A Duplicate Content büntetése?

A kettős tartalmak büntetése – rémhír vagy valóság? Tényleg büntetik a keresőmotorok az olyan oldalakat, amelyek Duplicate Content-et tartalmaznak? Vagy ezek a büntetések valójában nem is léteznek, ahogy azt sok SEO-szakértő gondolja? Igen is, nem is, hiszen, ahogy mindig, vannak kivételek, tehát bizonyos körülmények, amelyek között büntetik a kettős tartalmú oldalakat.

Közkeletű vélemény
Szinte mindig igaz és a következőképp hangzik:

  1. A kettős tartalmak megjelenhetnek egy lapon belül vagy különböző oldalakon.
  2. Egy oldalt akkor is besorolhatnak egy másik oldal másolataként, ha a két lap nem teljesen egyforma.
  3. A keresőmotorok egy bizonyos témához csak egy verziót akarnak felvenni az indexükbe. Tegyük fel, hogy a felhasználó alaposabban megnézi valamelyik keresési eredményt és megállapítja, hogy az nem felel meg az elvárásainak. Ha ilyenkor a keresési eredmények között olyan további oldalakat talál, amelyeknek tartalma ugyanaz vagy hasonló, akkor semmit nem nyert.
  4. Tehát a keresőmotorok szűrőket használnak. Eddig rendjén is volna. De mik a következmények?

A keresőmotor spiderek egy bizonyos indikálási kerettel (büdzsével) érkeznek egy oldalra. Azaz van egy bizonyos mennyiségű oldal, amennyit egy menetben átfutnak és felvesznek az indexbe. Ha eközben duplikátokra bukkannak, amelyeket nem indikálnak, akkor mondhatni elajándékozzák az adott indikálás keret egy részét, hiszen a jó oldalak közül kevesebb kap indikálást.

A duplikált tartalmakra mutató linkekkel elpazaroljuk a linkek hatását. A duplikátok ugyan kaphatnak jobb Page Rank-et vagy akár erősebb linkeket is. Ha azonban ez nem hoz előnyt a Ranking-ben, akkor megint csak elvesztegettük a linkek erejét.

A keresőmotorok nem árulják el, milyen algoritmus szerint döntik el, hogy egy oldalnak melyik verzióját használják. Másként szólva: Ha találnak három azonos tartalmú oldalt, kettőt közülük kiszűrnek. De hogy melyik kettőt, és végül melyik oldalt jelenítik meg? Hogy ez a keresési kifejezéstől függ-e? Nem tudjuk, és csak az bizonyos, hogy a keresőmotorok nem azt teszik, amit mi szeretnénk. Bár a témát hevesen vitatják SEO-körökben, az alapirány világos. És van is néhány konkrét ajánlás:

Duplikátok egy lapon belül
Ha egy lapon belül több termékoldal és különféle nyomtatási verziók szerepelnek, akkor nem zárható ki, hogy a keresőmotorok a nyomtatási verziót választják ki és jelenítik meg a keresési eredmények között. Ez még akkor is megtörténhet, ha a nyomtatási verziónak kevesebb a linkje és rosszabb a helyezése, mint a fő-termékoldalaknak.

Tulajdonképp ez nem büntetés. Azonban büntetésként érzékelhetjük, ha egy oldalnak a rosszabb helyezésű változatát használják.

Segítséget jelenthet, ha a nyomtatási verziók linkjeit nofollow-val, magukat az oldalakat pedig noindex-szel látjuk el.

Oldalakon átívelő túli duplikátok
Más eset, ha az ember megosztja a tartalmait harmadik féllel. Akkor ugyanis a keresőmotorok kidobhatják a cikk eredeti verzióját a keresési eredmények közül, és helyette egy másik szolgáltató által publikált verziót használhatnak. Természetesen ez a szolgáltató is alkalmazhatja a noindex-et a maga verziójára. Még jobb azonban, ha betesz egy linket, amely az eredetire mutat. Ezt a keresőmotorok többnyire helyesen értelmezik, úgyhogy az eredeti magasabb értékelést kap.

Ebben az esetben sem beszélhetünk szigorúan véve büntetésről, bár az érintett nyilván büntetve érzi magát.

Igazi büntetés
Időről időre hallunk azonban olyan esetekről is, amelyekben valóban büntetésről van szó.
Egy oldal más forrásokból származó tartalmakat kínált. Az oldalak több mint 60%-án van idegen tartalom. Az oldal többletértéke a tartalmak kategorizálásában és szervezésében állt, valamint a különféle forrásokra vonatkozó kiegészítő információkban.

Az oldal sok éven át nagyon-nagyon sikeres volt. Akkor azonban csőstül jött a baj: a forgalom lecsökkent a korábbi csúcsok 20%-a alá. A legtöbb oldal a Supplemental Index-be került (amikor ez még látható volt) és olyan oldalak mögé szorult, amelyeken épp kettős tartalmak szerepeltek. Az oldal üzleti modellje szó szerint összeomlott. Végül sikerült részben rehabilitálni a lapot, és elérni legalább a korábbi forgalom felét. A sikerrecept: a kettős tartalmakban való részvétel erős korlátozása. Szemlátomást van egy határ a kettős tartalmak tekintetében. Ha ez alatt maradunk, a Google megint szeretni fogja az adott lapot.

Összefoglalva
Tulajdonképp a keresőmotorok csak a felhasználóikra gondolnak, akiknek szeretnének a lehető legjobb keresési eredményekkel szolgálni. Ha ezt figyelembe vesszük, és ennek megfelelően kezelünk minden belső duplikált tartalmat, máris jelentősen javíthatjuk a helyzetet.
A túl sok idegen tartalommal ékeskedő oldalak üzemeltetőivel pedig foglalkoznak a keresőmotorok.

A duplikált tartalmak problémájáról már Longhand is írt egy bejegyzést, ajánlom mindenki figyelmébe.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.