Vásárolt linkek

Vásárolt linkek – 10 módszer ezek felfedésére

A linkvásárlás valaha igen bevált eszköznek számított egy honlap fellendítéséhez. E témáról nemrég jelentettünk meg egy írást Linkvásárlás – Hot or not címmel. Azonban a vásárolt linkeket a keresőmotorok manipulációs próbálkozásnak értékelhetik. Ezért különösen a Google – feltüzelve a Google-indiánjának (nagyöregjének) Matt Cuttnak utóbbi időben a linkvásárlással kapcsolatban tett nyilatkozataitól – egyre erőteljesebben lép fel az ilyen mesterkedések ellen.

Az alábbiakban felsorolunk 10 pontot, amelyeket a keresőmotorok a vásárolt linkek indikátorának értékelhetnek:

  1. Site Wide Links: ide tartoznak az olyan linkek, amelyek egy honlap minden aloldalára be vannak ágyazva. Az ilyenfajta linkek legtöbbször a nem természetes kategóriába tartoznak. Így lehetőség szerint kerülendők vagy csak minimális mértékben érdemes őket alkalmazni. Az egyetlen kivétel: egy vállalat különféle oldalainak összelinkelése. Ez azonban azt is jelenti, hogy a keresőmotorok az így linkelt oldalakat mind az adott vállalathoz sorolják. Kiemelkedő példa erre Németországban a http://www.welt.de/ (az oldal végén). Általánosságban jó, ha óvatosak vagyunk a Site Wide linkekkel.
  2. Linkrelevancia: a keresőmotorok képesek egy oldal témáit elemezni. A témától idegen oldalon szereplő link többnyire egyértelműen vásárolt linkre utal.
  3. Szomszédos linkek relevanciája: további lehetőség a vásárolt linkek fellelésére a csoportos linkek témájuk szerinti elemzése. A vásárolt linkek többnyire külön linkblokkban találhatók. Ha például egy informatikai szolgáltató linkje egy erotika-shop és egy biztosítás linkje között áll a sorban, az meglehetősen gyanús….
  4. Médiaadatok: a klasszikus online-reklámot kínáló honlapok rendszerint úgynevezett médiaadatokkal is rendelkeznek, ahol információk találhatók a terjesztési körről, reklámozási lehetőségekről és árakról. A dolog természetéből fakadóan a klasszikus online-reklámot kínáló honlapok gyakran értékesítenek szöveges linkeket is. Részben erről is találhat(t)unk megfelelő online információkat. Ez persze a keresőmotorok számára könnyű zsákmány.
  5. Link-Location: a keresőmotorok fel tudják ismerni, hogy a linkek részét képezik-e a tulajdonképpeni tartalomnak. A legegyszerűbb példa: két hasábban megjelenő szöveg, linkek a szélen vagy a láblécben.
  6. Linkreport: a Google 2007-ben további funkcióval egészítette ki a webmester eszközeit. Egy kérdőív segítségével már a vásárlit linkeket is be lehet jelenteni. Egyértelműen kiderül ez a Google-főfelügyelő és Google-szócső How to report paid link című, Matt Cutt az aljas SEO-népségnek szóló blog-bejegyzéséből. Ez a cikk kavart némi vihart. Kinek kellene ilyesmit tennie? Például az Ön konkurensének, aki ettől az Ön oldalának megbüntetését reméli, egyszersmind jobb helyezést a saját oldalának.
  7. Spam-jelentés: még ha az Ön oldalán nem is fedeznek föl vásárolt linket, más okokból akkor is küldhet a konkurencia úgynevezett spam-jelentést a Google-nak, kezdeményezve ezzel az Ön oldalának vizsgálatát. Ennek során természetesen a linkeket is részletesen megvizsgálhatják.
  8. Linkértékesítők: mivel a linkeket nagyban árusító oldalak többnyire PR szempontból erős, ismert oldalak, persze a Google is jól ismeri már némelyiket. Az ilyen linkeket aztán részben már nem is veszik figyelembe az értékelésnél. Ezáltal a linkvásárlás értéktelenné válik, kivéve, ha nem csak a Page Rank javítását céloztuk vele, hanem a látogatók számának növekedését is. Továbbá a Google-nál lehetőség van a linkeket értékesítő oldalak kézi bejelentésére is.
  9. Jellegzetes linkek: a vásárolt linkek legegyszerűbben leleplezhető fajtájának jellemző területe a szponzorok, partnerek, reklám stb.
  10. Kézi jelentések: a keresőmotorok munkájának legnagyobb része algoritmusok útján fut. Azonban rendszeresen közbelépnek az úgynevezett belső személyi jelentések (Internal Human Reviews), mindig akkor, amikor az algoritmusok valami feltűnő dologra bukkannak (például nagyon gyors linknövekedés, nem természetes linkszerkezet stb.). Ilyen esetekben a honlapokat szerkesztők kézileg is átvizsgálják – igen gyakran érdekes eredménnyel.

Közismert tény, hogy a keresőmotorok sikerét lényegesen befolyásolja a keresési eredmények minősége. A Google sikerét is döntően ez a paraméter határozta meg. Nem csoda tehát, hogy különösen a Google, de más keresők is nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy folyamatosan javítsák keresési eredményeik minőségét. A Linkreport csak egyik eszköze ennek.

Végül még annyit, hogy a jövőben a linkek felépítésénél különös körültekintéssel és elővigyázatossággal érdemes eljárni. A vásárolt linkek elveszítik értéküket, sőt részben akár negatív hatásuk is lehet. Így a klasszikus nagybani linkvásárlás, amely eddig kétségkívül működött, előbb vagy utóbb végleg a múlté lesz.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.