Helyettesítheti a keresőmotorokat a Social Bookmarking?

Gyakran megvitatták már és fogják is még vitatni a kérdést, vajon napjaink Digg-jei és delicous-jei a Social Bookmarking szolgáltatások jövő generációjának előfutárai-e, amelyek felválthatják a ma ismert keresőmotorokat. Íme néhány gondolat és magyarázat a témához:

A világháló hatalmas és tovább növekszik
A Crawler-ek gyorsan és folyamatosan böngészik a világhálót, hogy újabb és újabb adatokat szerezzenek az indikáláshoz. Azonban a Crawler-ek is csak programok, amelyek nem helyettesíthetik egy honlap tartalmának ember általi elemzését. Vajon a világhálót használók számának növekedésével elegendő-e egyedül a Crawler-ekre hagyni az egész világháló indikálását? Hiszen az emberek is egyre gyorsabban találják meg az új webes tartalmakat az egyre növekvő összekapcsolódás, a hálózatépülés következtében.

Szociális algoritmusok
Az emberek különféle minták szerint elemzik a dokumentumokat. Vannak bizonyos kritériumok, amelyek alapján megállapítjuk, hogy egy hozzászólás érdekes-e vagy sem. Ezek közé tartozik az aktivitás és a sebesség az értékelések terén, a szavazatok szórása és az értékelések mennyisége. Ezek az algoritmusok mérőszámokat alkalmaznak azokra a tartalmakra, amelyeket eredetileg emberek értékeltek. És lehetséges, hogy ez a relevancia megállapításának legjobb módja. Döntsenek csak az emberek.

Nem arról van szó, mennyire jók a tartalmak, hanem arról, mennyire rosszak
A keresőmotorok leginkább a relevancia szociális grálját akarják elnyerni, ezért nem igazán törekednek arra, hogy figyelembe vegyék egy cikk rossz minőségét. Ezt a feladatot legjobban a Bookmarking-oldalak töltik be, mivel ezek a nem fontos, jelentéktelen tartalmakat egyszerűen kihagyják.

Hogy állunk a relevanciával – ha egy kicsit eltekintünk a Black Hat-módszerektől?
Tartalom van bőségesen, miközben a hirdetésekre egyre kevesebb a pénz. Aki az interneten fel akarja hívni a figyelmet magára, annak elől kell állnia a keresőmotoroknál. Némely oldalüzemeltető ennek érdekében vitatott módszerekhez nyúl. A felhasználók számára azonban csak az a fontos, mennyire relevánsak a keresett kifejezésekre kapott tartalmak. Ha tehát ha tiltott módszereket alkalmaznánk, akkor az adott oldal talán soha nem fog megjelenni egyetlen képernyőn sem, bármilyen releváns is a tartalma.

Ha a világ csak a keresőmotoroktól függne, akkor a felhasználók talán csak a kívánt tartalmakat kapnák. Az emberek által felfedezett oldalak pedig csak a Bookmarking-szolgáltatóknál találhatók meg.

De talán a keresőmotorok és a Social Bookmarking-szolgáltatók éppoly kevéssé hasonlíthatók össze, mint az emberek és a számítógépek?

Mindenesetre ma nem lehet egyértelműen győztest hirdetni. A Social Bookmarking-szolgáltatók bizonyosan rendelkeznek néhány előnnyel a keresőmotorokhoz képest, de könnyen manipulálhatók is. A két lehetőség átgondolt kombinációja bizonyosan a legjobb út a kívánt tartalmak fellelésére. Majd meglátjuk, érvényesnek bizonyul-e ez a kijelentés holnap is.

Share

Hozzászólás nem lehetséges.