Google Analytics – a SEO-hoz alkalmatlan

Miért nem alkalmas a Google Analytics SEO-célokra

Aki komolyan akar keresőoptimalizálást (SEO) végezni, jobb, ha nem épít a Google Analytics-re. Kár, hogy így van, mert ez a tool nem csupán ingyenes, de egyszerűen kezelhető is, sajnos azonban nem teljesíti a SEO-elvárásokat. Longhand több cikkében is ír a Google elemzőeszközéről, mi most azt próbáljuk bebizonyítani, miért ne támaszkodjunk kizárólag a Google Analytics-re.

1. Korlátozott technológia
A Google Analytics az úgynevezett Page Tagging-technológiát használja. Így a program csak olyan böngészők (browser) információit tudja felvenni, amelyek képesek a JavaScript futtatására. Azonban az automatikus böngészők, amelyek közé a keresőmotorok Spider-ei is tartoznak, nem futtatják a JavaScript-et a forráskódjukban (Source Code).

Ennek következtében a Google Analytics csak a valódi felhasználók akcióit regisztrálja, a kereső-spiderekét azonban nem.

A jó keresőoptimalizáláshoz viszont tudnunk kell, mikor jönnek a spider-ek, milyen oldalakat nyitnak meg és milyen gyakran térnek vissza. Csak így tudjuk az oldalainkat optimalizálni, új oldalt létrehozni, belső linkeket felépíteni és rangsorolni a változtatásokat. Különösen hangzik talán, de a spider-ek viselkedését éppúgy elemezni kell, mint a látogatókét.

2. Nem elemez log-fájlokat
A log-fájlok elemzése a Page Tagging párja a web-elemzésben. Azok az eszközök, amelyek kiértékelik a log-fájlokat, a Server-log-okról szednek össze minden információt. Feljegyeznek minden oldalmegnyitást, hozzá az IP-címet, a User Agentet és többnyire még az utaló szöveget is. Ezekkel az alkalmazásokkal dolgozni ugyan kissé fáradságosabb, megéri azonban a nyert adatok miatt.

A legjobbak a log-elemzésekben a konfigurálható szűrők. A Google Analytics is próbálkozik ugyan bizonyos mértékig ilyennel, de továbbra is korlátozottak az ellenőrzési lehetőségek.

Sajnos a Google Analytics-ben nem lehet log-fájlokat feltölteni, sem adatokat letölteni. Ha a Google beépítené ezt a lehetőséget, az igazi win-win-szituációt eredményezne: Ön használhatná a GA-t az összes adat kiértékelésére – és ugyanezt tehetné a Google is.

3. Függünk a Google-tól
Ha kiértékeléseket szeretne megtekinteni, azt online, a Google Analytics csatlakozáson keresztül teszi. Azonban az eredményeket nem tudja sem magával vinni, sem archiválni. Ráadásul a Google folyton ellenőrzi az Ön adatait. Ha a Google megváltoztatja a csatlakozást vagy a kiértékelések módját, akkor Ön kénytelen azt tudomásul venni.

Az ÖN honlapjáról van szó, az ÖN látogatóiról, és az ÖN elemzéséről. Miért kellene mindennek a Google hatalmában lennie?

A Google Analytics sem teljes és tesztekben messze a kereskedelemben szokásos termékek mögött végez. Sőt, hátrébb, mint az Urchin annak idején, még mielőtt a Google megvásárolta és átkeresztelte volna Google Analytics névre. Ez figyelmeztetés lehet, hogy a Google nem fektet be abba, hogy a piacon található többi termékkel lépést tartson. Ha ez a trend kitart, még tovább fog növekedni a távolság a szabad Google Analytics és a kereskedelemben szokásos, professzionális piaci tool-ok között.

A Google Analytics ennek ellenére nem teljesen haszontalan. Aki komoly keresőmarketinget akar folytatni, az mégsem hagyatkozhat kizárólag erre, hanem további eszközöket is érdemes bevonnia.

Share

5 Hozzászólások
Hozzászólok »

 1. Sziasztok!

  Ha GA nem jó erre, mit ajánlotok? AWStat esetleg?

 2. Csatlakozom az előttem szólóhoz!
  Oké, akkor adj légyszives tippet mi a király SEO szempontjából, ha már GA kevés szerinted.

 3. Számos más eszköz áll rendelkezésre, viszont igazi alternatívának a Piwik Connector eszközt ajánlom figyelmetekbe.

  Üdv: Péter

 4. Igen, és be is linkelte Longhand azt a cikket, amiből valakinek ugyanez a véleménye alakult ki ott is.

 5. ha jol latom ez egy 2 eves cikk leforditasa, forrast megjelolhettel volna azert ;)