Google-Tools

A Google sokkal többre képes az egyszerű keresésnél. Mostanra az internetes óriás jelentős számú szolgáltatást fejlesztett ki. Ezek általában ingyenesek, azonban nem mindig elérhetők illetve nem mindig célszerűek Európában. Alább egy aktuális összeállítás első része a Google-Tool-okról és Gadget-ekről. Ha egy Tool kimaradt volna, örömmel fogadnánk egy rövid tájékoztatást róla:

Google AdSense
Lehetővé teszi, hogy egyszerűen és gyorsan kapcsoljunk be Google hirdetéseket a saját honlapunkra és ezzel pénzt keressünk. A Google beolvassa a honlap tartalmát és ennek megfelelő hirdetéseket kapcsol. Bevétel csak abból származik, ha rá is kattintanak a hirdetésre.

Google AdWords
A reklámozó ügyfelek a Google Adwords útján vásárolják a hirdetéseket. Ez egy rövid szöveget tartalmaz, egy linket és kulcsszavakat, amelyek által a hirdetést eljuttatják a célcsoporthoz. Fizetés csak akkor történik, ha a felhasználó rákattint a megjelenő hirdetésre.

Google Alerts
Értesítési szolgálat. Meghatározhatjuk, mely témákra és hol keressen, például a hírek között vagy a világhálón. Ezen kívül kiválaszthatjuk, milyen időközönként akarjuk megküldetni magunknak a legfrissebb híreket az adott témakörben.

Google Analytics
Online webanalitika eszköz, amely igényes, kifinomult web-elemzést nyújt. Sok más funkció mellett részletesen megtudhatjuk, hogyan találták meg a látogatók a honlapot, milyen interakciókat folytatnak, milyen kulcsszavak nyújtják a kívánt teljesítményt vagy melyeket kellene eltávolítani, vagy megéri-e az AdWords használata. Ha rendelkezik az ember Google AdWords fiókkal, akkor lehetősége van közvetlenül az AdWords felhasználói felületről hozzáférni a Google Analytics-hez.

Google Base
Adatbank-szolgáltatás, amelyben a felhasználók egyedi információkat tárolhatnak, és ezek aztán ismét megtalálhatók a szolgáltatáson keresztül.

Google képkeresés
Lehetővé teszi képfájlok keresését. Az eredmények a képméret alapján szűrhetők.

Google Blog keresés
Ez a szolgáltatás kizárólag weblogokat keres és nem szorítkozik az angol nyelvre, hanem átnézi a német, francia, olasz, spanyol és sok más nyelvű blogokat is. A keresési eredmények listája RSS- és Atom-Feeds formában áll rendelkezésre.

Google könyvkeresés
Lehetővé teszi a keresést könyvek teljes szövegében. Ha megtalál egy könyvet, összekapcsolja a keresési eredményeket a könyvvel. Egész könyvoldalakat jelenít meg, valamint további információkat is. Ezenkívül az eredmény tartalmazza az “a könyv megvásárlása” linket is, ez közvetlenül az idevágó Online-könyvesbolthoz vezet. A Google könyvkeresés forrásai kiadók és könyvtárak.

Google Calendar
Web-bázisú szervező. Ez a tool alkalmas a legkülönfélébb időpontok és határidők kezelésére, nyilvántartására. A naptárához való hozzáférési jogokat tetszőlegesen beállíthatja. Ezen felül küldhetők meghívók és emlékeztetők, még SMS értesítési funkció is rendelkezésre áll.

Google Code
Olyan honlap, amelyen különféle programnyelvekhez használható fejlesztőeszközöket kínálnak. Ezen felül gyűjtik és rendelkezésre bocsátják az Open-Source-Projekteket a keresőmotor technika témakörében. Fejlesztők kicserélhetik itt a tapasztalataikat, hogy így gyorsabban jussanak használható alkalmazásokhoz.

Google Compute
A Google Toolbar egyik sajátossága. Összetett tudományos feladatokat oszt szét kiszámolásra számtalan felhasználónak szerte a világon. A Toolbar installálása után a processzor üres futási idejét használja ki a számítások elvégzésére.

Google Co-op
Lehetővé teszi “saját” keresőmotorok létrehozását, melyek szabadon konfigurálhatók és a felhasználó speciális igényeihez szabhatók. Ezzel a Tool-lal például szabadon határozhatók meg azok az oldalak, amelyeken a kívánt fogalmat kerestetni akarjuk. Ennek a keresőmotor variánsnak az előnye: a források ellenőrzöttek, ez növeli a találati valószínűséget. Az ilyen saját keresőmotornál a hozzáférési jogosultságok szintén konfigurálhatók.

Google Desktop
Desktop keresőalkalmazás, amely lehetővé teszi a teljes szövegben való keresést e-mailek, fájlok, zene- és képfájlok és vizsgált honlapok tartalmában. A Google Desktop segítségével egyszerűen juthatunk információkhoz anélkül, hogy kézileg kellene fájlokat kezelnünk. Az oldalléc, amelynek személyre szabása automatikusan történik, lehetővé teszi információk lehívását a világhálóról, és így például megjeleníthetünk új e-maileket, időjárási vagy tőzsdei információkat, RSS- és Atom-Feedeket és sok mást.

Google Docs & Spredsheets
Dokumentumok és táblázatok tárolására és szerkesztésére alkalmas szolgáltatás. Lényegében egy Office-csomag weben alapuló, lecsupaszított változatáról van szó. Előkészületben van még egy prezentációk készítésére alkalmas Tool is.

Google Earth
Szoftver, amely a Google Maps térképszolgáltatásán alapulva 3D-ben mutat műholdas képeket a föld felszínéről. Lenyűgöző látványokat nyújt.

Google Finance
A Google Finance áttekintést ad részvényárfolyamokról, egyes értékek Chart-jairól, blogokról és hírkeresést is kínál. Egyelőre csak angolul létezik, még nem biztos, elérhető lesz-e egyáltalán német nyelven is, és ha igen, mikortól.

Google Groups
A legkiterjedtebb Usenet-archívum, amely nyilvánosan hozzáférhető. 1981 óta tárolnak hozzászólásokat a legtöbb nyilvános hírcsoportból (Newsgroup), hacsak a feladó nem nyilatkozott az archiválás letiltásáról. Böngészővel olvashatók a hozzászólások, kereshetünk a teljes szövegben is. Ingyenes bejelentkezés után még posting is küldhető.

Google Labs
A Labor a Google “játszótere” az új technológiák számára. Itt bemutatják a kedvenc ötleteket, amelyeket azonban még nem a nyilvánosság elé szánnak.

Google Local
A Google Local-ban a keresőfogalom mellé a vendég helységet is megadhat. Így a keresési eredmények tartalmazzák a helyi érdekű bejegyzéseket is, címmel, telefonszámmal.

Google Mail
A Google Online E-Mail-szolgáltatása. A Google Mail szíve egy nagyteljesítményű Google keresőmotor, amely megtalál minden fogadott és küldött hírt.

Google Maps
A Google Maps segítségével megkereshetünk helységeket, üzleteket és más objektumokat, majd megjeleníttethetjük ezek pozícióját egy térképen vagy a földfelszín képén. A fokozatmentesen zoomolható térképen kívül a Google Maps útvonaltervezőt is kínál.

Google Mars
A Mars felszínének térképeit mutatja a különlegességekkel.

Google Mobile
Mobiltelefonok és egyéb mobil berendezésekre szabott keresőalkalmazás.

Google Movie Showtimes
A Google Movie Showtimes segítségével mozik és filmek adataiban kereshetünk. Ezen kívül megjeleníthetjük mozik kezdési időpontját is.

Google News
A németországi Google News több mint 700 németnyelvű hírforrásból gyűjti a híreket az egész világból, és automatikusan úgy rendezi azokat, hogy elsőként a legrelevánsabbak jelennek meg. A témákat 15 percenként aktualizálja. A magyar nyelvű változat egyelőre 200 hírforrásból táplálkozik, ahova a SEO@Hungary egy-egy velősebb írása is bekerült már, amit sajnos csak 30 napig tárol a rendszer…

Google Notebook
Úgy működik, mint egy információs központ és lehetővé teszi képek, szövegek vagy linkek gyűjtését. Az új platformnak köszönhetően könnyebb a hálón való keresgélés. A Tool alkalmas a publikálásra is, azaz mások számára is hozzáférhetővé tehetjük.

Google Page Creator
Építőkészlet honlapokhoz. Bejelentkezés Gmail kontóval.

Google személyre szabott keresés
A személyre szabott keresés a Google keresőprogramjának javított változata, amelyben a keresési eredmények megjelenítése a korábbi keresésekben megadottakon alapul. A személyre szabott keresés tanul az Ön keresési protokolljából és olyan eredményeiből, amelyekre rákattintott, majd a felhasználó számára legnagyobb relevanciával bíró találatokat előrébb helyezi az oldalon.

Google Print
Könyvek teljes szövegében való keresésre alkalmas.

Google Reader
AJAX alapú online Feedreader. A Google kontóval rendelkező felhasználók online olvashatják a Feed-eket. OPML fájlként ezek a Feedek is importálhatók.

Google Ridefinder
Taxi-állomásokat keres az USA nagyvárosaiban.

Google Scholar
Főként tudósok és kutatók számára készült. Kizárólag tudományos publikációkat keres, mint például disszertációkat, egyetemi szervereken található dokumentumokat vagy cikkeket.

Google Send to Phone
Google Plug-in Firefox-hoz, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül a böngészőből küldjünk SMS-t. A Tool jelenleg csak amerikai mobil-hálózatokra működik.

Google Webmaster-Tools
Terjedelmes Tool-gyűjtemény webmesterek számára, melynek segítségével felügyelhető, hogyan látja és indikálja a Google a saját oldalainkat, beleértve a Backlinkek ellenőrzését és a Google oldaltérképeket. Gyakorlatilag egy kísérlet a weboldalak Crawl-ra. Miközben a Crawlert az oldaltérképek informálják és irányítják, a Google reméli, hogy bővítheti a világháló lefedettségét és meggyorsíthatja oldalak felfedezését és az indexhez való hozzáadását. Ha az Ön weboldalán vannak dinamikus tartalmak illetve oldalak, amelyek nem túl könnyen találhatók meg a linkek követésével, honlapja oldalainak adatait megadhatja XML-Sitemap-fájllal is. Így a Spider tudja, mely URL-ek érhetők el az Ön honlapján és azok milyen gyakran változnak.

Google SMS
Lehetőséget kínál arra, hogy SMS útján ajánlatot kérjünk különböző Google szolgáltatásokról és a választ is SMS-ben kapjuk.

Google nyelvi eszközök
Segítségükkel lefordíthatók teljes honlapok vagy szövegek és soknyelvű szótárral rendelkeznek. Egy keresőmezőben megadhatjuk a fordítandó szöveget és kiválaszthatjuk a nyelvet.

Google Store
A Google is keres a Merchandising-gal. Eldorádó a Google rajongók számára, itt számtalan Google terméket beszerezhetnek.

Google Suggest
Ha beadunk egy keresőfogalmat, automatikusan felajánl kiegészítő javaslatokat. A Google Suggest immár létezik Firefox bővítésként is.

Google Talk
Egy Chat program, amely internetes telefonálásra is használható. A szolgáltatás használatának feltétele egy Gmail fiók.

Google Trends
Több évre kiterjedő keresőkérdések. Különféle fogalmak összehasonlíthatók. Érdekes Tool játszadozásra és kipróbálásra.

Google Toolbar IE-re és Firefox-ra
Ez a kiegészítő böngésző-sor gyorsan installálható és jó néhány előnyt kínál. Például a Google-keresést, szavak lefordítását, URL nélküli keresést, Popup-Blocker-t, helyesírás ellenőrzést, PageRank kijelzést, keresőfogalmak kiemelését és szavak szerinti keresést. A toolbar aktualizálása automatikusan történik az internetről.

Google jegyzék
A Google Web-jegyzék összeköti a Google kicsiszolt keresési technológiáját az Open-Directory-oldalakkal. Ez a következő technikákat tartalmazza: relevancia értékelése, web-keresés integrálása, könnyebb keresés a Google Web-jegyzéken belül és tiszta, egyszerű felhasználói felület.

Google Video
Közvetlenül a Google-nál nézhetünk meg a világ minden tájáról összegyűjtött műveket (videókat).

Google Web Accelerator
Ez a Tool gyorsítja a világhálón való szörfözést. webaccelerator.google.com

Blogger
A Google ingyenes Weblogjai.

Froogle
Termékkereső, amellyel összehasonlíthatunk árakat, így megtalálhatjuk egy termék legkedvezőbb árát.

Hello
A Picasa része, ingyenes kép-cserebörze. Meghívhatjuk a barátainkat, szervezhetünk képes túrákat, vagy, ha van Blogger fiókunk, közvetlenül küldhetünk fotókat. A letöltés előtt regisztrálnunk kell a Google-ban.

Orkut
Az Orkut egy virtuális szociális hálózat, amely lehetővé teszi a felhasználó számára régi kapcsolatok ápolását és/vagy új ismeretségek kötését. A saját személyre vonatkozó pontos adatoknak köszönhetően a hasonló érdeklődésű emberek könnyebben találhatják meg egymást. Ahhoz, hogy bekapcsolódhassunk az Orkut-ba, szükséges egy másik Orkut-tagtól kapott meghívás.

Picasa
A Google kényelmes (összkomfortos) képkezelője, amellyel a PC-n teljes körűen kezelhetjük és szerkeszthetjük a fotóinkat.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.