Google Analytics 3.0 – Analytics Reloaded

A Google alaposan átdolgozta Google Analytics elemzőeszközét és most már az Enterprise megoldások után nyújtja a kezét. Különböző amerikai blogokon beszélnek egy új Google Analytics verzióról, amiben minden meglesz. És minden jel arra mutat, hogy nem csupán néhány új feature-ről lesz szó – a Google most rendesen rákapcsolt és úgy tűnik, most komolyan gondolja az Analytics-szel.

Még valamit elöljáróban: az új verzió jelenleg csak az amerikai piacon elérhető.

Mi az újdonság?

  • Motion Chart-ok
  • Új szegmentáló eszköz (nagyon menő!!!)
  • Custom Reports
  • Adsense Integration
  • API
  • Új Admin-felület

De az API és az Adsense Reports még a privát Beta Stádiumban van – azaz be kell rá jelentkezni.

A legmenőbb Feature azonban a User-szegmentálás. A múltban ugyan megoldható volt ez a kérdés, de csak nagy ráfordítással. Az új szegmentáló tool segítségével azonban gyerekjáték az egész.

Ugyanakkor a téma égető – hiszen arról van szó, hogy kiderítsük illetve kiszűrjük, milyen ügyfélirányzatok ígérnek sikert és melyeknél lehet még javítani. És a legjobb az egészben: történelmi adatok állnak rendelkezésre. Azaz ezzel a tool-lal néhány egérkattintással azonnal kiértékelhetünk korábbi adatokat. Bingo!

Hogyan működik az egész? A Google beépített egy új admin-eszközt, amellyel Drag & Drop módszerrel egyszerűen kiválaszthatók a kívánt mérőszámok. Ráadásul az összes releváns mérőszám rendelkezésére áll az embernek, úgy mint oldalak behívása, kulcsszavak, látogatás időtartama stb.

Google Analytics 3.0 - Analytics Reloaded

Ahogy az a Google-ra jellemző, az egész meglehetősen egyszerűen működik. Először kiválasztja az ember a kiértékelendő mérőszámokat (pl. látogatás időtartama) és azután ezeket összekapcsolja egy értékkel. Ebben az esetben olyan látogatókat akarunk kiértékelni, akik legalább 10 másodpercet időztek az oldalunkon. Ehhez kiválasztjuk a látogatás időtartama mérőszámot és a Conditions közül kiválasztjuk a Greater than (nagyobb mint) szűrőt, értékként pedig a 10-et. Ennyi!

Akik lusták olvasni, azoknak itt van az egész videón is: YouTube Video

Akinek nem elegendő az ilyen egydimenziós szegmentálás, az „és” illetve „vagy” kapcsolatok útján tetszés szerint egymásba dobozolhatja a feltételeket és így pillanatok alatt végezheti el még a legösszetettebb lekérdezéseket is.

Miután elkészült az új szegmentálás, hozzárendelhető egy profilhoz. Itt pedig rendelkezésre áll minden korábbi adat erre a szegmentálásra vonatkozólag.

A Google néhány előre beállított szegmentálást is kínál, amelyek aztán kiegészíthetők a saját válogatásokkal.

Nagyon örülök ennek a fejleménynek és remélem, hogy igen hamar Magyarországon is profitálhatunk ebből az új funkciókból. És úgy látom, többen is érdeklődve figyelik a pozitív változásokat, pl. Longhand is kiemelt pár újdonságot.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.