Link vásárlás – Hot or Not

A linkek vásárlása eddig nemzetközi/európai szinten mindenképp bevált és gyakran alkalmazott eszköz volt a honlapok indikálásának és helyezésének javítására. 2007 / 2008 óta azonban egyre gyakoribbak a viták, vajon hogyan kellene linkeket vásárolni, és kell-e egyáltalán. Mivel mai kutatásom közben ráakadtam egy olyan weboldalra, amelyet linkvásárlás miatt szemlátomást alaposan megbüntettek, szeretném még egyszer elmondani a magam véleményét erről – bár már sok szó esett e kérdésről.

Úgy tűnik, sok oldal- és blogüzemeltető nem csak azóta lát új aranybányát a szöveges linkek bárbeadásában, amióta Európát is elérte a Text Link Ads és Linklift koncepciója. Azzal azonban, hogy ez veszélyeket is rejt a saját weboldalukra nézve, sok értékesítő láthatólag nincs tisztában.

Az aktuális keresőmotorok a rankinget változatlanul nagyrészt olyan külső tényezőkből számítják, melyeket az oldal üzemeltetője maga nem egykönnyen tud manipulálni, ilyen például a Title-Tag. Az egyik, és feltételezhetően a legfontosabb is, e külső tényezők között jelenleg a beérkező linkek minősége, mennyisége és eloszlása. Az olyan linkeket, amelyek egyik oldalról egy másikra mutatnak, pozitív értékelésnek tekintik és így veszik figyelembe a ranking számításában.

Ha az oldalüzemeltetők immár nem azért helyezik el a linkeket, mert azok a linkelt oldal ajánlásának minősülnek, hanem mert pénzt kapnak érte, akkor a keresőmotoroktól megvonják a ranking alapját és csökkenni fog a keresési eredmények minősége. Az nyilván mindenki előtt világos, hogy a keresőmotorok ezt nem fogják egyszerűen tudomásul venni. Ezért például a Google-nál már évek óta megszokott, hogy az olyan oldalak, amelyek linkek eladóiként tűnnek fel, nem örökítik a PageRank-et. Az is feltételezhető, hogy nem csak a PageRank-örökítést, hanem mindenféle további “Google-Juice”-t is letiltanak a kifelé irányuló linkekre. Az ilyen szűrő tartósan terheli a domaint – akkor is, ha néhány hónap vagy év múlva csökken majd a linkvásárlás súlya, és új reklámozási formák alakulnak ki.

Nem ellenzem alapvetően a linkek vásárlását vagy eladását. Bizonyosan van sok példa arra, hogy témába vágó, releváns és a felhasználó számára többletértéket hozó módon élnek ezzel a bérlési lehetőséggel. Mégis jó, ha az oldalak üzemeltetői alaposan mérlegelik, milyen linkeket vesznek fel az oldalukra, ezáltal ajánlást adva az érintett oldalnak, valamint azt is, mennyire offenzívan akarják nyilvánosságra hozni a linkek értékesítését. Valószínűleg nem a blogban elhelyezett óriási Text-Link-Ads-Button a legjobb ötlet erre.

Amikor tavaly a spam elleni harc atyja, Matt Cutt elhelyezett a blogjában egy cikket a Fizetett linkek jelentéséről, természetesen nagy volt a felzúdulás. A Google szemszögéből azonban az egész nagyon is érthető. Egyrészt a Google természetesen szeretne lehetőleg releváns eredményeket nyújtani, ahol nem olyan oldalak vannak a top-helyezéseken, amelyek a pozíciójukat erős linkekkel vásárolták meg. Másrészt – és ez talán még többet nyom a latban a Google-nál – az ilyen jellegű linkvásárlás nyilván nem jelentéktelen konkurenciája az ő fizetett hirdetési formáiknak. Mivel a Google a tőzsdén jegyzett cég és a Shareholder-Value is különösen sokat számít, legkésőbb itt van vége a tréfának!

Aki manapság még Footer-Linkeket vagy Sponsored-Linkeket vásárol – legjobb esetben még témához sem kötődően, elsődlegesen PR-okok miatt – az minden valószínűség szerint nemigen fog ennek örülni. A Google persze részben ismeri ezt a társaságot, akik linkeket árusítanak, és ezeket gyakran egyáltalán nem is értékeli már. Következésképp egy ilyen link megvásárlása kidobott pénz. Másrészt azonban az is igaz, hogy ha a linkszerkezet természetellenes (például elsődlegesen PR-erős oldalakról vásárolt linkekből áll), az büntetést hozhat a saját oldalra.

Szeretnének egy példát? Tavaly augusztusban egy PR szempontból igen erős német oldal, amely hitelek és biztosítások összehasonlításával foglalkozik, és van néhány backlinkje, 8-as PR-ral a legerősebb német oldalak között volt. Azóta ez az oldal már csupán 4-es PR-rel rendelkezik. Ha megnézzük az oldal backlink-szerkezetét, nem is nagyon csodálkozunk ezen. Túlnyomórészt a témától idegen, nyilvánvalóan vásárolt linkekről van szó, amelyek a Footer-ben vagy a szegélysávban bújnak meg.

Persze a PR nem minden. Ennek ellenére van bizonyos befolyása egy oldal helyezésére – különösen akkor, ha ez a számított érték belátható időtartamon belül a felére csökken.

Egyet tehát megállapíthatunk. A linkvásárlás vagy –bérlés ma is érdekes eszköze lehet a ranking javításának. Feltéve, hogy szem előtt tartunk néhány alapvető dolgot. Ezek közé tartozik különösen is a tematikai relevancia. A Footer- és a szegélysávban megjelenő Sponsored-linkektől azonban mindenképp jobb távol tartanunk magunkat. Optimálisak tehát a szövegfolyamban található linkek. Mindenki maga mérlegelheti, hogyan tud leginkább ilyen linkeket generálni.

Eddig Magyarországon a linkek bérlésénél nemigen látok nagy problémákat, mert még nem ért el olyan dimenziókat, mint Nyugat-Európában vagy Amerikában. Bár figyelmes szörfözés közben ma már találkozom néhány vásárolt linkkel – mondjuk ki bátran, egyik-másik SEO weboldal üzemeltetője is jól benne van. Előttem többek között néhány angol nyelvű Opensource-projekt ismert, amelyek már nem örökítik a Pagerank-et (illetve amelyeket a Google már nem számít “Vote”-ként). Egészében véve úgy tűnik azonban, hogy a Google inkább visszafogja magát. Az utóbbi időben azért néhányszor már hallhattunk olyat, hogy maga a Google is aktív linkvásárló, hogy így fedezze fel a linkeladókat.

Milyen kockázatok jelentkeznek a vásárló számára? Egyfelől fennáll a veszély, hogy értéktelen linkeket bérel, másrészt az is, hogy a Google megbünteti őt. Bár ez utóbbi meglehetősen valószínűtlen.

Hogyan érdemes viselkednünk tehát linkbérlőként:

  1. Főként témába vágó linkeket béreljünk.
  2. Olyan oldalakról béreljünk linket, amelyek nem túl nyilvánvalóan és túl nagy mennyiségben adnak bérbe linkeket.
  3. Különös óvatosság ajánlott a rendkívül magas Pagerank-kel (PR 7-9) rendelkező linkek vásárlásakor.
  4. Érdemesebb lenne egy meglévő szövegen belül bérelni linkeket.

Szintén érdekes alternatívát jelentenének egyébként a Presell-Page-k: a Presell-Page esetében mindjárt egész aloldalakat adnak el. Ezekre a vevő a saját szövegeit állítja be, linkekkel együtt. Így az aloldalon meg is teremtheti magának az ember a kívánt, témába vágó környezetet.

A témában Merras is publikált egy cikket a témában, a fentiek mellett mindenképpen érdemes őt is elolvasni.

Share

Egy hozzászólás
Hozzászólok »

  1. [...] számított egy honlap fellendítéséhez. E témáról nemrég jelentettünk meg egy írást Linkvásárlás – Hot or not címmel. Azonban a vásárolt linkeket a keresőmotorok manipulációs próbálkozásnak [...]