Hat ok, amelyek miatt visszaeshet a találati listán

Ki ne tapasztalta volna még? Romlott a helyezése a keresőmotorok találati listáján és nem ismeri ennek a változásnak az okait. Mielőtt pánikba esne, szép nyugodtan nézze végig az oldalát és próbálja meg elemezni, mi járulhatott hozzá a visszaeséshez.

Az alábbiakban felsorolunk hat lehetséges okot:

1. Megváltozott a weboldala

A legtöbb webmester rendszeresen végez frissítéseket a honlapjain. Ameddig ezek a változások marginálisak, nincsenek kihatással a ranking-re. Ha azonban alapvetően átalakítja az oldalát vagy bizonyos aloldalakat új illetve más kulcsszavakra optimalizál, az bizony vezethet ahhoz, hogy a keresőmotorok újraszámítják az Ön helyezését. A Google még egy szűrőt is beépített, amely gondoskodhat arról, hogy a megváltozott weboldalak először az úgynevezett „homokozóban” (Sandbox) landoljanak és ezeknek újra „rá kell szolgálniuk” a bizalomra.

Önnek webmesterként ez azt jelenti, hogy különösen a jó helyezésű oldalak esetén rendkívül körültekintően kell eljárnia, ha változtatni akar, nehogy veszélyeztesse a helyezését.

2. Megváltoztak a bejövő linkek

Ha régebbi a domain-je, természetes fejlődésű linkszerkezettel, akkor elég kicsi annak valószínűsége, hogy a megváltozott linkek okán szignifikánsan módosuljon a helyezése.

Ha az Ön oldalán található linkek elsődlegesen fizetettek, amelyek hirtelen eltűnnek vagy amelyeket a Google büntet, akkor ez a veszteség jelentős ranking-visszaesésben mutatkozhat meg. Ezenfelül a linkszerkezet ilyen változásai bizonyos helyzetekben ahhoz is vezethetnek, hogy a Google számára az oldal “gyanússá” válik és így különleges megfigyelés alá kerül. Ezért igyekezzen gondosan megválasztani a beérkező linkjeit és olyanokat válasszon, amelyeket lehetőleg természetesen helyeznek el, mert így ezeknek – elméletileg legalább is – korlátlan a „szavatossága”.

3. A versenytársai honlapja változott meg

Természetesen mindegyik honlap-üzemeltetőnek az a célja, hogy bekerüljön a top-tízbe a releváns keresőfogalmakra. Így az is egészen természetes, hogy más oldalüzemeltetők is igyekeznek a megfelelő kulcsszavakra nézve lehetőleg jó helyezést elérni. Minél általánosabbak a keresőfogalmak, annál nagyobb persze a konkurencia is. Ha pedig más oldalaknak átfogóbb és jobb a tartalma és a linkjei, akkor minden bizonnyal ezek az oldalak fognak jobb helyezést elérni a Google-nál is.

Épp ezért ügyeljen arra, hogy lehetőleg egyedi és jó tartalmat kínáljon, amilyet sehol másutt nem lehet megtalálni. Itt feltétlenül szükséges némi szorgalom. Tartalom alatt egyébként nem csak szövegtartalmakat értünk, a videók, audio-fájlok is egyre kedveltebbek és szívesen linkelnek rájuk. A jó tartalmak általában automatikusan meghozzák a releváns bejövő linkeket.

4. Spam az Ön honlapján

Érthető módon a keresőmotorok gyűlölik a spam-eket. Ha felismerik, hogy az Ön oldalán cloaking, rejtett szövegek, doorwaypages vagy más spam-technikák működnek, akkor igen gyakran az adott oldal büntetése a következmény. Webmesterként ezért jobb, ha teljesen lemond az ilyenfajta spam-technikákról. Ha bármilyen okból kifolyólag alkalmazott korábban hasonlót, akkor ajánlatos azt a lehető leghamarabb eltávolítani.

5. Változott a keresőalgoritmus

A keresőmotorok folyamatosan javítják a keresőalgoritmusaikat, hogy még jobb eredményeket nyújthassanak. Bár ezen módosítások nagyrészt nincsenek közvetlen kihatással a helyezésekre, bizonyos algoritmus-kiigazításoknál könnyen következhetnek be szignifikáns változások a keresési eredményekben.

Ha ilyen változásokat tapasztal, ajánlatos néhány napig várni és megfigyelni, nem átmeneti jelenségről van-e szó csupán. Ha nem ez a helyzet, akkor fel kell deríteni a módosításokat és megfelelően alakítani az oldalait.

6. Technikai problémák

A keresési eredmények változásának okai lehetnek technikai természetűek is. Egy klasszikus eset: a webszervere nem elérhető, épp amikor a kereső-spider az Ön oldalát megnézi. Ebben az esetben a spider hibajelzést kap, így nem tudja felmérni az oldalai tartalmát. Egy nem indexelt oldal pedig nem jelenhet meg a keresési eredmények között sem.

Pontosan a nagyobb webes projekteknél vagy a profi működtetésű honlapoknál kell különösen ügyelni a megbízható hostingra. Nehogy rossz helyen takarékoskodjon!

Összegzés:

Előbb vagy utóbb minden webmester szembesül a keresőmotoroknál elért helyezéseiben történt visszaeséssel. Őrizze meg a hidegvérét, és higgadtan elemezze az ilyen visszaesések okait. Ezután fokozatosan próbálja meg felszámolni az okokat és optimalizálni az oldalát. De ne kapkodjon el semmit, hosszú távra koncentráljon, és mindig vegye figyelembe, hogy a hatások gyakran csak jelentős késéssel jelentkeznek. A témáról Longhand is írt egy frappáns bejegyzést, érdemes azt is elolvasni.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.