Pagerank Sculpting

A Pagerank Sculpting, ahogy eddig tekintettük rá, azaz egy halom nofollow link az oldalunkon, manapság már nem működik, mint ahogy azt Matt Cutts is kijelentette az SMX-en. Azaz a linkjuice-t a nofollow linkek nem osztják szét, hanem egyszerűen csak értékelve nem lesznek.

Például: Van 100 db belső linkem az oldalamon. Ebből 30 follow, és 70 nofollow link. A linkelés erőssége tehát nem a 30 linkre koncentrálódik, hanem megoszlik a 100 link között és csak 1/100 része adódik tovább arra a 30 linkre, a 70-re pedig semmi. Magyarul az ember megskalpolja magát, kemény 70%-al.

Pagerank Sculpting: csináljuk jól

Nézzük meg a forrást: Mi van felül? A legfontosabb linkeknek mindig az első helyeken kell szerepelniük. Tapasztalataim azt mutatják, hogy azok a linkek amik elől állnak értékesebbek, mint amelyek hátrébb. (igazi) Példa: Van 100 linkem egy átlagos, PR5-ös oldalon. A forrásban megtalálható első 50 link az aloldalakra PR4-et örökítenek át, a következő 30 PR3-at, a többi pedig PR2-őt és PR0-át. Az értékek aktuálisak, egy élő domainről vettem.

Mit lehet jobban csinálni?

Gondoljuk át az oldal struktúráját! A kezdőlapot a főbb kategóriákkal összelinkeljük, mindig csak egy linkkel kategóriánként. A buta linkeket itt hagyjuk el, a nofollow sem ér semmit, mivel így csak a „jó” linkek erejét szívjuk el. A kategóriákon belül is figyeljünk arra, hogy ne használjunk túl sok „buta” linket, amik amúgy sem érnek senkinek semmit, esetleg egy B-s osztályzatot (pl. szépségversenyen).

Mint mindig, itt is igaz: a kevesebb több.

És még valami: ha egy olyan oldalra jutok, ahol az aktivált Nofollow-Plugin miatt minden pirosban úszik, akkor mint Google dolgozó az is eszembe jut: Aha, itt egy SEO garázdálkodik! ;-)

Share

Hozzászólás nem lehetséges.