A tartalom a lényeg – Content is King

Minél több aloldala van egy internetes megjelenésnek, annál nagyobb linkelési erő társulhat az egyes aloldalakról mutató linkeken a főoldalra, ami a főoldal pozitív linkszerkezetét eredményezi. Valóban igaz ez a kijelentés? Elméletileg igen, hiszen minden weboldalnak van legalább egy minimális linkértéke, amelyet linkelés által tovább tud adni más oldalaknak. Gyakorlatban azonban sokkal inkább az a helyzet, hogy rettentő sok oldal szükséges ahhoz, hogy ezek valamennyi befolyást gyakorolhassanak.

Épp ezért egyértelműen jobb eredményeket lehet elérni a téma szempontjából releváns, külső linkek beszerzésével, amelyek az Ön legfontosabb oldalaira mutatnak. Így külső Linkpower-hez jut, amelyet aztán más oldalakra linkelve tud átadni. Így két legyet üt egy csapásra: az egész természetesebbnek hat a keresőmotorok szempontjából és hatékonyabb is, mintha egyszerűen terjedelmes tartalmakat közöl – ráadásul esetleg még rossz minőségben is – csak azért, hogy a linkszerkezetét javítsa.

Jó példa erre egy oldal, amely mindössze egyetlen oldal terjedelmével kiugróan magas ranking-et ért el, ez a CSS Zen Garden. Ez az oldal az első tízben van a Google-nál az igen keresett CSS keresőfogalom tekintetében. Mindebből nyilvánvaló, hogy a jó helyezést csakis a jó tartalom és a jó külső linkek határozzák meg – nem pedig az oldal terjedelme.

A terjedelmes, sok aloldallal rendelkező világhálós jelenlét egyik előnye az, hogy így természetesen lehetőségünk van több kulcsszóra optimalizálni (minden oldalt egy vagy legfeljebb két keresőfogalomra kellene kihegyezni). Különösen akkor, ha az ember az időközben egyre fontosabbá váló “Long Tail”-t kívánja követni, márpedig valószínűleg kénytelen lesz így tenni. Közös nevezőre hozva mindez azt jelenti, hogy egy ilyen kezdeményezés által az ember növeli a web-kínálata hatókörét. Ha például blogot üzemeltet és itt rendszeresen közzétesz terjedelmes, érdekes cikkeket, akkor így természetesen van esélye arra, hogy több különféle fogalom és mindenek előtt kereső-kifejezések szempontjából javítsa a helyezését.

Ez a kezdeményezés azonban csak akkor működik jól, ha a cikkekre is mutatnak beérkező linkek. Egy terjedelmes oldal, amelyben nincsenek Inbound-linkek, predesztinálva van a Supplemental Index-re.

Összefoglalva: Ha nagyszámú kulcsszavakra optimalizált oldalt tud készíteni és sikerül külső linkeket generálnia ezen oldalak jelentős részére, akkor bizonyosan nem válik kárára az oldalak terjedelme….

Ugyanakkor nyugodtan megtakaríthatja magának a számtalan, kevés többletértéket nyújtó illetve gyenge minőségű tartalom készítéséhez szüksége munkát. Itt is érvényes a régi mondás “A kevesebb több” – kiegészítve annyival: “ha jó minőségű”.

Image: Thanks to Todd Ditchendorf for Fluid

Share

Hozzászólás nem lehetséges.