Hozzászólások blogokban

Miután blogunkban lassan, de biztosan nő a hozzászólások száma, elgondolkodtam kicsit a blogokhoz írt hozzászólásokról. A blogokban a hozzászólások alapvetően üdvözlendők és hasznosak. Ugyanakkor a hozzászólás nem egyenlő hozzászólással.

Spam-hozzászólások
Természetesen a “legalsó fiók” a hozzászólás-spam. Ezek a hozzászólások többnyire 100%-ban linkekből állnak. A témát illetőleg olyanok, mint az „elefánt a porcelánboltban” – már amennyiben az URL-ből és az Anker-szövegből következtetni tudtam, mert persze egyik ilyen linkre sem kattintottam rá, azokra pedig végképp nem, amelyeknek kétes tartalma már első pillantásra is világosan felismerhető. Szerencsére a WordPress Askimet-Spam-Filtere elég megbízhatóan szűri ki az ilyen hozzászólásokat, úgyhogy nincs szükség kézi beavatkozásra. Tegnap például 37 spam-hozzászólástól óvott meg. A témáról Jároli József is írt már egy rövid bejegyzést.

Pingback-spam
Nem szűri ki a Spam-filter az olyan hozzászólásokat, amelyek tulajdonképpen Pingback-eket tartalmaznak, tehát utalást arra, hogy valaki linkel a blog-bejegyzésemre. Itt is különbséget kell azonban tennünk jó és rossz között. Általában örülök, ha valaki olyan jónak találja a bejegyzésemet, hogy a saját oldaláról linkel rá. Ha azonban egy olyan oldalról linkelnek a blog-bejegyzésemre, amelyen túlnyomórészt egyértelműen-kétértelmű tartalmak találhatók, annak nem tudok különösebben örvendezni. Hiszen a látogatók, akiket ezek a kétes tartalmak érdekelnek (ha egyáltalán léteznek ilyenek), bizonyosan nem érdeklődnek az én komoly blog-bejegyzéseim iránt. Én pedig semmilyen módon nem akarok kapcsolatba keveredni ilyenekkel. A keresőmotorok technikája szempontjából sem hoznak semmit az ilyen linkek, hiszen nincsen semmilyen tartalmi összefüggés és a linkelő oldal sem lehet valami értékes.

Az egyetlen lehetőségem ilyen esetekben, hogy kézileg töröljem a Pingback-spam-et, így tartván távol magam tőle. Azért persze a link megmarad. Csak remélhetem, hogy a keresőmotorok algoritmusai vannak olyan dörzsöltek, hogy felismerik a valós hátteret és nem kapok náluk rossz pontot olyasmiért, amiről nem tehetek.

Light-hozzászólások
Azokat a hozzászólásokat nevezném így, amelyek nem adnak lényegi többletértéket a blog-bejegyzéshez, amelyeket septiben begépelnek és bármelyik blognál állhatnának, legyen szó akár keresőoptimalizálásról, kisgyermekekről, zsebórákról vagy bármi másról. A “Remek cikk, köszönjük”-jellegű hozzászólásokra gondolok. Bár az ilyenek által eleinte megerősítve érzi magát az ember, a kommentáló számára sajnos többnyire egy a fontos, hogy elhelyezze a saját linkjét. Ha a linkelt oldal témája nem illik a blog témájába, igazolva érezzük a gyanúnkat – és akkor a link haszna is csekély. Vannak azonban olyan esetek is, amelyekben a link remekül illik a témánkhoz és tulajdonképpen jelenthetne is többletértéket – feltéve, hogy a linkelő alátámasztaná a kompetenciáját egy értékes hozzászólással. Enélkül azonban könnyen bekerül a “Me-too”-fiókba és többet árt a tekintélyének, mint amennyit a link használhat neki.

Hozzászólás vitákhoz
Úgy tűnik, némely témák rendkívül fel tudják tüzelni a kedélyeket és sok olvasó akarja közzé tenni a véleményét a kérdésben. Nincs semmi kivetnivaló egy vitában és a saját vélemény (tárgyilagos) közlésében. Különösen céges blogok esetében lehet ez kifejezetten hasznos eszköz a trendek, a tényleges és potenciális ügyfelek véleményének első kézből való felmérésére, megismerésére.

Kiegészítő adatok, tények közlése
Senki nem tudhat mindent és egyetlen blog-bejegyzés sem világíthatja meg egy téma minden aspektusát. Tehát örvendetesek az olyan hozzászólások, amelyek kiegészítő adatokat, tényeket, információkat és gondolatokat hoznak. Nem csupán a blog-bejegyzést értékelik fel, hanem a hozzászólásban található linket is. Mert aki a hozzászólásában kompetenciáról, komolyságról és elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot, az megérdemli, hogy a blog-bejegyzés és a hozzászólás olvasói a linkelt oldalt is meglátogassák. És nyilván nagyobb bizalmat előlegeznek meg neki, mint egy “Light-hozzászólás” esetében. Ha keresőmotorok még külön bónuszt is adnak ezért a témába vágó linkért – annál jobb.

Igaz, hogy valamivel több munkát jelent jó hozzászólást írni, de minden bizonnyal kifizetődő. Köszönet mindenkinek, aki ilyen hozzászólásokkal ajándékoznak meg bennünket.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.