Backlink-ek keresése és vizsgálata

A megfelelő Backlink-ek megtalálása az egyik központi tevékenység a keresőoptimalizálás során, amelyet – ideális esetben – naponta jó végezni. Míg korábban az ember számtalan web-katalógusba és vendégkönyvbe bejegyezte magát, hogy linkeket “gyűjtsön”, ma már nem működik ilyen egyszerűen a linképítés. Itt már egyrészt valamivel több finom érzék szükségeltetik, másrészt jó, ha rendelkezünk némi alapvető tudással és – ami különösen fontos – el kell gondolkodnia az embernek a hozzá leginkább illő linképítési stratégiáról. Ha csak másolja az ember a konkurenciát, akkor aligha fogja azt megelőzni! Persze azért onnan is lehet ötleteket gyűjteni.

Milyen eszközök és trükkök vannak tehát, ha megfelelő linkeket akarunk találni saját web-projektünkhöz. Minden nagy keresőmotor meg tudja jeleníteni bizonyos keresőparancsok segítségével a backlink-eket. Szemben azonban a “klasszikus” kereséssel, itt nem a Google-hoz érdemes folyamodni, mivel ott csak a linkek kis töredéke jelenik meg. Longhand a Live előnyeiről írt nemrég, de megbízhatóbb forrás e célra a Yahoo-Backlink-lekérdezés.

Alábbiakban szeretnénk bemutatni néhányat a legfontosabb link-lekérdezők közül:
Ha hozzá toldjuk a -site:domain.com részt, akkor a vizsgálandó oldalt magát nem veszi figyelembe a kereső. Ezáltal jobb eredményhez jutunk:

1. A standard-linklekérdezés kiadja az össze releváns oldalt, amelyek a céloldalra linkelnek:
[linkdomain:http://www.domain.com/ -site:domain.com keyword]

2. A következő keresőparanccsal megtalálhatja az összes olyan oldalt, amelyeknek az URL-je tartalmazza az adott kulcsszót:
[link:http://www.domain.com/ -site:domain.com inurl: keyword]

3. Különösen blogok és Social Media oldalak esetében hasznos a következő lekérdezés, amely a Tag-eket figyelembe veszi:
[link:http://www.domain.com -site:domain.com inurl:keyword inurl:tag]

4. És még az előző verzió egy kibővítése, amely a fórumokat is figyelembe veszi
[link:http://www.domain.com - site:domain.com inurl:keyword inurl:forum OR inurl:forums]

5. Ha azokat az oldalakat szeretné megtalálni, amelyeknek az oldalcíme tartalmazza az Ön kulcsszavát, a következő lekérdezést alkalmazza:
[link:http://www.domain.com -site:domain.com intitle:keyword]

6. A “link-junkies” számára, akik az oly kívánatos .gov és .edu domaineket keresik, íme egy kiindulási pont, hogyan találhatnak meg olyan oldalakat, amelyek a vizsgálandó honlapra linkelnek:
[link:http://www.domain.com site:.edu OR site:.gov]

7. Van lehetőség a különböző fájltípusok szerinti keresésre is:
[link:http://www.domain.com originalurlextension:xml]

8. A következő fájltípusok lehetségesek: HTML, PDF, XLS, PPT, DOC, RSS/XML und TXT

Share

Egy hozzászólás
Hozzászólok »

  1. Grat.

    Becsillagoztam Readerben. ;)