Google AdWords kezdőknek

A Google AdWords egy remek dolog, ha szeretnénk a termékünket vagy vállalkozásunkat hatékonyan pozícionálni, új ügyfeleket megnyerni, a meglévőket megtartani és nagy előzetes ráfordítás nélkül reklámozni. Ehhez egyáltalán szükséges olyan ügynökség szolgáltatását igénybe venni, amely azzal “reklámozza magát”, hogy rendelkezik Google AdWords (Adwords Qualified Company) tanúsítvánnyal . Ön egyedül is belevághat, nem nehéz és sok pénzt takaríthat meg így.

Mivel közismerten minden kezdet nehéz, alább összefoglalunk néhány tippet a Google AdWords első lépéseihez. (Dollar $, vagy EUR € pénznemben számolunk)

Rögzítse a céljait
Mindegy, hogy kattintásonként számolt költségeket, havi kiadásokat, forgalmat, online-időtartamot vagy bármi mást választ ki, a célok a legfontosabbak. A célokkal teremti meg a kampánya alapját. Hiszen ha a márkáját szeretné pozícionálni, másféle kampányra van szüksége, mintha a visszatérő vásárlásokat szeretné erősíteni. A legtöbb vállalkozás összeköti a céljait egy költségtervvel is, például: “Minden 100 EUR-s havi kiadás generáljon nekem 10 vásárlást.”

Készítsen kulcsszó-listát
Jó eszközt talál ehhez a SEO Book-on – bár angol nyelven. Legjobb, ha a márkaneve / fő szolgáltatása / fő terméke kampányával indít. Ez többnyire jobban megtérül, mint a kulcsszavak és így jobban megismerheti a AdWords-öt is.

Készítsen AdWords kampányt
Ha létrehozta a saját AdWords fiókját, már kezdhetjük is. Kattintson az “Első kampány létrehozása” menüpontra. Ezután nevet adhat a kampányának és kiválaszthatja az országait. Minél több az ország, annál nagyobb a hatókör. A forgalom minősége azonban általában csökken (minek fizessünk olyan kattintás után, ahol a felhasználó nem beszél magyarul/angolul/németül?). Következő lépésként meg kell írnia a hirdetését. Törekedjen világos és pontos fogalmazásra és építsen bele egy akciós felhívást.

Írja be a kulcsszavait (talán még a Google által javasoltakkal kiegészítve). Ezután következnek a számjátékok. Határozza meg a költségvetését és a kattintásonkénti Default-költségeit vagy kattintásonkénti költségeit, ha nem később akarja ezeket eldönteni. A nagyobb kattintásonkénti költség általában javítja a hirdetése pozícióját és több kattintást eredményez. A jó kezdőérték 0,35 EUR körül van, de függ az Ön kulcsszavaitól, a kulcsszavak számától, a költségvetésétől és más tényezőktől is. Ha tartalom-hálózatban reklámozunk, már 0,01 EUR-val is be lehet szállni. Itt azonban kevesebb forgalom generálódik. Az elején viszont nem ajánlott a hálózatban reklámozás, egyrészt, mert ahogy már említettük, kevés forgalmat hoz, ehhez viszonyítva azonban magasak a költségei. A hálózatban reklámozás későbbi „kísérője” lehet kifinomult AdWords-kampányoknak – erről egy későbbi cikkben bővebben…

Ha mindezt elvégezte, készen is vagyunk. Legalább is majdnem.

Ellenőrzés és elemzés
Még ha léteznek is erre néhány száz eurós eszközök, kezdetben elegendő a Google Analytics, már csak azért is, mert itt a Google AdWords tökéletesen integrálva van. Innen megtudhatja, ki melyik kulcsszón keresztül jutott az Ön oldalaira. Így értékelheti a kulcsszavait és megállapíthatja a ROI értéket (Return on Investment, angol kifejezés a tőke kamatozására vagy hozamára). A Google Analytics eszköz AdWords figyelésre alkalmas funkcióit már Longhand is boncolgatta korábban.

Különféle hirdetések
Egy kampányhoz többfelé hirdetést készítsen. Bátran lehet akár öt is, hiszen ebből a Google felméri a legjobb kattintási mutatóval rendelkezőt, és azt gyakrabban mutatja. Egy hét után a leggyengébb hirdetést törölheti és próbálkozhat egy újjal. Tehát mindig igyekezzen az épp vezető hirdetést felülmúlni.

Rendszeresen jelentkezzen be
Maradjon játékban. Egészítsen ki és töröljön kulcsszavakat, optimalizálja a hirdetési szövegeit, játsszon az előirányzataival és napi költségvetésével. Arról se feledkezzen meg, hogy a fogadó oldalának (landing page) minősége fontos szerepet játszik az AdWords-kampány hatékonysága szempontjából. Tehát linkelje a hirdetéseit a legrelevánsabb oldalaival, amelyek a legnagyobb konverziós arányt ígérik.

Ezek a tippek elegendőek a Google AdWords-be való beszálláshoz, Online-forgalmának növeléséhez, márkájának ismertebbé tételéhez vagy némi forgalomnövekedés generálásához.

Sok sikert kívánunk Önnek, és ha kérdése van, bármikor készséggel állunk rendelkezésére.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.