmakat gondoljon ki, és ezeket aztán úgy jeleníti meg, hogy látsszon rajtuk a jó minőség és a jó forrás, akkor javulni fognak az eredményei. Hiszen az a tény, hogy valami egy közösség (Community) első oldalán van, még messze nem jelenti azt, hogy a konverziós ráta magas vagy hogy sokan linkelnek rá.

A Social Media szolgálatokat használja úgy, mint egy platformot, ahol a magas minőséget képviselő tartalmait széles közönség elé tárhatja. Ha ez megtörtént, a tartalmaknak maguknak kell helytállniuk. Minél jobb a tartalmak minősége, annál nagyobb az esélye, hogy learathatja ennek gyümölcseit a Social Media szolgálatoknál.

Share

Egy hozzászólás
Hozzászólok »

  1. Régebbe, kizárólag a linkek mennyiségében és a Seo hókusz-pókuszokban hittem. Be kellett látnom az értékes (egyedi !) tartalom a legfontosabb. Észrevettem, a felhasználók így gyakran visszajárnak és maguktól linkelik és ajánlják az oldalt. Lehet ez az út hosszabb organikus találatok felé, de maradandóbb.