SEO Browser

Ma egy igen hasznos eszközt szeretnék bemutatni, egy olyan Web-Design és SEO eszközt, amely weboldalak készítésénél és keresőoptimalizálásnál alkalmazható. A SEO-Browser ingyenesen hozzáférhető a világhálón. A simple analysis mode úgy mutatja a honlapot, ahogyan azt a keresőmotorok látják:

SEO Browser - SEO Hungary Keresőoptimalizálás I

SEO Browser – SEO Hungary Keresőoptimalizálás I

Bár ezen a Screenshot–on nem könnyű ezt látni: a keresőmotorok csak szövegeket képesek olvasni, sem képeket, sem színeket nem tudnak felismerni, még kevésbé megítélni azt, hogy a layout szép-e. Minden képekben elrejtett információ – tehát például a különleges betűtípus kedvéért grafikaként megjelenő szövegek – csak akkor láthatók a keresőmotorok számára, ha alternatív szövegeket is megadtunk.

Az advanced analysis mode először is statisztikai áttekintést ad az oldalról. A meta-információkkal indít, letöltési idő, szavak, képek és linkek száma, kijelzi, van-e az oldalon robots.txt, Java Script vagy Flash objektum és milyen rendszerrel illetve CMS alkalmazásával készült a honlap. Valamint a Page Rank-et is megjeleníti – bármit gondolunk is erről mostanában. Ami a statisztikában pirossal van írva, azt érdemes alaposabban megvizsgálnunk. A szintén pirossal megjelenő belső linkekben ugyan biztosan nincs semmi kivetnivaló, de a túl sok kulcsszó, frame vagy a robots.txt-fájl hiánya mindenképp annak a jele, hogy van még mit javítani.

SEO-Browser advanced

A statisztika fölött több link mögött további hasznos eszközök rejtőznek. Így közvetlenül a SEO-Browser-ből behívhatjuk az oldal és a Style Sheets W3C szerinti vizsgálatát.

SEO Browser - SEO Hungary Keresőoptimalizálás II

SEO Browser – SEO Hungary Keresőoptimalizálás II

Egy Link-Checker ellenőrzi az összes külső és belső linket működőképességük szempontjából és a Link Stats mutatja, hány oldal van indikálva a Google-nál, Yahoo-nál és az MSN-nél illetve hány backlinket helyeztek el. Aztán egy kattintással eljuthatunk a keresőmotorok részletes listájára is, ami hasznos segítség, hiszen a Yahoo-ról és az MSN-ről sajnos nem jelennek meg értékek.

A keresőoptimalizálás szempontjából biztosan nagy segítséget jelent az a lehetőség, hogy láthatjuk a kulcsszavak előfordulását a szövegben. A Meta-Tag kulcsszó ugyan sokat veszített a jelentőségéből, itt azonban igazán hasznos. Van egy index is, amely minden megtalált szóra megadja, hányszor fordul az elő az adott oldalon és ez milyen arányt jelent – bizonyosan ez is értékes megközelítési mód.

A SEO-Browser betekintést enged a forráskódba is (Source-Code), amelyet például kommentárok szerint szűrhetünk. Kijelez többféle hosting-funkciót is.

Mindent egybevetve hasznos kis eszközről van szó, amely sok ügyes funkciót kínál egy helyen. Magam részéről már elmentettem az oldalt a könyvjelzőkbe.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.