Linkelési stratégia a Google nélkül

Képzeljük el, hogy az internet világában nem létezne sem a Google, sem a Page Rank, linkek és Anker-szövegek sem, amelyek befolyással lennének a rankingre. Egy ilyen világban is építenénk fel linkeket? És minek linkelnénk, ha ezért nem kapunk jobb rankinget a Google-nál? Természetesen a releváns forgalom érdekében! Nekem nagyon tetszik ez az elképzelés és készítettem is ezen hipotetikus megfontolásaim alapján egy konkrét listát a tennivalókról. Ha ezt a vonalat követjük, akkor hidegen hagynak bennünket a ranking és a vásárolt linkek miatti büntetések körül dúló viták is.

Katalógusok
Értékes, ismert jegyzékekbe, például a DMOZ-be vagy ágazat-specifikus portálokra érdemes bejelentkezni, amelyeket a világhálóra való belépőoldalként használnak. Aki itt egy bizonyos témában kutat információk után, rátalál a bejegyzett oldalakra. Fontos a bejegyzett oldalak szerkesztői ellenőrzése a jó minőség és színvonal megőrzése érdekében. Nyugodtan el is felejthetjük viszont az ingyenes jegyzékeket, amelyek sok össze nem tartozó kategória vad keverékét kínálják, és amelyek a reklámok és a rengeteg bejegyzett oldal következtében olyan áttekinthetetlenek, hogy úgysem keresgél rajtuk senki sem, hiszen nem is ismertek és sok csekély értékű oldalra mutató linket tartalmaznak. Sajnos a DMOZ-ról nem mindenkinek vannak csupán jó élményei, Longhand is keserű szájízzel hagyott fel a próbálkozással.

Hozzászólások blogokban
Az értékes tartalmú blog-hozzászólások hasznosak mind a blog és olvasói, mind a hozzászóló számára, aki egy linkhez jut így. Mindegy, hogy a linket NoFollow kíséri-e vagy sem, a felhasználók látják és rá tudnak kattintani. Ha aztán érdekes tartalmakat találnak a linkelt oldalon, akkor esetleg könyvjelzőt is elhelyeznek és újra visszatérnek. Arról is szó van, hogy megmutathatjuk a hozzáértésünket, kompetenciánkat és megoszthatjuk másokkal a tudásunkat. Aki ezt megteszi, megérdemel egy piros pontot, hiszen már többet nyújtott a “de jó bejegyzés” típusú üres hozzászólásoknál.

Szerkesztőségi bejegyzések
Aki vendégszerzőként nagyértékű tartalmat tud elhelyezni online-újságokban, sajtó-portálokon és más honlapokon, szintén megmutathatja a kompetenciáját és betehet egy, a saját oldalára mutató linket. Minél ismertebb a portál, annál értékesebb természetesen a link, de nem elsősorban az örökölt Page Rank szempontjából, hanem a látogatók és az ő megbecsülésük miatt: egy ismert oldalnak sok a látogatója, és ha csak egy részük kattint rá a linkre, az is meglehetősen sok. Ha pedig a linkelő oldalt kompetensnek és komolynak ítélik, akkor az onnan érkező linkeket is megbízhatónak tekintik. Ha egy ilyen portál hírlevél formájában még rendszeresen szét is küldi a legjobb cikkeit, ahogy például a Contentmanager teszi, újabb lehetőségek nyílnak meg az ismertség növelésére.

Ez csupán néhány példa, hogyan építhetünk fel linkeket. A Google-nak inkább az emberi látogatókat kellene jobban szem előtt tartania. Hiszen ők azok, akik látogatják az oldalt és végül online rendelnek, foglalnak vagy eljönnek az üzletbe, hogy ott előzetes internetes tájékozódás után ügyféllé váljanak.

Ha ez az eljárás elterjedne, az egész világháló értéke növekedhetne, hiszen kiszorulnának az értéktelen Spam-oldalak. Egy keresőmotorral – bizonyos korlátokon belül – még el lehet hitetni, hogy az X voltaképpen U, az emberi szem és értelem azonban képes megkülönböztetni a jót és a rosszat.

Szép álomkép? Talán olyan szép, mint az a gondolat, hogy nem létezne a Google? Erről természetesen mindenki szabadon alkothat véleményt.

Share

Egy hozzászólás
Hozzászólok »

  1. köszönöm sokat segitett