Tartalom lopás a SEO@Hungary oldalról!

A tartalom ellopásához sajnos valahogy hozzá kellett szoknunk, bár Nyugat-Európában ez a kellemetlen bosszúság szerencsére lassan már a múlté, mivel ott a szerzői jogokat nagyon szigorúan védik, ami nálunk sajnos még nincs így. Még mindig sokan gondolják úgy, hogy az teljesen rendben van, ha ellopjuk mások szövegeit, majd azt a saját weboldalukon mint sajátjukat teszik közzé.

Viszont ez semmilyen esetben sincs így rendben, nem lehet csak úgy egyszerűen elvenni a tartalmunkat, majd azt egy az egyben lemásolva közzétenni a saját weboldalon, mint ha az saját lenne. Mennyire silány és olcsó dolog ez? Ennyire kevés kreativitás szorult az adott személybe, hogy képtelen saját szövegek írására, és ezért idegen tollakkal kell ékeskednie?

Miután a heti ellenőrzéseink során feltűnt, hogy egy főleg webdesign-nal foglalkozó weboldal anélkül lopta el a tartalmunkat, hogy bármiféle utalást tett volna a szerzőre, azaz a SEO@Hungary-re. A mailemre nem érkezett válasz, pedig egyértelműen rámutattunk az impresszumunkban is szereplő szerzői jogokat szabályozó részre, stb. A kutatásunkban nagy segítséget jelentett a Google Cache is.

A levelünkre a mai napig nem kaptunk választ, de még egy bocsánatkérést sem. Az arcátlanság és szemtelenség ilyen megnyilvánulását már nagyon nehéz felülmúlni!

Az ilyen módszerrel működő „vállalkozások” weboldalán az is biztos, hogy ez nem egyszer történik, hanem hogy ezzel a módszerrel próbálja fenntartani magát az oldal.

Mivel számos Feed olvasónk van a SEO és marketing blogger körökből, nagyon is el tudjuk képzelni, hogy többen lesznek akik ezután benéznek a különböző webfejlesztéssel foglalkozó weboldalakra hogy leellenőrizzék, hogy miféle egyéb szövegek származnak még idegen tollakból.

Már maga a tartalom lopás is megvetendő, de azért kövessük csak tovább a fonalat. Aki arra szorul, hogy mások tartalmait ellopja majd azt sajátjaként publikálja, ott nyilvánvalóan hiányzik némi intelligencia és kreativitás is. Hiányzó intelligencia azért, mivel ha már lop az ember akkor már úgy, hogy ne kapják el az embert azonnal. Hiányzó kreativitás pedig azért, mivel a személy, aki így szerzi a tartalmakat, az egyértelműen nem az a szakember az internet marketing területén, mint ahogy azt ő állítja magáról, mivel akkor nem szorulna rá a tartalmak ellopására. Elgondolkodtatóvá akkor válik a dolog, ha benézünk az adott oldal referenciái közé, akik a mi tartalmunk ellopása alapján saját vevőivel is előfordulhat, hogy semmit sejtve szolgáltatásként is lopott terméket kapnak és azt fizetnek meg.

Aki tartalmat lop, talán design ötleteket is lop, kódokat, logókat, stb. Amíg ez nem tűnik fel, addig sem a cégnek, sem a tartalmat ellopó weboldalnak nincs félnivalója. Viszont mi van abban az esetben, ha a magyar vállalkozás Európa szerte, vagy akár világszerte akar tevékenykedni és külföldön egyszer csak feltűnik valakinek: hé, ez a logo jogilag védett és a francia XY cég tulajdona. Vagy hogy a design egy az egyben a New York-i ABC cég design-jának másolata és a forráskód is lopott… na akkor aztán jönnek igazán a problémák. Tehát a cégeknek csak tanácsolni tudjuk, hogy sürgősen ellenőrizzenek le mindent, különben nagyon drága lehet ez a mulatság. Nem szabadna arra hagyatkozni, hogy Magyarországon vagyunk és itt a bíróságok azt tehetnek amit csak akarnak – a nyugati országokban a cégek nem sokáig teketóriáznak, és az ő karjuk bizony elér Magyarországra is…

Hogy most mit fogunk tenni? A bejegyzésünk publikálásától számítva 48 órát adunk az adott weboldalnak, hogy a teljes szövegek eltűntesse a weboldaláról. Abból indulunk ki, hogy a weboldal tulajdonosa a jövőben nem fog elkövetni hasonló szöveglopást – a szövegeink számodra maradjon tabu téma, ezt jól jegyezd meg! Abban az esetben, ha a határidő lejárta előtt nem történik meg a kívánt lépés, az esetet továbbadjuk az ügyvédeinknek, és szerzői jog megsértése vádjával feljelentést fogunk tenni melyben egy 10.000 eurós kártérítési igényt fogunk megfogalmazni.

Még ma értesíteni fogjuk a Google-t a tartalom lopás esetéről, ugyanis itt nagyon jól nyomon követhető a Duplicate Content probléma. Továbbá kicsit jobban megnézzük magunknak az adott weboldalát, ki tudja mit találunk még, amiről természetesen mindenkit továbbra is informálni fogunk. Továbbá szimpla érdeklődésből átnézzük a referenciákat is, megnézzük ott milyen érdekes dolgokra akadunk…

Share

2 Hozzászólások
Hozzászólok »

  1. Helyes helyes adjatok neki!
    Ez a tartalom lopás megy mindehol, mondjuk nekem nem tartalmat hanem a site-om dizájnját lopta el egy kanadai magát designernek mondó személy. A legszebb az egészben az volt, hogy amikor irtam neki emailt, még neki állt feljebb és elkezdett fenyegetni, hogy ügyvédeivel beperel meg hasonlók.

    Megmondtam neki kirakom őt fotókkal a blogomra, hogy mit rabolt, hirtelen 1napon belül érdekes módon “Under construction” lett az oldala helyén. Gyülölöm az ilyet…

  2. [...] tartalmait, akkor tennie kell ez ellen. Ez már nálunk is előfordult, meg is tettük a megfelelő lépéseket. Az üzemeltető lakhelyétől függően ez talán nem egészen egyszerű vagy nagyon bonyolult, [...]